Vissza a tartalomjegyzékhez


Ízvilág
Halkedvelők figyelmébe

Halászlé egyszerűen (4 személyre)

Hozzávalók:
2 kg ponty - a hal egyharmada lehet másféle is -, 2 fej hagyma, 1 db paradicsom, 1 db zöldpaprika, só, pirospaprika

Elkészítés:
A megtiszított halakat, felszeleteljük és besózzuk. A hal fejét is megtisztítjuk és kettévágva hagyjuk érvényesülni a csont főtt ízét is. Az apróra vágott hagymát megpirítjuk, hozzárakjuk a felaprított zöldpaprikát és a paradicsomot, hozzáadjuk a halszeleteket és felöntjük kb. 3 liter vízzel. Hagyjuk felforrni, ekkor beleteszünk 2-3 púpozott evőkanál pirospaprikát. Tehetünk hozzá egy csipet erőspaprikát is, de ne hagyjuk az erős ízt dominálni. Ezután kb. 1 óráig főzzük. Friss kenyérrel tálaljuk.


Besameles sült hal

Hozzávalók:
60 dkg tonhal, 10 dkg margarin, 4 evőkanál liszt, 1 tojás, 2 dl tej, 20 dkg reszelt sajt (10-10 dkg), só, citromlé, szerecsendió

Elkészítés:
A fagyasztott tonhalat kiengedjük és besózzuk, citromlével megkenegetjük, és margarinnal kikent alufóliában megsütjük. A lisztet a vaj maradék részével a tejjel együtt sűrűre főzzük, ha elvált az edény falától, kicsit hűlni hagyjuk és hozzáadunk 5 dkg sajtot, a tojássárgáját, egy kis sót, borsot és egy csipet szerecsendiót és a sült hal levét, amit az alufóliába kiengedett. A halszeleteket üvegtálra tesszük, leöntjük a mártással és a tetejére szórt sajttal pirosra sütjük. Burgonyapürével vagy sült krumplival tálaljuk.