Vissza a tartalomjegyzékhez


A sok nyelvű London

„A londoni mentőszolgálattól/rendőrségtől vagyunk. Kérjük, mutasson ide, ha magyarul beszél”. Ez a magyar nyelvű felszólítás még a legkevésbé egzotikusak közül való abból a kis kézikönyvből, amelyet a brit főváros mentősei és rendőrei kaptak kézhez a minap, s amely ugyanezt a két mondatot több tucatnyi különböző nyelven tartalmazza. A kifejezésgyűjtemény összeállításával nem lehetett tovább várni, a csaknem 10 milliós London ugyanis mára Európa legkuszább nyelvi dzsungelévé vált, ahol összesen 275 nyelvjárás honos. A főváros háztartásainak immár csaknem a harmadában egyáltalán nem, vagy nem anyanyelvként beszélik az angolt.
A kifejezéstár mellett a két sürgősségi szolgálat további intézkedéseket tervez: hamarosan tolmácsokat állít szolgálatba, hogy a kisebbségi nyelveken beérkező segélykérő hívásokat azonnal értelmezni tudják. Az érintett negyedekben szolgáló rendőröket és mentősöket emellett gyorstalpaló nyelvtanfolyamokra is beíratják, hogy legalább alapszinten értsék a gondjaikra bízott lakosság beszédét.
Egy most elkészült felmérés, szerint egyetlen kelet-londoni iskolában a diákok összesen 29 nyelvet beszéltek anyanyelvként. A Londonban honos nyelvjárások közül nem hiányoznak a világ legegzotikusabbjai sem: beszélik itt sok egyéb mellett a waray-warayt, amely a brit fővároson kívül csak egyetlen dél-csendes-óceáni szigeten él, a patuát, amelyet Indiában is csak 16 ezren ismernek, a Szenegálban szórványosan előforduló wolofot, s a Szudánban fellelhető dinkát. A nem angol ajkú londoniak zöme valamilyen ázsiai nyelvjárást használ, ezek közül a leggyakoribb a bengáli, a gudzsaráti, a pandzsábi, az urdu, a hindi és a kantoni. (MTI)