Vissza a Hetek archívum borítólapjára
II. évfolyam, 34. szám, 1998. augusztus 29

Belpolitika

Megoldás a felújításokra
Tovább a cikkhez >>>

MUNKATÁRSAINKTÓL
Ki mellett áll a gödöllői Fidesz
Tovább a cikkhez >>>

Nem engedték felszállni
Tovább a cikkhez >>>

KARL PFEIFER DREZDA
Csurka leértékelve
Tovább a cikkhez >>>

Kitagadhatják a holocaust tagadásáért
Tovább a cikkhez >>>


Hajnyírás minta után
Tovább a cikkhez >>>

MUNKATÁRSUNKTÓL
A polgárokkal való szövetség kötelez

„A kormány nagy határozottsággal kezdett neki programjának megvalósításához: „a fő cél a polgári Magyarország megteremtése”- jelentette ki Szájer József a kormány első ötven napjáról tartott sajtóbeszélgetésen. A frakcióvezető kifejezetten sikeresnek ítélte a kormány eddigi tevékenységét, ugyanis a Fidesz által meghirdetett 40 pontos intézkedési csomagból 16 pontban már sikerült eredményt elérni.


ZARA ORSOLYA
Párthűség vagy szakértelem

„A kormány jól felfogott érdeke, hogy a legfontosabb posztokra saját embereit ültesse” - nyilatkozta lapunknak Gyimóthy Géza, a Független Kisgazdapárt alelnöke, aki teljesen indokoltnak látja, hogy alig két hónap alatt távozni kényszerültek a legfontosabb állami szervezetek és nagyvállalatok vezetői. Ezzel szemben az ellenzék szerint az új kormány „pártkatonákat” nevez ki az államigazgatás semlegességét szavatoló közigazgatási államtitkárok helyére is.


GREGOR MAYER DER STANDARD
A cápák órája
Tovább a cikkhez >>>

SZAKONYI DÁVID
Béremelés teljesítmény után
Tovább a cikkhez >>>

KDNP: nem lesz önálló főpolgámesterjelölt
Tovább a cikkhez >>>

KARDOS ISTVÁN
Cenzúrázhatatlan világháló
Tovább a cikkhez >>>

Hatvanéves a Magyar Nemzet
Tovább a cikkhez >>>

Életmód

BOHÁCS KRISZTINA
Létezik-e férfiklimax

Nehéz egy férfinak szembenéznie azzal, hogy már soha nem éri el azokat az eredményeket, amelyeket célul tűzött ki... Hogy vonzereje, fiatalsága mindjárt véget ér... Hogy csak ennyi lett a „fényes” karrierből... Néhányan úgy reagálnak erre, hogy fiatal lánnyal keresnek kapcsolatot - folyamatos életerejüket bebizonyítandó -, mások alkoholisták lesznek vagy hirtelen elválnak, extrém, végletes lépéseket tesznek, megint mások a depresszió sötét hullámaiba merülnek. A középkorúak válsága - sajnos - Magyarországon sem ismeretlen jelenség. Dr. Temesváry Beátát, a Magyar Szuicidum-Prevenciós Társaság elnökét, a Szegedi Pszichiátriai Klinika Krízis Ambulanciájának vezetőjét kérdeztük minderről.


MIKECZ TAMÁS
Jó szóval oktasd, játszani is engedd...

A sikeres nevelés titkát sok gondolkodó kereste, az ókortól napjainkig könyvtárakra való irodalma gyűlt össze a neveléselméleteknek. A szülők, illetve pedagógusok számára ajánlott módszereknek, „tréningeknek” se szeri, se száma. A koncepciók nagyon eltérőek, alig néhány kérdésben alakult ki konszenzus a szaktekintélyek között.


Fókusz

GYŐRI ZSOLT, HAZAFI ZSOLT
Kibontakozó belpolitikai hidegháború

Az ugyan még nem tisztázódott, valóban történt-e titkosszolgálati megfigyelés a választásokat megelőzően fideszes vezetők és családtagjaik körül, az azonban bizonyos, hogy Orbán Viktor miniszterelnök erre utaló szavai, melyek könnyen a két legerősebb parlamenti párt, a Fidesz és az MSZP közötti viszony végleges elmérgesedéséhez vezethetnek, súlyos vihart kavartak a politikai közéletben. Ellenzéki politikusok úgy vélik, alaptalan rágalmazásokról van szó. Mások arra mutatnak rá: az Orbán-kabinet ezzel csupán el kívánja terelni a figyelmet a Simicska-botrány meg nem válaszolt kérdéseiről, és egyben újabb fronton kíván támadást indítani a baloldali sajtó ellen. Általában azonban senki sem kételkedik abban, hogy léteznek a hivatkozás alapját jelentő dossziék. Csak az a bizonytalan, hogy ki volt a megrendelő, s ki tudott mindezekről. A Népszava értesülése szerint a megrendelő a Postabank volt és nem csak Fideszes politikusokat figyeltetett.


GYŐRI ZSOLT
Interjú Tamás Ervinnel, a Népszabadság főszerkesztő-helyettesével
Tovább a cikkhez >>>

Gazdaság

VARGA PÉTER
Borutakon járva

A búzagond viharának elcsitulását követően újabb és újabb „bombákra” derül fény. Az idei bortermésből, az eladásra termelt borból 800.000-1 millió hektoliter értékesítésére még nincsen szerződés. A borválságot megelőzendő, a kormányzat a meglévő és várható borfelesleg levezetésének módszerein dolgozik. Mintegy 250 ezer mázsa szőlő felvásárlását tervezi, bár a terv még nem volt tárcaegyeztetésen sem. Az eszközök között szerepel többek között az exporttámogatás, a lepárlás és a tárolás támogatása. Továbbá intézkedéseket terveznek a borhamisítás felszámolására, hiszen a hazai fogyasztás növelése is megoldást jelentene a túltermelés problémáira.


RUFF GABRIELLA
A totális összeomlás útján

Úgy tűnik, hiába váltotta le Borisz Jelcin négy hónapos tevékenység után a Kirijenko-kormányt, a Viktor Csernomirgyin vezette ügyvezető kabinet sem tudott sokat javítani a válsághelyzeten: a rubel kedden 9, szerdán 5 százalékot zuhant a dollárhoz képest, így a bankközi kereskedést felfüggesztették, a német márka viszonylatában azonban további 41 százalékkal esett az orosz fizetőeszköz értéke. Oroszország rohamléptekkel halad a teljes összeomlás felé.


BOR GABRIELLA, AZ IE-NEW YORK BRÓKER ELEMZŐJE
Lejtőn a BUX-index
Tovább a cikkhez >>>

APRÓPÉNZ
Nagy a munkanélküliség Dél-Koreában
Tovább a cikkhez >>>

Háttér

Afganisztáni interjú Osszama bin Ladennel

Fegyveres muzulmán katonák vezették az ABC amerikai televíziós társaság tudósítóját, John Millert és csapatát gyalog a dél-afganisztáni hegyeken, völgyeken és kiszáradt folyómedreken át Osszama bin Laden titkos búvóhelyére. A szaud-arábiai multimilliomos terrorista biztos helyen rejtőzik, csak az találhatja meg, akit ő is látni szeretne. Részletek az idén májusban készült interjúból:


Mindent a választókért

A választási matematika bonyolult számítgatásai közepette a politikai pártok olykor rendkívüli „társadalmi érzékenységről” és toleranciáról is képesek tanúságot tenni. Úgy tűnik, a választási küzdelmek finisében sincs ez másképp Németországban sem, ahol a kampány során szinte nem volt olyan párt, amely a homoszexuális választóknak ne tett volna valamilyen félre nem érthető gesztust. A kispolgári irtózást és finnyáskodást látszólag érdemes félretenni, hiszen a Der Spiegel információi szerint e szavazóréteg aránya mintegy 4-5 százalék, ám nagyvárosokban akár tíz százalék is lehet.


EPERJESI ILDIKÓ
Jelcin ugrás közben váltott ejtőernyőt

A vasárnapi politikai zűrzavart, mely a Kirijenko-kormány menesztésekor lett úrrá Moszkvában, szerda este pénzügyi káosz követte, miután a rubel összeomlott: a külföldi valutákhoz képest harminckilenc százalékkal csökkent az értéke. Az emberek megrohamozták a bankokat, hogy pénzüket kivegyék. A kormányváltás időpontja meglepetést okozott: a Kirijenko-kabinet menesztését csak a népszerűtlen lépések többségének megtétele után várták. Borisz Jelcin orosz elnök elég kockázatos döntést hozott, hiszen „ugrás közben váltott ejtőernyőt” - írta az Izvesztyija című moszkvai lap.


PÁTKAI MIHÁLY
Megtorlást és bosszút ígérnek

Osszama bin Ladennek eddig 18 amerikai célpont ellen végrehajtott merénylethez volt köze - közölte Peter Burleigh, az Egyesült Államok ENSZ-ügyvivője a Biztonsági Tanács zárt ülésén. A világ jelenleg legveszélyesebbnek tekintett terroristavezére a támaszpontjai ellen robotrepülőgépekkel végrehajtott támadás nyomán világméretű harcot hirdetett Amerika ellen. Mivel bin Laden nézeteivel tömegek, sőt kormányok rokonszenveznek az iszlám világban, tartani lehet attól, hogy a konfliktus az erőszak fékezhetetlen spirálját indítja el.


BOHÁCS ZOLTÁN
Kohl elveti a nagykoalíciót

A kancellárjelöltek nagyszabású rendezvényeivel elkezdődött a német választási küzdelmek utolsó felvonása. Annak ellenére, hogy a közvéleménykutatási adatok továbbra is biztos szociáldemokrata győzelmet ígérnek, alig négy héttel a választások előtt a még mindig erőteljesen bizakodó Helmuth Kohl továbbra is elzárkózik egy nagykoalíció lehetőségétől. Talán mégis neki lesz igaza...?


CSEREKLYEI MÁRTA
Alsótagozatos gyilkosok

Néhány hete Chicagóban szexuálisan zaklattak majd megöltek egy tizenegy éves kislányt. Nemrégen megkerültek a gyilkosok is: egy hét-, és egy nyolcéves kisfiú. A hír még a legkülönfélébb brutalitásokon megedződött amerikai közvéleményt is megdöbbentette. Az eset felelevenítette a fiatalkorúak által világszerte egyre nagyobb számban elkövetett gyilkosságok kapcsán kirobbant vitát, s egyre sürgetőbbé válik annak tisztázása is, hogy meddig terjed a társadalom, illetve a kormány felelőssége.


Külpolitika

HETEK-ÖSSZEÁLLÍTÁS
Lemondott az amerikai ENSZ megfigyelő

Lemondott William S. Ritter, az az amerikai katonai megfigyelő, aki leghoszszabb ideje dolgozik az ENSZ megbízásából Irakban - jelentette a The New York Times című amerikai újság. Lemondó nyilatkozatában Ritter kijelentette, hogy a megfigyelések végrehajtásának elmulasztása „az iraki vezetésnek való engedés” volt, amely „komédiának” állította be a megfigyelők munkáját.


A HÉTEN TÖRTÉNT
Hurrikán-évad
Tovább a cikkhez >>>

HECKEL ANDREA TÜNDE, SARKADI ZOLTÁN MAROSVÁSÁRHELY
Elnökök vitája

„Tájbasimuló”, meghunyászkodó politizálással, a romániai magyarság nemzeti érdekeit súlyosan veszélyeztető kompromisszumok felvállalásával vádolta Tőkés László püspök, az RMDSZ tiszteletbeli elnöke a szövetséget a kolozsvári Szabadság című újságnak adott interjújában.


HETEK-ÖSSZEÁLLÍTÁS
Árvíz után járvány Kínában

Kínában az emberéletek ezreit követelő áradás a hétvégén olyan méreteket öltött, amelyre fél évszázad óta nem volt példa. Az anyagi kár már milliárdokban mérhető. A katonaság nagy erőkkel dolgozik a gátak megerősítésén, a kormány felszólítása pedig így hangzik: „Csináld vagy meghalsz!” A helyzetet tovább súlyosbítja, hogy hamarosan kezdődik a szokásos évi esőzéseket követő járványok időszaka.


SZIKORA MÁRTON
Izrael kész az engedményre
Tovább a cikkhez >>>

Robbantás Tel Avivban
Tovább a cikkhez >>>

NAGYÍTÓ
Időhúzó játszma
Tovább a cikkhez >>>

HETEK-ÖSSZEÁLLÍTÁS
Blair drákói szigort ígér

Tony Blair brit miniszterelnök bejelentette: jövő hétre rendkívüli ülésre hívja öszsze a nyári szünetét töltő parlamentet olyan szigorú, terrorizmus-ellenes törvények meghozatalára, melyek révén könnyebbé válna a tiltott szervezetek tagjainak elítélése. Az intézkedés a 30 éve tartó észak-írországi felekezeti háború eddigi legsúlyosabb terrorcselekményére, az omaghi mészárlásra adott válasz, amely 28 ember életét követelte, és 330 sebesültet, illetve nyomorékká vált embert hagyott hátra.


Kongó
Tovább a cikkhez >>>

HETEK-ÖSSZEÁLLÍTÁS
Folytatódik a vesszőfutás

Úgy tűnik, hogy a Monica Lewinsky-ügyben tett beismerő vallomással még korántsem ért véget Bill Clinton kálváriája. Ezúttal saját pártja, a Demokrata Párt is szembefordult vele, az amerikai média pedig lemondását követeli.


Riport

TIHANYI PÉTER
Beszélgetés Doszpot Péter nyomozóval

Doszpot Péter, alezredes. Harmincöt éves. Két éve a BRFK életvédelmi alosztályának vezetője. 1997-ben az év rendőre. Látványos sikereinek egyik titka különleges emberismeretében rejlik.


Sport

SASS SZILVESZTER
Elit mezőny
Tovább a cikkhez >>>

A leendő felelőtlensége
Tovább a cikkhez >>>

Van aranyunk és ezüstünk
Tovább a cikkhez >>>

Bobby Hull tagad
Tovább a cikkhez >>>

Szabadidő

PINTÉR ILLÉS
Akvárium vagy tamagocsi
Tovább a cikkhez >>>

KŐSZEGI ANITA
Az illatok világa
Tovább a cikkhez >>>

Ízvilág
Gombás hal
Tovább a cikkhez >>>

MÉSZÁROS MÁRIA
Játékország tengerpartján
Tovább a cikkhez >>>

Megjelent Dán Ofry világsikerű könyve
Részlet a könyvből:
Tovább a cikkhez >>>

Jótanácsok kezdő akvaristáknak
Tovább a cikkhez >>>

SZÉCHEY NOÉMI
Tunézia, a mediterrán kistigris

Hammamet vagy Dzserba neve ismerősen cseng, a műveltebbek Karthágóról is tudják, hogy Tunéziában keresendő, a kalandvágyók pedig elmerészkednek egészen Tatauniáig. A volt gyarmatország mára stabil, virágzó országgá nőtte ki magát, nyugodt oázist jelent a viharos észak-afrikai térség, a Maghreb világában. A fiatal demokrácia lerázta magáról az iszlám integrizmus veszélyét, és széleskörű reformok megvalósításába vetette bele magát. A múltjára büszke - de annak láthatóan nem rabja - Tunéziának alighanem minden esélye megvan arra, hogy a gyorsan fejlődő ázsiai kis országok mintájára az ezredfordulóra afrikai „kistigrissé” váljon.


Színes

Ezredforduló-visszaszámlálás Párizsban
Tovább a cikkhez >>>

Clinocchio-óra a sláger
Tovább a cikkhez >>>

INNEN-ONNAN
78 éve házasok
Tovább a cikkhez >>>

Kérjük, ne nyalják a falakat
Tovább a cikkhez >>>

Rövidnadrágért felfüggesztés
Tovább a cikkhez >>>

Diktátor kerestetik
Tovább a cikkhez >>>

Pöfeteg
Tovább a cikkhez >>>

Vallástörténet

TÓTH TIBOR
Tudomány és hit határán

Mi, a XX. század végén élő emberek különleges helyzetbe kerültünk elődeinkhez képest. A történelem fordulópontján élünk, abban az egyedüli generációban, amely a viszonylagos fejletlenségből az űrkorszakba való átmenetet éli meg. Mindebben a természettudományok és az ezek eredményein alapuló technika és technológia - egyre gyorsuló, bizonyos területeken ugrásszerű - fejlődésének alapvető szerepe van. A tudomány súlyának szinte hihetetlen megnövekedését jelzik az alábbi, szintetizált statisztikai adatok: az utóbbi száz évben született az emberiség által elért tudományos eredmények 99,9 százaléka, de úgy, hogy első ízben 1900 és 1950 között kétszereződött meg az emberiség össztudása; majd az újabb megkétszereződésre már tíz év is elég volt. Ma ott tartunk, hogy minden második évben megduplázódik az emberi ismeretek összessége, a valaha élt összes tudós 80 százaléka ma dolgozik. Az informatika, amely a tudományos fejlődés egyik motorja, egyes becslések szerint 18 hónaponként kétszerezi meg a számítógépek teljesítményét.