Vissza a tartalomjegyzékhez


Ádám és Éva csecsenül beszélt

Az emberiség ősszülei, Ádám és Éva csecsen nyelven beszélgettek a Paradicsomban, majd a kiűzetésük után. Erre a következtetésre jutottak annak a tudományos konferenciának a résztvevői, amelyet Csecsenföld állami egyetemén tartottak.
A szóban forgó témáról Juszup Szulejmanov nyelvész tartott előadást, és a tanácskozás résztvevői egyetértettek végkövetkeztetéseivel. Korábban már „bizonyítást nyert” az a „tény” is, hogy a „csecsenek Noé leszármazottai”.
A csecsen tudósok „nyelvészeti és történelmi kutatásai” azonban nem korlátozódnak a vallási tematikára. Így például már azt is kétségtelennek tartják, hogy Olaszország neve csecsen szóösszetételből ered. Nevezetesen arról van szó, hogy az Itália szó gyökereit az „it ali” (tíz tűz) csecsen szóösszetételben kell keresni. Meglátásuk szerint nem fér kétség ahhoz sem, hogy a mai angolok az „engina” csecsen hegyi törzs leszármazottai. Ugyancsak magukénak követelik a Krím-félszigeten elterülő Jalta alapításának a dicsőségét, arra hivatkozva, hogy a csecsenek a „kenyér” nevet (csecsenül jalta) adták a városnak.
Az ehhez hasonló „tudományos felfedezések” száma Csecsenföldön az utóbbi időben rohamosan nő, de a nyomdatechnika hiánya nem teszi lehetővé, hogy ezeket a világ közvéleménye elé tárják - jegyezte meg nem minden irónia nélkül az Interfax orosz hírügynökség, amely vasárnap adott hírt a legújabb, Ádámot és Évát érintő csecsen állításról.
Az igazsághoz azonban az is hozzátartozik, hogy több csecsen tudós is igyekszik akadályozni a csecsen tudomány ehhez hasonló vadhajtásainak fejlődését. Többek között Vaha Tyimajev professzor, a filozófiai tudományok doktora a helyi televízióban mondott beszédében felszólította a köztársaság vezetését és lakosságát, hogy akadályozzák meg az álságos kutatások eredményeinek terjesztését.
A professzor rámutatott: az efféle felfedezések nemcsak hogy nem járulnak hozzá a csecsen népről szóló információk népszerűsítéséhez, hanem éppen ellenkezőleg, lejáratják a csecsen tudományt, amely a múltban jelentős, az európai nyelvészeti iskolák által is elismert eredményeket ért el. (MTI)