Vissza a tartalomjegyzékhez


Ötletek egy vagy több napos kirándulásokhoz

Az egyik legismertebb Eger környéki „csillag” Szilvásvárad. Joggal nevezik így: akár gyalog akár kisvasúttal megyünk fel a Szalajka patak völgyén, felejthetetlen élményt jelent. Van itt „ősemberbarlang”, Erdei Múzeum, pisztráng-keltető- és nevelő telep, hatalmas tisztás, 24 hektár ősbükkös - és a völgy gyöngyszeme, a méztufa lépcsőkön alábukó fátyolvízesés.
A környéken több kevésbé ismert (tehát hétvégeken kevésbé zsúfolt), de hasonló szépségű hely található. Ha már eljöttünk Szilvásváradig, érdemes még néhány kilométert továbbautózni: Dédestapolcsánynál találjuk a liázvérci víztározót, illetve a dédesi várat. A Bükk északnyugati átjárójának érdekessége, hogy igen szép múltra tekint vissza, Ernye Fia István védte a XIII. század második felében.
Eger felé érdemes megállni Szarvaskőn, amely egykor Eger elővára volt - igaz, ma már csak romjai látszanak a szikla tetején. Kilátóhelynek azonban egyedülálló.
Verpelét ugyan kitérőt jelent Eger felé, viszont csodálatos horgásztó kárpótol bennünket, az Egerszalóki víztározó. Demján felé haladva egyedülálló természeti-képződményt csodálhatunk meg: néhány évvel ezelőtt ugyanis egy fúrás során forró víz tört fel a mélyből. A gejzír különös felszíni képződményt hozott létre, ami leginkább egy kifordult cseppkőbarlanghoz hasonlít. A vízben oldott ásványi anyagok lerakódva hófehér, gömbölyded formákat hoztak létre. Szinte egész évben látogatják a rátelepült apró fürdőhelyet.
Szintén Egerből vezet út Noszfaj-Síkfőkút felé. Noszvajon a DE LA MOTTE kastélyon kívül találunk még két szép tavat - egyikben még csónakázni is lehet -, a Nomád Hotel és Camping pedig egész évben bázisul szolgálhat kirándulásainkhoz. Családias, saját medencével is rendelkezik a hotel. Lehetőség van lovaglásra, vadászatra, hegyi biciklizésre, horgászatra is bükki tartózkodásunk során.

(3325 Noszvaj-Síkfőkút, Síkfőkúti út 5-7.
Telefon: 06-36/463 363)