Vissza a tartalomjegyzékhez


Szivarrazzia

Szivarrazziát tartott a hatóság New York egyik méregdrága éttermében és több férfiklubjában. Az akció nem az egészségmegőrzést célozta, és nem is a dohányzás, hanem kifejezetten a kubai szivar ellen irányult.
Az AP jelentése szerint hét személyt letartóztattak, s közülük hármat azzal vádolnak, hogy megszegték az „ellenséggel folytatott kereskedelmet” tiltó törvényt. Maximális büntetésük 10 év börtön és 100 ezer dollár pénzbírság is lehet.
Két őrizetbe vettnek - egy sportklub, valamint egy drága étteremben lévő szivarszoba menedzserének - a bűnlajstromát összesen hetven doboznyi, 1750 szál kubai szivar terheli. Ennyit vásároltak illegálisan 1997 májusa és 1998 februárja között. A termék összértéke közel 37 ezer dollár, mivel a Montecris No 1. doboza 395 dollárba, egy doboz Cohiba Esplendidos pedig 825 dollárba is belekerül.
Mindezt azért lehet ilyen pontosan tudni, mert az amerikai vámhatóság titkos ügynökei egészen egy Connecticutban élő házaspárig nyomon követtek egy illegális kubai szivarszállítmányt. A pár, nyilván saját bőrét mentendő, hajlandó volt tanúskodni az ügyben, illetve a krimikből ismert módon, magnóval felszerelkezve kínálta kurrens szivarjait törzsvevőinek.
Az Egyesült Államok és Kuba kapcsolatai az utóbbi években sem javultak, Washington tovább szigorított a szigetország elleni gazdasági embargóján. (MTI)