Vissza a tartalomjegyzékhez

MUNKATÁRSUNKTÓL
A polgárokkal való szövetség kötelez

„A kormány nagy határozottsággal kezdett neki programjának megvalósításához: „a fő cél a polgári Magyarország megteremtése”- jelentette ki Szájer József a kormány első ötven napjáról tartott sajtóbeszélgetésen. A frakcióvezető kifejezetten sikeresnek ítélte a kormány eddigi tevékenységét, ugyanis a Fidesz által meghirdetett 40 pontos intézkedési csomagból 16 pontban már sikerült eredményt elérni.


Szájer József, a Fidesz frakcióvezetője Fotó: Vörös Szilárd

Voltak „automatikusan”, a kormány létrejöttével megvalósult programpontok. Ilyenként említette a frakcióvezető az önálló Gazdasági Minisztérium megalapítását, vagy a külföldiek földvásárlását lehetővé tévő, még az előző kormány idején benyújtott földtörvény-módosítási javaslat visszavonását. Fontos lépésnek tekintette, hogy a kormány nem folytatta az energiaszektor privatizációját, megkezdte az autópályákat üzemeltető vállalatokkal a tárgyalásokat az autópályadíj-rendszer átalakításáról, és döntött arról, hogy nem épít gátat a Dunán.
Emellett az Országgyűlés határozata alapján a kormány alanyi jogon biztosítja a családi pótlékot, gyermekek utáni adókedvezményt kíván bevezetni, és eltörölte az általános tandíj-kötelezettséget. A kabinet megszüntette a tb-önkormányzatokat. Tárgyalásokat kezdett a protestáns egyházakkal az őket ért méltánytalanságok megszüntetéséről, és megkezdte a Garé melletti veszélyes hulladék ártalmatlanítását. A miniszterelnök a múlt héten találkozott a határon túli magyarok képviselőivel, és megállapodtak abban, hogy ezentúl intézményes és rendszeres formában tartják a kapcsolatot. A rendőrség többmilliárd forintos gyorssegélyt kapott, illetve megkezdődött a szervezett bűnözés elleni törvénycsomag kidolgozása.
Szájer újságírói kérdésre válaszolva elmondta: a kormánynak nem a kritikákkal kell foglalkoznia, mivel őket a polgárokkal kötött szövetség kötelezi, hogy komoly erőfeszítéseket tegyenek programjuk végrehajtására.