Vissza a tartalomjegyzékhez

KALMÁR MÓNIKA KESZTHELY
Tisztább a Balaton

A Balaton-part ezekben a hetekben a legzsúfoltabb. Sokan csak sétálnak a vízparton, ám még többen vannak, akik a nap nagy részét a strandokon töltik. Ilyenkor mindig előtérbe kerül a kérdés: milyen a víz?
- Hetente vizsgáljuk a vízminőséget, ami általában kiváló, időnként jó - nyilatkozta lapunknak dr. Papp Elemér, a Zala Megyei ÁNTSZ tisztifőorvosa. - A harmadik, legrosszabb minősítés a még elfogadható vízminőség tekintetében a megfelelő, ám a vizsgált vízminták egyszer sem mutattak ilyen értéket. Elmondható, hogy 1996 óta folyamatos a tó vízminőségének javulása, ami annak is köszönhető, hogy egyik évben sem volt algavirágzás.
- Többen panaszkodnak, hogy fülgyulladást, bőrkiütést kaptak. Lehetséges, hogy a víz okozta ezt?
- A tóban nem mutatható ki semmiféle betegség kórokozója, mind kémiailag, mind biológiailag tiszta. Ez szemmel is jól látható. Olyan előfordulhat, hogy valaki érzékeny arra, ha belemegy a fülébe a víz, és ettől fülgyulladást kap, ami pedig a bőrkiütéseket illeti, az lehet például napallergia is. Az adatok azt bizonyítják, hogy ezekért nem a Balaton felelős.
- Vannak, akik „szükség” esetén nem a WC-t használják, hanem a vízbe ürítik a „felesleget”. Ez hogyan hat a vízminőségre?
- Egy ilyen eset kémiailag mintegy tíz köbméter vizet tesz tönkre. Attól azért nem kell tartani, hogy így nemsokára szennyvíz lesz a Balatonból, hiszen a tónak öntisztító rendszere is van. Sokat kardoskodtunk amellett, hogy a strandokon ingyenes legyen a WC használata, és ez most már szinte mindenhol így is van. Reményeink szerint a strandolók jó része igénybe is veszi ezeket a helyeket.