Vissza a tartalomjegyzékhez

MÉSZÁROS MÁRIA
Táplálkozás a várandósság idején

Közismert, hogy a terhes nők kívánósak. Ez egyénenként különbözhet, és nem feltétlenül jelent problémát: a kismamák sincsenek eltiltva a „nasstól”, csupán a mértékletességre kell ügyelniük.
A gyermeket váró szülőknek ma már rengeteg szakirodalom, folyóirat, valamint védőnői tanácsadó szolgálat áll rendelkezésére. Az alapvető táplálkozási elvekkel tehát tisztában vannak a kismamák. Vagy mégsem? Lehetséges, hogy az évszázadok során berögződött elméletek, a rokonságtól kapott „jótanácsok” nagyobb súllyal esnek latba? Kubányi Jolánnal, a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének főtitkárával, a Haynal Imre Egészségtudományi Egyetem tanárával beszélgettünk.
A sok száz évre visszavezethető tévhit - mely szerint a kismamának a benne növekvő magzat helyett is kell ennie - érdekes módon még mindig tartja magát, jóllehet a „kettő helyett enni” elmélete még a magzat szemszögéből is indokolatlan. Kubányi Jolán kifejtette, hogy a terhesség ideje alatt ugyan megnövekedik a táplálékszükséglet, de ez az eredeti ideális kalóriafelvételhez viszonyítva csupán 3-400 többletkalóriát jelent. Nem mindegy természetesen, hogy ezt miből fedezzük, hiszen egy pár kocka csokoládé, egy kis fagylalt, hozzá édes szénsavas üdítőital, befejezésül egy szelet torta bőven meg is oldaná a hiányzó kalóriákat.
Sokszor elhangzik szakemberek szájából, hogy az ideális többletsúly a terhesség végére 11-12 kg. Megfigyelések szerint azonban alkattól, kortól is nagyban függ, mennyit hízik egy asszony, és szülés után milyen mértékben adja le a felesleges kilókat. Ennek az anyagcserével kapcsolatos genetikai háttere is van - magyarázta Kubányi Jolán. Az emberek egy része rendkívül jól hasznosítja a táplálékkal bevitt energiát, vagyis szervezetük könnyen felhasználja a kalóriákat, másoknál viszont ugyanolyan mennyiségű táplálék nagyobb arányban raktározódik el. A terhesség alatt pedig általánosan lelassul az anyagcsere, a szervezet hajlamosabb minden falatot maximálisan hasznosítani a „cél” érdekében. Kubányi Jolán szerint a kismamák hajlamosak egy kicsit elhagyni magukat, pedig mindennapi sétával, tornával könnyen fel lehet venni a versenyt nemcsak a kilókkal szemben, hanem az egészség érdekében is. A hízékonyabb típusú hölgyeknek pedig terhességek esetén érdemes többet mozogni, és jobban odafigyelni arra, hogy mit és mennyit esznek. Nem szükséges tehát belenyugodni az elhízásba - mint ahogy az sem megoldás, ha azért marad egy kisgyermek testvérke nélkül, mert anyukája „csinos akar maradni”.
Sok kismamában felvetődik a kérdés: elegendő mennyiségű vitamint, ásványi sót, nyomelemet tud-e magához venni az étkezések során? Kubányi Jolán megfogalmazásával élve, ha kilószámra tudná enni a nyers zöldségeket, gyümölcsöket, akkor nem lenne szüksége táplálékkiegészítőkre. Mivel azonban a baba „könyörtelenül” átveszi a mama szervezetéből azokat a vitaminokat, ásványi anyagokat, amelyekre szüksége van, a vitaminpótlás nem csupán a baba fejlődése, hanem az édesanya egészsége szempontjából is szükséges.
A táplálkozástudományi szakember ugyan a több gyümöcs-, zöldség-, főzelékfogyasztás mellett foglal állást, de - mivel a mama veszteségét is pótolni kell - minimális mennyiségben táplálékkiegészítők szedését is indokoltnak tartja. Ehhez azonban az orvos vagy védőnő véleményét fontos kikérni. Erős túlzás lenne tehát a Biotékában felvásárolni a terheseknek gyártott összes készítményt. A szakember leszögezte: minden ellenkező híreszteléssel szemben a magzat születési súlya és a vitaminok szedése között nincs öszszefüggés. Ennek ugyanis szintén elsősorban genetikai okai vannak.
A folsav, a C vitamin, a B és B12, a vas, valamint a kalcium az esetleg jelentkező foglyukadást, hajhullást és az ellenálló képesség csökkenését akadályozza. Terhességi kálciumhiány esetén például a ma népbetegségként emlegetett csontritkulás könnyebben léphet fel tíz-tizenöt év múlva. A tej, tejtermékek szorgalmas fogyasztása segít ennek megelőzésében. A ma oly divatos témával, a jódhiánnyal kapcsolatban Kubányi Jolán megnyugtatott: az ivóvíz minősége csupán néhány településen okoz gondot, jódozott sóval azonban pótolni lehet az esetleges hiányt. A jód egyébként az idegrendszer fejlődésében játszik nagy szerepet.
A nyári kánikulában a kismamáknak is főhet a fejük: mit igyanak? Átlagosan napi két liter folyadékra van szükség a terhesség alatt is. A szűrt, rostos gyümölcslevek, a házilag préselt italok és az ásványvíz a legmegfelelőbb ennek kielégítésére. Cél, hogy minél kevesebb tartósítószert tartalmazzon. Az ásványvizek összetétele ilyen szempontból is a legkedvezőbb (Kékkúti, Margitszigeti, Gyémánt), ezek jó része ásványi anyagokkal dúsított. Bár sokan meggyőződéssel állítják, hogy ellenállhatatlanul kívánják a kólát, a főtitkárnő lebeszéli erről az anyukákat: doppinghatása miatt nem hasznos sem a terhesség, sem a szoptatás idején. Ráadásul más szénsavas üdítőkkel együtt a kóla is úgynevezett „üres” kalóriákat jelent: leginkább a többletsúly kialakulásának kedvez.
Összefoglalva: a táplálkozástudományi szakember egy olyan életmód, életritmus kialakítását javasolja, amelyben a korszerű táplálkozás és sportolás is helyet kap. Fontos az étkezések ritmusa, rendszeressége. A rohanó életvitelben kialakult szokások nem kedveznek sem a terhesség alatt, sem azon kívül. Leghatékonyabban a saját példánkon keresztül tudjuk megnyerni a felnövekvő nemzedéket a korszerű táplálkozásnak és a rendszeres mozgásnak.