Vissza a tartalomjegyzékhez

HETEK-ÖSSZEÁLLÍTÁS
Jött-ment kapitányok

Akkor még csak sejteni lehetett, most már tényként leírható: a franciaországi vébé döntőjében résztvevő francia és brazil válogatottnak új kapitánya lesz.
Roger Lemerre-t, a nemzeti tizenegy mellett dolgozó technikai igazgatót nevezték ki hétfőn a világbajnok francia labdarúgó-válogatott szövetségi kapitányává. Az 57 éves szakember januárban csatlakozott Aime Jacquet stábjához, előtte a francia katonaválogatott szövetségi kapitányának tisztét töltötte be. Claude Simonet, a Francia Labdarúgó Szövetség elnöke elmondta, hogy Lemerre szerződése 2000-ig, az Európa-bajnokság végéig szól. Az elnök hozzátette, hogy elsősorban a Jacquet mellett eltöltött hónapok tapasztalatai alapján esett Lemerre-re a szövetség választása. A frissen kinevezett kapitány egyetlen vetélytársaként Jean Tigana, a Monaco csapatának szakvezetője került szóba. Jacquet tehát emelt fővel távozott a francia kispadról.
Ugyanez nem mondható el a brazil kollégájáról, Mario Zagallóról, akit a héten a Brazil Labdarúgó Szövetség (CBF) felmentette tisztségéből, szakmai stábjával együtt. A szövetség tájékoztatója szerint Zagallo utódját lapunk megjelenésekor nevezik ki. Zagallo négy világbajnoki címet szerzett a brazil nemzeti csapattal, kettőt játékosként (1958, 1962) és kettőt szakvezetőként (1970, 1994). A 67 éves szakember 148 mérkőzésen dirigálta a világhírű válogatottat, a mérleg: 107 győzelem, 29 döntetlen és 12 vereség.
Az elmúlt hónapban a franciaországi világbajnokságon a Zagallo által vezetett válogatott ezüstérmes lett, ami komoly indokként szerepelhetett menesztésében. Zagallóval együtt távozott a csapat mellől a korábbi többszörös válogatott Arthur Antunes Coimbra, alias Zico is.