Vissza a Hetek archívum borítólapjára
II. évfolyam, 33. szám, 1998. augusztus 15

Belpolitika

SZAKONYI DÁVID
A vörös ködben zuhant le a MIG pilótája
Tovább a cikkhez >>>

Alakul a Tébéke
Tovább a cikkhez >>>

Megbocsátott
Tovább a cikkhez >>>

GYŐRI ZSOLT
A titkosszolgálat figyelné az egyházakat

Megdöbbenést váltott ki ellenzéki körökben Kövér Lászlónak, a titkosszolgálatokat felügyelő tárca nélküli miniszternek az elmúlt héten egy napilapban tett kijelentése. Miszerint Magyarországon a megdöntendő „jogállami politikai tabuk” közé tartozik az, hogy az egyházakat titkosszolgálati megfigyelésnek, ellenőrzésnek nem lehet kitenni, miközben Nyugat-Európában már több, a „pszichobusiness” kategóriájába tartozó csoportosulás embereit ítéltek el a bíróságok. Ellenzéki politikusok úgy vélik: ez a felvetés nem más, mint a vallásszabadság elleni nyílt támadás.


PAPP ISTVÁN
A kormány rendezi az OTP-tartozásokat
Tovább a cikkhez >>>

Kovács az esélyes
Tovább a cikkhez >>>

ZARA ORSOLYA
Aranygyűrű a leköszönő képviselőknek

Aranygyűrűt kaptak emlékbe a Tolna Megyei Önkormányzat képviselői négyéves munkájuk végeztével. „Amikor majd előveszik ezt a gyűrűt és ránéznek, eszükbe fog jutni, hogy valamikor a közigazgatásban dolgoztak” - indokolja a nagylelkű ajándékozást Bach József, a megyei közgyűlés szocialista elnöke.


Több információt kér az Fkgp
Tovább a cikkhez >>>

A sziget és a drog
Tovább a cikkhez >>>

MUNKATÁRSUNKTÓL
PHARE-pénzek nyomában
Tovább a cikkhez >>>

SZLAZSÁNSZKY FERENC
Helyi harcok a világhálón

Nagy Zoltán Péter, a székesfehérvári polgármester egykori személyi titkára, a város nyilvánosságreferense a véleménynyilvánítás ma még szokatlan módját választotta: az interneten tette közzé - a város vezetését elítélő - álláspontját. A város jegyzője feljelentette. Vádjait azóta fénymásolatban terjesztik a helyi polgárok. Az érintett vezetők lapunknak nem kívántak nyilatkozni az ügyben.


PAPP ISTVÁN
Alkotmányos jogokról vitatkoztak

Tarlós István, Óbuda polgármestere először nem, majd később - a szervező Csintalan Sándor, szocialista politikus és a kerületi MSZP-szervezet fellebbezésére - engedélyezte egy jótékonysági koncert megtartását. A polgármester úgy érzi, negatív kampány folyik ellene. Csintalan szerint az ügy túlmutat az aktuálpolitikai kérdéseken: van-e lehetősége egy polgármesternek alapvető alkotmányos jogokat korlátozni.


HETEK-HÍRÖSSZEFOGLALÓ
Dagadó Fidesz-cégügy
Tovább a cikkhez >>>

Életmód

MÉSZÁROS MÁRIA
Táplálkozás a várandósság idején
Tovább a cikkhez >>>

Dr. Sziller Istvánnal, az I. számú Szülészeti és Női Klinika adjunktusával Borbély Rita beszélgetett.
Tovább a cikkhez >>>

Fókusz

ROBERT KAGAN
Ki vezesse az USA helyett a világot

A hatalom elutasítása, még ha az a barát kezében van is, örök emberi reakció - nem kevésbé, mint a hatalom iránti arrogancia. Az Egyesült Államok esetében ez azt jelenti, hogy a világ nagy része, miközben kíméletlenül bírálja az arrogánsnak tekintett amerikai hegemóniát, a válságok idején előszeretettel igyekszik megszabadulni a döntéssel járó felelősségtől. Robert Kagan tanulmánya a Foreign Policy című folyóirat nyári kiadásában jelent meg.


BUSA VIOLA
Amerika gyászol

Az amerikai külügyminisztérium bejáratánál lévő gránitfalon eddig 176 név volt olvasható, az elmúlt napokban azonban további tizenkettőt kellett bevésni. 188 név, 188 ember - mindazok, akik 1970 óta az Egyesült Államoknak teljesített hivatalos szolgálatuk során külföldön vesztették életüket. Madeleine Albright a mintegy hétszáz főnyi külügyminisztériumi személyzet előtt fekete gyászruhában elmondott beszédében szomorúan jegyezte meg: a szívűnk mélyén tudjuk, hogy további nevek fognak következni...


SZIKORA MÁRTON
Terrorista internacionálé

Kik tették és miért? Egy héttel a kenyai és a tanzániai robbantások után csak a célpontot lehet egyértelműen tudni: a terroristák az Egyesült Államokat akarták egy újabb vérfürdő megrendezésével sokkolni és befolyásolni. A megdöbbentő merénylettel azonban nemcsak a feltételezett elkövetők azonosultak: a palesztin Hamasz terrorszervezet vezetője nyilatkozatában védelmébe vette az „amerikai politika igazságtalanságai ellen” harcolókat: „Nem szabad meglepődni azon, ha az emberek bosszúra szomjaznak” - mondta Ahmed Jasszin sejk az AP hírügynökségnek adott nyilatkozatában, arra utalva ezzel, hogy Washington Izrael oldalára állt az arab és muzulmán világgal szemben. Az afrikai merényletek kapcsán megfogalmazódott: esetleg egy új, az eddigi elszigetelt csoportokat egyesítő pánmuszlim terrormozgalom kialakulása kezdődhetett meg.


Gazdaság

RUFF GABRIELLA
Javul az adózási morál
Tovább a cikkhez >>>

Az MKIK az adózásról
Tovább a cikkhez >>>

Orosz lábadozás
Tovább a cikkhez >>>

Svájc fizet

A svájci bankok szerda este hosszas tárgyalások után megállapodtak a Zsidó Világkongresszussal és más zsidó szervezetekkel abban, hogy 1 milliárd 250 millió dollárt fizetnek ki kárpótlásként a náluk elhelyezett, de a II. világháború és a holocaust következtében azóta is ott fekvő zsidó javakért.


MSZP-bírálat a Fidesznek
Tovább a cikkhez >>>

APRÓPÉNZ
Pepsi-pénzek
Tovább a cikkhez >>>

VARGA PÉTER
Gabonasorsok

Az elmúlt héten továbbterjedt a határokon túlra a magyarországi gabonatermés problémája. Több szomszédos ország, valamint CEFTA-tagállam mezőgazdasági termelői próbálták rábírni saját kormányaikat, hogy állítsák meg az olcsó magyar búza behozatalát. A romániai termelők például a határ lezárásával akartak követelésüknek nyomatékot szerezni.


MUNKATÁRSUNKTÓL
Óriások születnek

A nyár az esküvők évszaka. Ez alól a világ legdinamikusabban növekvő piaca, a távközlés sem kivétel, ahol az elmúlt hetekben - mondhatni - „dinasztiális” házasságok köttettek a világ „elitcégei” között: Európa legnagyobb, teljesen magánkézben lévő, országos és nemzetközi távközlési szolgáltatója, a brit British Telecom (BT) és a legnagyobb nemzetközi forgalmat lebonyolító amerikai telefontársaság, az ATT július 27-én jelentette be frigyét. Egy nappal ezután két másik amerikai telefonos óriáscég, a Bell Atlantic (BEL) és a GTE tette közzé egybeolvadásra vonatkozó terveit.


GÁL CSABA
Nők a porondon

Az elmúlt néhány évtizedben drámai módon megnőtt a dolgozó nők aránya, egyes országokban ez mára már megközelítette az 50 százalékot - írta egy közelmúltban megjelent tanulmányában az Economist című gazdasági szaklap. A második világháború után felbomlott a hagyományos családmodell, kialakultak a tipikus női foglalkozások, drámaian megugrott a nők részvétele a felsőoktatásban. A szakemberek máig vitatják e társadalmi folyamat előnyös és hátrányos oldalait.


DEBRECZENY RÉKA
Átmeneti tőzsdei hullámvölgy

Külföldi befektetőkben riadalmat keltett a keddi 7,8 százalékos BUX-zuhanás, ami a Budapesti Értéktőzsde életében az ötödik visszaesésnek számít. Pénzügyi szakemberek egyhangúan állítják, nincs ok a pánikra, az esés döntően a nemzetközi folyamatok eredménye.


Háttér

SCHMIDT BARNA
Keresztvetők

Belpolitikai és nemzetközi vihart váltottak ki a lengyel katolikusok egy csoportja által az egykori auschwitzi koncentrációs tábor területén felállított keresztek. Az emlékhely előtt már 1988 óta létezik egy nyolc méter magas fakereszt, amely II. János Pál pápa 1979-ben itt tartott szentmiséjének állít emléket. Az első ötven keresztény jelkép - amelyek között akad három méter magas is - felállítását az úgynevezett „Pápakereszt” körül továbbiak követték. Számuk jelenleg száz körülire tehető, köszönhetően annak, hogy augusztus eleje óta egyre több ultrakatolikus zarándok keresi fel a hajdani haláltábort. Az antiszemita megnyilvánulásokkal is kísért nacionalista kampány egyik fő szócsöve a „Radio Maryja” elnevezésű lengyel katolikus rádióadó.


CSEREKLYEI MÁRTA
Az utódlás gondjai

Bármennyire is tabunak számít a kérdés, az arab világnak a napokban szembe kell néznie uralkodói utódlásának kérdésével. Több közel-keleti országból érkeznek hírek az évtizedek óta vaskézzel kormányzó vezetők megbetegedéseiről: a jordániai Husszein király nyirokmirigyrákban szenved, és Szaúd-Arábiában Fahd király is gyengélkedik. A helyzet nemcsak a térségben kelt nyugtalanságot, hiszen az utódlási harc és az új vezetők további bizonytalanságot hozhatnak felszínre.


LAUDANCSEK KATALIN
Bányászok a síneken

Egész júniusban az orosz tv azt közvetítette, hogyan zajlanak az ország különböző részein a bányászmegmozdulások. Egészen addig, míg az Ural délvidékén is elérkezettnek látták az időt, hogy kivonuljanak a sínekre. A Kommerszant című hetilap helyszíni beszámolójából kiderül: előfordulhat, hogy a béketűrő, de végsőkig elkeseredett emberek indulatát szélsőséges erők használhatják ki a maguk céljaira.


MARIÁN BÉLA
Napilap-olvasási szokások

Bár a Postbank lapcsaládhoz tartozó napilapok nem a legnagyobb olvasottságúak, mégis - mint a Marketing Centrum által lapunknak készített tanulmányból látható - összesítve jelentős szegmensét jelentik a magyar médiapiacnak. A tanulmány a magyar újságolvasói szokások egyes sajátosságait elemzi többek között a politikai hovatartozás, pártpreferenciák szempontjából is.


LOCSMÁNDI ANDREA, ZARA ORSOLYA
Jobbra át

A Postabank lapcsalád sorsa radikálisan megváltoztathatja a magyar médiapiac politikai erőviszonyait. Kósa Csaba, a konzervatív újságírókat tömörítő Magyar Újságírók Közösségének vezetője abban bízik, hogy a születendő döntések - a baloldali értékeket képviselő Népszabadsággal szemben - visszabillentik a sajtószerkezet „egyensúlyát”. György Péter, az ELTE tanszékvezetője viszont úgy véli: a kormány felelős azért, hogy a rendszerváltást jelképező sajtóorgánumok megőrizhessék függetlenségüket és szellemiségüket.


Külpolitika

Választ várnak
Tovább a cikkhez >>>

GESZTI ZSUZSANNA
Kémek a halászhajón
Tovább a cikkhez >>>

Gépeltérítés légikalóz nélkül

Moszkva domogyedovói repülőterén vasárnap véget ért a különleges alakulatok Riadó fedőnevű akciója, miután kiderült, hogy az Isztlajn nevű orosz légitársaság eltérített járatának valamennyi utasa kiszállt, és a repülőgép, valamint a poggyász átvizsgálása során a szakértők nem találtak robbanószerkezetet.


A HÉTEN TÖRTÉNT
Felrobbant a kémhold
Tovább a cikkhez >>>

Arafat megbüntetné Izraelt

Jasszer Arafat palesztin elnök dél-afrikai látogatásán sürgette az Egyesült Államokat és Nyugat-Európát, hogy valódi és hatékony gazdasági büntetőintézkedéseket léptessenek életbe Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök kormányával szemben.


KARL PFEIFER BÉCS
Sajtóvita a tömegsírokról
Tovább a cikkhez >>>

HETEK-ÖSSZEÁLLÍTÁS
A nyomorúság vámszedői

A megáradt Jangce folyó immáron több mint egy hónapja tartja uralma alatt Kína területének nagy részét, a lakosság egyötödének életét befolyásolva ezzel. Az ázsiai országban 1954 óta nem éltek át a mostanihoz hasonlóan súlyos áradást. Eddig több mint kétezer ember halt meg, és 17 millió ház került víz alá. A természet pusztítását tovább fokozza az emberi gyarlóság: az egy szál ruhában menekülő lakosok nyomában máris megkezdték működésüket a fosztogatók.


NAGYÍTÓ
Válságban a konzervativizmus
Tovább a cikkhez >>>

PÁTKAI MIHÁLY
Globális harc a terrorizmus ellen

Nairobiban Benson Okuku Bwaku a szokásos őrhelyén tartózkodott, az amerikai nagykövetség parkolójának hátsó bejáratánál, amikor észrevette a nagykövetség felé „elképesztő sebességgel” száguldó 3,5 tonnás Mitsubishi Canter teherautót. „Valami idebent azt súgta, hogy ez a teherautó gyanús” - mutatott a hasára Bwaku csütörtökön adott interjújában. A teherautó lefékezett, és egy másodperccel később egy férfi ugrott ki belőle, aki kézigránáttal a kezében rákiáltott a biztonsági őrre: „Nyisd ki a kaput!” A felszólítást követően a terrorista Bwakunak dobta a kézigránátot, aki elhajolva attól, a háta mögött hallotta az első robbanást.


Publicisztika

BÁRÁNY PÉTER
Viharfelhők az egyházpolitikában

Az Orbán-kormány befejezettnek tekinti az állam és az egyház szétválasztását és a jelen nagy feladatának tartja, hogy miként biztosítható az állam és az egyházak együttműködése, egymás segítése - nyomatékosította nemrégiben Hámori József kulturális miniszter a Magyar Katolikus Püspöki Kar képviselőivel való találkozóján. A hitoktatásban vállalt hangsúlyos szerepvállalás is jelzi, hogy a közhatalom erőteljesen betársul a vallási feladatokba. Semjén Zsolt, az egyházi ügyekért felelős helyettes államtitkár pedig arra utalt egy interjúban, hogy a vallási ügyeinket szabályozó törvényeinket az Európai Unió országainak jogrendjéhez kívánatos igazítani.


Riport

TIHANYI PÉTER
Beszélgetés Hankiss Elemérrel

Minden játék azzal kezdődik, hogy a játék terét körülhatároljuk. Így jön létre a futballpálya, a teniszpálya, a sakktábla és a játék még megannyi más szférája. Más szóval: a világból kihasítunk egy teret, amelyen belül megteremtjük a magunk világát. Ebben a világban már mi határozzuk meg a szabályokat. E szabályokkal az első pillanatban korlátozzuk a szabadságunkat (mert azt mondjuk, például, hogy a sakkban csak így és így lehet lépni, másképp nem), de a következő pillanatban épp ezek a szabályok tágítják ki szabadságunkat: a sakkban felvállalt néhány szabály például szinte a végtelenre szorozza fel a lehetséges játékvariációk számát.


Sport

HETEK-ÖSSZEÁLLÍTÁS
Luxemburgo a brazil kapitány
Tovább a cikkhez >>>

SASS SZILVESZTER
Az Ágyúsok szétlőtték Manchestert
Tovább a cikkhez >>>

Dopping áldozatok
Tovább a cikkhez >>>

Jön a Szuperliga
Tovább a cikkhez >>>

HÍRÖSSZEFOGLALÓ
Szerbek nyertek
Tovább a cikkhez >>>

Gazza részeg volt
Tovább a cikkhez >>>

LaFontaine befejezte
Tovább a cikkhez >>>

Kétbalkezes Rios
Tovább a cikkhez >>>

SASS SZILVESZTER
Vörös futam volt
Tovább a cikkhez >>>

Civilek a pályán kívül
Tovább a cikkhez >>>

Se pénz, se foci
Tovább a cikkhez >>>

Szabadidő

KULIFAI GYULA
Tanácsok kezdő hegyi túrázóknak
Tovább a cikkhez >>>

H. TAKÁCS TÜNDE
A nyár gyermekei

Az amerikai gyermekek számára a nyár két dolgot jelent: a tanév végét és a felhőtlen szórakozás ígéretét. Bár a fiatalok nyárról alkotott képe ugyanaz maradt generációk óta, a körülmények igencsak megváltoztak. Az „anyuka otthon marad a gyerekekkel” korszakot már rég felváltotta a „kulcsos gyermekek” kora. Míg az ötvenes években a legtöbb szülő maga vigyázott a gyermekeire iskola után és a nyári szünet alatt, manapság egyre többen hagyják őket az óvodákban, különböző gyerekvigyázókban, a nagyobb gyerekek pedig leginkább magukra vannak utalva.


Programok
Tovább a cikkhez >>>

KALMÁR MÓNIKA KESZTHELY
Tisztább a Balaton
Tovább a cikkhez >>>

ABONYI ORSOLYA
A Nagyszombat utcai fiúk
Tovább a cikkhez >>>

Ötletek egy vagy több napos kirándulásokhoz
Tovább a cikkhez >>>

Ízvilág
Olvasói recept
Tovább a cikkhez >>>

TUDUKA ERIKA, DUDÁS ZSUZSANNA
Káros a tétlen vakáció
Tovább a cikkhez >>>

Színes

INNEN-ONNAN
Méregdrága Barbie
Tovább a cikkhez >>>

A sok nyelvű London
Tovább a cikkhez >>>

Ádám és Éva csecsenül beszélt
Tovább a cikkhez >>>

Krokodilkönnyek
Tovább a cikkhez >>>

Ilyen időben meleg a frakk
Tovább a cikkhez >>>

Szivarrazzia
Tovább a cikkhez >>>

Megtaláltad az apádat
Tovább a cikkhez >>>

Kamion sofőr nélkül
Tovább a cikkhez >>>

Vallástörténet

GRÜLL TIBOR
Hit és tudomány

Hit és tudás, teológia és természettudomány kapcsolata legalábbis ellentmondásosnak nevezhető a „keresztény Európa” elmúlt kétezer éves történetében. Kopernikusz tanainak katolikus és protestáns részről történő teljes elvetése; a világmindenség végtelenségét állító Giordano Bruno máglyahalála; a kopernikuszi megfigyeléseket továbbvivő Galilei inkvizíciós pere - a hosszú és korántsem teljes lista láttán nem is csoda, ha sokan úgy vélik: hit és tudomány két különböző, összeegyeztethetetlen valóságot képvisel. A természettudományokban a XX. században bekövetkezett forradalmi változások azonban - úgy tűnik - ismét közelítik egymáshoz e két antagonisztikus világot. „Valami elképesztő dolog zajlik e két öreg csataló, a tudomány és a vallás körül” - írta a Newsweek júliusi összeállításában, melynek címe is sokatmondó: Science finds God (A tudomány rátalál Istenre). A teológusok hittételeik bizonyítására buzgón tanulmányozzák a kvantumfizika alaptételeit; a természettudósok pedig egyre gyakrabban állítják: az anyagi világ alapvető szinten nem materiális, hanem „szellemi” törvényszerűségeknek megfelelően viselkedik.