Vissza a tartalomjegyzékhez

MAKKI MARIE-ROSE
Oltás-jelentés

Magyarországon évek óta zajlik a vírusos májgyulladásról és megelőzéséről szóló kampány, ennek ellenére még mindig sokan bizonytalanok abban, hogy szükséges-e beoltatni magukat vagy családtagjaikat. Magyarországon e téren egyáltalán nem veszélyes a járványügyi helyzet, a kiskorúak közül pedig még leginkább a tizenévesek tekinthetők a legveszélyeztetettebb korcsoportnak.

A májgyulladást okozó vírus három fajtája, az A, B és C vírus közül az A vírus a legkevésbé veszélyes, megbetegedés esetén sikeresen kezelhető, ezért oltás csak a fejletlen országokba utazók esetében indokolt. Dr. Telegdi László, a László Kórház 3-as számú belgyógyászatának főorvosa kérdésünkre elmondta, hogy az A vírus szájon keresztül terjed, jóindulatú, tehát nem megy át krónikus betegségbe. A C és különösen a B vírus ellenben krónikussá válhat, ez esetben májzsugorodást és májrákot okozhat, nagyon fertőzőképes, és véren keresztül, leggyakrabban szexuális úton terjed. Hazánkban a májgyulladásos megbetegedések száma nem jelentős, B vírus tekintetében például egy százalék alatt van a lakosság fertőzöttsége. Ennek megfelelően a Hepatitisz-B elleni oltás csak a különösen veszélyeztetett helyzetűek számára indokolt: az egészségügyi dolgozókat vagy a fertőzött kismamák újszülöttjeit kötelező beoltani. A fertőzöttek között felülreprezentáltak a homoszexuálisok, egyes roma populációk, az intravénás drogosok, a zárt közösségek (börtönök lakói vagy a hajléktalanok), de gondatlan ellátás esetén könnyen megfertőződhetnek a tetoválások vagy testékszerek megrendelői is. A humán alapanyagú gyógyszerkészítményeknél gyakorlatilag kizárható a fertőzés kockázata, mert a felhasznált vért manapság szigorúan szűrik.
A tünetekről szólva dr. Telegdi László elmondta, hogy a fertőzések kis része jelentkezik hepatitisz, azaz sárgaság formájában. Nagyobbik részük tünetmentesen zajlik, de éppen ezekben az esetekben nagyobb az esély arra, hogy krónikus betegséggé váljon. Az ilyen betegek jelentős része egész életére vírushordozóvá, ezáltal fertőzésforrássá válik. A betegség lefolyása, illetve krónikussá válása nagy mértékben függ az adott személy szervezetének immunválaszától.
Pánikra semmi oka nincs a lakosságnak, szögezte le a főorvos, hiszen ha azt veszszük alapul, hogy évente 3-400 a bejelentett akut hepatitiszek száma, akkor legfeljebb ezerre becsülhető az évenkénti hazai megbetegedések száma. Figyelemreméltó tény azonban, hogy az akut betegségek túlnyomó többsége a fiatal felnőttkorban lép fel, mert ez azt mutatja, hogy a májgyulladás szexuális úton való terjedése a leggyakoribb fertőzési mód. Éppen ezért a szakemberek a serdülőkorúaknak - a 13-15 éveseknek - ajánlják a leginkább a Hepatitisz-B oltást, mivel a szexuális élet megkezdése előtt fontos biztosítani a védettséget. E korosztály jelenleg 50 százalékos kedvezménnyel kapja az oltást, amely 3 injekcióból áll, és hosszú évekre védelmet biztosít. B vírus tekintetében hazánknál sokkal rosszabb helyzetben vannak a szomszédaink, Ukrajna és Románia. Ebből a szempontból a magyarországi migráció is veszélyforrást jelent: egyes nációk nagy számban vírushordozók. Az említett országokban egyébként kötelező a védőoltás.
A 12 év alattiak nem különösebben veszélyeztetettek, dr. Telegdi László szerint tehát a bölcsődés vagy óvodáskorú gyerekek oltása felesleges. Jelenleg az egészségügyi kormányzat határozott törekvése az, hogy a serdülőkori oltás kötelezővé és ingyenessé váljon. Ettől függetlenül nem árt megszívlelni egy-két fontos tanácsot a betegség elkerülése érdekében. Az A vírus kézmosással megelőzhető fertőzés, tehát mindenkor fontos az alapvető higiéniai szabályok betartása. A szakértő kiemelte még az óvszerhasználat, a monogám kapcsolatok, valamint a heteroszexualitás fontosságát is a hepatitiszfertőzés megelőzésében (is).