Vissza a tartalomjegyzékhez


APRÓPÉNZ
Pepsi-pénzek

A Pepsi Sziget ‘98 Fesztivált naponta átlagosan 35 ezren látogatták. Legtöbben - 20 ezren - a Coolio nevű rap előadó koncertjére váltottak jegyet. A hetijeggyel belépő 15 ezer látogató csaknem fele külföldről érkezett. A szórakozó fiatalok 9500 liter tejet, háromezer hordó Arany Ászok sört, 105 hordónyi ír Guinnesst, 58 ezer liter bort, három és fél ezer hordó Pepsit engedtek le a torkukon. A rendezvény összköltsége 290 millió forint volt. Azt, hogy nyereséggel vagy veszteséggel zártak-e, még nem tudni. A külföldi sztárok fellépésének összes költsége 90 millió forintot tett ki. A legmagasabb honorárium 40 ezer dollár volt. (MTI)


SZDSZ-javaslat

A Szabad Demokraták Szövetsége kezdeményezi az adótörvények módosítását annak érdekében, hogy a helyi adók, illetve a lakások, nyaralók biztonságára költött összeg egy része leírható legyen az szja-ból, valamint a lakások elidegenítésekor ne kelljen újra adót fizetni - mondta Magyar Bálint pártelnök. Fontosnak tartják, hogy a rászoruló családok tanulási támogatásban részesüljenek, és szorgalmazzák, hogy a hátrányos helyzetű tanulók számára az önkormányzatok ösztöndíjalapokat hozzanak létre. (MTI)


Kenyérár

A fővárosban nyomott a sütőipari termékek ára - mondta Werli József, a Sütőipari Egyesülés igazgatója. Ám a Budai Hengermalom Rt. által bejelentett lisztárcsökkentés sem ellensúlyozza a járulékos költségek növekedését, ezért nem lehet a kenyér, illetve a péksütemények árát csökkenteni - mondta a szakember. A múlt évben a sütőipar adózatlan eredménye csupán 2,4 százalékos volt. Azaz minimális nyereséggel dolgoztak a cégek. (MTI)


Olajárak

A magyar gazdaság számára összességében kedvező a kőolaj világpiaci árának csökkenése, mivel a hazai szükségletek 75 százalékát importálja az ország. A Mol Rt.-től kapott információk szerint a kőolaj világpiaci áresése egyelőre nem fogja csökkenteni az üzemanyagok árait. A főbb tőzsdéken jegyzett üzemanyagáraknál inkább stagnálás tapasztalható, tehát egyelőre nem várható a benzinár korrekciója. (MTI)


Messze van Oroszország

Az orosz pénzügyi válság jelenleg nem fenyegeti Magyarország szuverén adósságkockázati besorolását - közölte a Nemzetközi Hitelminősítő Intézet európai központja, a londoni Fitch IBCA. Az intézet szerint az orosz állam általános külső fizetésképtelenségétől sem kell tartani. A magyar gazdaság ma már igen csekély felületen érintkezik az orosszal, a magyar export nem függ túlzottan az orosz piactól, sem olyan országok piacaitól, amelyeket komolyan érint az orosz válság. (MTI)


Szomszédos korrupció

Csehországban körülbelül 50 százalékkal nagyobb a korrupció, mint a fejlett európai országokban, de nem nagyobb, mint Magyarországon és Lengyelországban - írta a Lidové Noviny című prágai lap. Az IMF és a Világbank vizsgálta 59 ország közül Csehország a középmezőnyben foglal helyet. Az országokat 2 és 10 között osztályozzák, a 10 a legkevesebb, a 2 a legtöbb korrupciót jelenti. Csehország, Magyarország és Lengyelország egyaránt 5,2-es osztályzatot kapott. (MTI)