Halászlé egyszerűen (4 személyre)
Hozzávalók:
2 kg ponty - a hal egyharmada lehet másféle is -, 2 fej hagyma, 1 db
paradicsom, 1 db zöldpaprika, só, pirospaprika
Elkészítés:
A megtiszított halakat, felszeleteljük és besózzuk. A hal fejét is
megtisztítjuk és kettévágva hagyjuk érvényesülni a csont főtt ízét is. Az
apróra vágott hagymát megpirítjuk, hozzárakjuk a felaprított zöldpaprikát és a
paradicsomot, hozzáadjuk a halszeleteket és felöntjük kb. 3 liter vízzel. Hagyjuk
felforrni, ekkor beleteszünk 2-3 púpozott evőkanál pirospaprikát. Tehetünk hozzá
egy csipet erőspaprikát is, de ne hagyjuk az erős ízt dominálni. Ezután kb. 1
óráig főzzük. Friss kenyérrel tálaljuk.
Besameles sült hal
Hozzávalók:
60 dkg tonhal, 10 dkg margarin, 4 evőkanál liszt, 1 tojás, 2 dl tej, 20 dkg
reszelt sajt (10-10 dkg), só, citromlé, szerecsendió
Elkészítés:
A fagyasztott tonhalat kiengedjük és besózzuk, citromlével megkenegetjük,
és margarinnal kikent alufóliában megsütjük. A lisztet a vaj maradék részével a
tejjel együtt sűrűre főzzük, ha elvált az edény falától, kicsit hűlni hagyjuk
és hozzáadunk 5 dkg sajtot, a tojássárgáját, egy kis sót, borsot és egy csipet
szerecsendiót és a sült hal levét, amit az alufóliába kiengedett. A halszeleteket
üvegtálra tesszük, leöntjük a mártással és a tetejére szórt sajttal pirosra
sütjük. Burgonyapürével vagy sült krumplival tálaljuk.