Vissza a tartalomjegyzékhez

HÍRÖSSZEFOGLALÓ
Szerbek nyertek


Alexandar Djordenovic, a jugoszláv válogatott csapatkapitánya a világbajnoki trófeával. Harsogó öröm Fotó: MTI

Tízezrek ünnepelték önfeledten hétfőre virradóra Szerbiában és Montenegróban a jugoszláv válogatott csapat győzelmét a görög fővárosban megrendezett 13. kosárlabda világbajnokságon. Ez volt Jugoszlávia negyedik világbajnoki győzelme.
Belgrád belvárosában zászlódíszbe öltöztetett, tülkölő, utasokkal zsúfolásig megtömött gépkocsik vonultak végig. Megbénult a közlekedés, mert a diadalittas fiatalok elzárták az utcákat. Sok vendéglős a különleges alkalomból egy ingyen italra látta vendégül az ujjongó embereket.
Szerbia és Montenegró városaiban mindjárt az Oroszország elleni, kétpontos jugoszláv győzelmet hozó döntő után megkezdődött a levegőbe lövöldözés és a petárdázás. Újvidéken több mint 20 ezer ember tódult az utcákra. Pristinában, a válság sújtotta Koszovó tartomány fővárosában a szerbek géppisztolysorozatokkal és rakétákkal ünnepelték a válogatott győzelmét. Az albán lakosságú városrészekben ezzel szemben néma csend honolt.
Slobodan Milosevic jugoszláv és Milo Djukanovic montenegrói elnök egyaránt gratulált a játékosoknak. A győztes csapatot hétfőn délben a belgrádi szövetségi parlament előtt ünnepélyes fogadtatásban részesítik.
- Teljes szívemből gratulálok önöknek ehhez a csodálatos győzelemhez. A jugoszláv sport egyik legnagyobb sikere ez. A győzelem különösen értékes, hiszen nagyon fiatal csapat érte el, és ez biztató a jövőre nézve is. A gárda képes volt megfelelni a szurkolók elvárásainak, és igazi egységet alkotva nyerte meg a világbajnokságot. A lehető legnagyobb ajándékot kapta Jugoszlávia. Minden játékosnak és a csapatnak is további szép sikereket kívánok - mondta Milosevic az ünnepségen.