Vissza a tartalomjegyzékhez

SASS SZILVESZTER
Kerekedő válság


A
mikor nem sztrájkolnak Fotó: MTI

A labdarúgó világbajnokság után sem maradtak esemény nélkül a francia sportkedvelők. Alig ért véget a foci vébé, máris elindult a kerékpározók vébéje, a Tour de France.
Lapunk zárásáig az olasz Marco Pantani kerekezik az élen, megelőzve az amerikai Julich-ot és a címvédő német Jan Ulrich-ot. A verseny ugyan izgalmas, ám a Tour eddigi legérdekesebb eseményét a versenyzők sztrákja okozta. A körverseny 17. szakaszában Pantani vezetésével a 133 versenyző a 32. körben levetette sorszámát, tiltakozva a holland TVM csapat szállodájában végrehajtott rendőri házkutatás ellen, valamint a csapatvezetők elleni hajszáért.
A versenyzők és vezetőik úgy döntöttek, hogy az Aix-les-Bains-i célvonalon sorszám nélkül hajtanak keresztül, ezzel demonstrálva, hogy elítélik a rendőrségi akciót.
Ez egyébként azt jelentette, hogy a versenybíróságnak érvénytelenítenie kellett a szakasz eredményét, hiszen a kerekesek négy óra helyett hat óra tizenöt perc alatt tekerték végig a szakaszt.
Érdekesség, hogy csütörtökön újabb két csapat, a Kelme és a Vitalcio is hátat fordított a versenynek, így a rajtoló 21 csapatból már csak 15 folytatja a versenyt. Manolo Sainz, az ONCE csapat vezetője szerint a kerékpározás válságát éljük, attól függetlenül, hogy a sztrájk előreláthatólag mérséklődni fog.