Vissza a tartalomjegyzékhez

DEBRECZENY RÉKA
Átmeneti tőzsdei hullámvölgy

Külföldi befektetőkben riadalmat keltett a keddi 7,8 százalékos BUX-zuhanás, ami a Budapesti Értéktőzsde életében az ötödik visszaesésnek számít. Pénzügyi szakemberek egyhangúan állítják, nincs ok a pánikra, az esés döntően a nemzetközi folyamatok eredménye.


BUX-zuhanás. Többen gondban vannak Fotó: MTI

Bozsó Péter, az OTP Bróker Rt. elemzője nem tartja vészesnek a BUX keddi, riadalmakat keltő, csaknem 8 százalékos visszaesését. Ez - amint az elemző a Heteknek elmondta - „még belefér” az 1996. óta tartó hosszú távú, lendületes emelkedésbe. Hangsúlyozta, hogy az utóbbi évben a tőzsde mozgása nem volt egyenletes.
Az esést valamennyire korrigálta a szerdai, több mint 200 pontos növekedés. Bozsó a helyzetet így összegzi: a magyar vállalati eredmények és a makrogazdasági adatok jók, és úgy gondolom, hogy akik most bevásárolnak az olcsóbb papírokból, és várnak legalább fél évet, biztos, hogy jól fognak járni. Pozitív tényezőként fogható fel szerinte az is, hogy a magyar gazdaság Európához kapcsolódik, és ez a régió jövőre is növekedésre számít.
Szabó Zsombor, a Questor Rt. elemzője hasonló optimizmussal nyilatkozik. Úgy véli, a keddi 600 pontos esés mindenképpen várható volt, s valószínűleg a piac túlreagálta a megingást. Ellentétben a május végi nagyobb zuhanással, ami elsősorban a választásoknak volt tulajdonítható, a mostanit a már két hét óta folyamatosan lefelé mozgó nyugat-európai, távol-keleti és orosz tőzsdeindexek okozták.
Varga Csaba, a Citibank értékpapír-elemzője a magyar pénzpiacra és gazdaságra a legveszélyesebbnek az orosz gazdaság hatását tartja, szerinte ugyanis Japánban már fél év múlva hosszú távú javulás indulhat meg. Japánban sokkal határozottabban és hamarabb lehet majd intézkedéseket látni, mint Oroszországban - akár a kormány, akár a gazdaság vezető résztvevői részéről.
Az indonéz fizetésképtelenségről elterjedt hírek - amelyek Szabó szerint „nem biztos, hogy valósak”, ugyanis kormánykörök cáfolták - kedvezőtlenül befolyásolják a világgazdaság alakulását. Szabó ennek ellenére elképzelhetőnek tartja, hogy a világ tőzsdéin el fog indulni egy felfelé irányuló trend. Úgy tűnik, a New York-i tőzsde visszaesése is megtorpan (szerdán a DJIA 1,6 százalékos növekedést mutatott). Ránk azonban még hatással lehetnek a bizonytalan oroszországi állapotok, ami konkrétan annyit jelentene, hogy az Oroszországból való külföldi tőkekivonások tovább csökkentenék a bizalmat a térség fejlődő országai iránt. Varga az orosz gazdasági válság hatásáról azt vallja, hogy ezzel szemben Magyarország stabil gazdasági eredményei a külföldiek szemében nem sokat számítanak. A befektetési kedv ugyanis attól függ, „megijednek-e az oroszoktól”.
A külföldi befektetők visszavonulásának következményeként beálló forintárfolyam-csökkenést egyébként a jegybank nem tartja természetellenesnek, és nem látja a beavatkozás szükségességét.

Bux index: 08. 6- 08.13.

08. 06.   7,886
08. 07.   7,855
08. 10.   7,749
08. 11.   7,147
08. 12.   7,370
08. 13.   7,028