Vissza a tartalomjegyzékhez


Castro szomszédol

„Üdvözöljük Fidel Castro elnököt! Grenada-Kuba - örökös jóbarátok!” - hirdetik a transzparensek a Karib-tengeri sziget, Grenada utcáin. Vasárnapra várják Castrót a Havannától dél-keletre fekvő szigetre. Útja során Castro Kuba egyre sikeresebb jószomszédi politikáját kívánja továbbépíteni.
A kubai elnök látogatásának, amely Grenadát megelőzően Jamaikát és Barbadost is érinti, történelmi vonatkozása van: 1983 októberében Ronald Reagan akkori amerikai elnök intervenciós csapatokat küldött, hogy megdöntse St. George-ban a marxista rezsimet, és a szigeten repülőteret építő kubaiakat elűzze. Az amerikai inváziós egységek felfegyverzett kubai építőmunkások ellenállásába ütköztek: 29 kubai, 45 grenadai és 18 amerikai életét vesztette. Míg 1986-ban Reagan elnököt szabadítóként ünnepelték Grenadán, addig most Castro a megbecsült vendég. Látogatásának célja, hogy elmélyítse Kuba javuló kapcsolatait az angol nyelvű karibi szomszédokkal. Kuba, amely a hidegháború idején elszigetelődött a térségben, ma egyre eredményesebb jószomszédi politikát folytat. Castro körútjának első állomása tehát szerdán a Kubától mindössze 150 kilométerre délre fekvő Jamaika lesz. Viszonozza Percival P. Patterson kormányfő tavalyi havannai látogatását, amelynek során a kereskedelmi kapcsolatok elmélyítése mellett megállapodtak arról is, hogy kubai pedagógusok mennek Jamaikára. A következő állomás Barbados szigete, ahonnan a Grenada elleni invázió 1983-ban elindult.
Az Egyesült Államok már nem rendelkezik a nyomásgyakorlás megfelelő eszközeivel ahhoz, hogy Kubát diplomáciai és gazdasági elszigeteltségben tartsa. Washington ugyanis - a kommunizmus veszélyének elhárítására hivatkozva - oly alaposan csökkentette a karibi törpeállamoknak nyújtott pénzügyi támogatást, hogy már nincs mit tovább csökkentenie. A kongresszus ráadásul nem hajlandó a Caricom karini közösségnek ugyanazon kereskedelmi kedvezményeket biztosítani, amelyeket Mexikó a NAFTA keretében élvez. Anyagi támogatás híján a Karib-térségbeli politikusok újra felerősítik Kubával való kapcsolatukat, s azzal vágnak vissza az Egyesült Államoknak, hogy a kommunizmus ma már nem jelent veszélyt a térségre.