Vissza a tartalomjegyzékhez

HECKEL ANDREA TÜNDE, SARKADI ZOLTÁN MAROSVÁSÁRHELY
Elnökök vitája

„Tájbasimuló”, meghunyászkodó politizálással, a romániai magyarság nemzeti érdekeit súlyosan veszélyeztető kompromisszumok felvállalásával vádolta Tőkés László püspök, az RMDSZ tiszteletbeli elnöke a szövetséget a kolozsvári Szabadság című újságnak adott interjújában.


Tőkés László és Markó Béla a határontúli magyarok vezetői részére szervezett dunai hajóúton. Kölcsönös vádak Fotó: MTI

Heves vita van kibontakozóban Tőkés László és Markó Béla, az RMDSZ szövetségi elnöke között. A vitát Tőkés bejelentése váltotta ki, aki a háromszéki Alsócsernátonba összehívta a „Székelyföldi Fórum az RMDSZ Megújulásáért” elnevezésű rendezvényt. A püspök nyilatkozata szerint a fórum célja az, hogy felvilágosítsa a közvéleményt: a jelenlegi vezetés hibás úton halad. A mai RMDSZ-politika „tájbasimuló”: olyan megengedhetetlen kompromisszumokat köt a román hatalommal, amelyek súlyosan veszélyeztetik a romániai magyar nemzeti közösség érdekeit. Tőkés László szerint az RMDSZ vezetői az elmúlt négy évben „köztudottan MSZP-SZDSZ-pártiak voltak”, és nem voltak jó kapcsolataik az akkori ellenzékkel, a mai hatalommal.
Markó Béla szövetségi elnök válaszában hangsúlyozta: „Tőkés László már jó ideje nem úgy nyilatkozik meg, mint az RMDSZ tiszteletbeli elnöke, hanem mint a szövetségen belüli ellenzék egyik képviselője. A püspök úrnak eddig is nem egyszer kínálkozott lehetősége arra, hogy kritikáit megfogalmazza.” Markó szerint a párt különböző fórumain többször is megvitatták a Tőkés bírálatai nyomán született javaslatokat. Az RMDSZ elnöke úgy véli: Tőkés László nemcsak az RMDSZ-ben, de senkiben sem bízik, aki épp nincs egy véleményen vele, és cáfolta, hogy a szövetségnek rossz lenne a viszonya a jelenlegi magyar kormánnyal. A két elnök közötti belharc folytatódása aggodalomra adhat okot, hiszen egy ilyen viszály csak ronthat az ott élő magyarok helyzetén, csakúgy, mint a jelenlegi kormánykoalíció viharvert szerkezetén.