Vissza a tartalomjegyzékhez

RÁCZKI ZSUZSANNA
Nem megy magyar katona Koszovóba

A héten folytatódott a szerb erők átfogó offenzívája, s a biztonsági erők újabb sikereket értek el: olyan utakat sikerült megnyitniuk, amelyeket a Koszovói Felszabadítási Hadsereg (UCK) fegyveresei több héten keresztül tartottak lezárva.


Aknavetőkkel és harckocsikkal megerősítve folytatódott a szerb offenzíva Koszovóban. Csökkenő albán ellenállás Fotó: MTI

A szerb?albán összecsapások beszüntetését és a rendezési tárgyalások felújítását szorgalmazták Pristinában az EU-trojka magas rangú képviselői. A volt, a jelenlegi és a soron következő EU-elnök tagországokat képviselő küldöttség vezetője, Albert Rohan, az osztrák külügyminisztérium főtitkára nyilatkozatában azt hangsúlyozta, hogy az EU üzenete egyértelmű. "Az erőszakot azonnal meg kell fékezni: nem tűrhetjük el a válság további mélyülését, az újabb áldozatokat és a menekültek szenvedéseit" ? mondta Rohan
Rugova az eszmecserék után adott nyilatkozatában bejelentette: sikerült közelebb jutni egy olyan koalíciós "koszovói kormány" létrehozásához, amelyben valamennyi politikai erő képviselteti majd magát. "A helyzet nagyon súlyos, de a válságot csak tárgyalásokkal lehet megoldani" ? mondta Rugova. Az albán politikus hozzátette: az EU-képviselőkkel folytatott megbeszélésen azt kérte a nemzetközi közösségtől, hogy tegyen határozott lépéseket a koszovói etnikai tisztogatás megállítása érdekében.
A Koszovói Demokratikus Szövetség (LDK) szerdai közleménye szerint a szerb?albán harcok miatt mintegy 300 ezer ember kényszerült otthona elhagyására. "Az utóbbi napokban elmenekült polgárok jelentős része az erdőkben lakik, s a legalapvetőbb életfeltételeik is hiányoznak" ? áll a párt által közzétett nyilatkozatban. Az LDK szerint a szerb erők folytatják a tömeggyilkosságokat, s az a céljuk, hogy kiirtsák az albánokat. "Meglepő az a közönyösség, amellyel a nemzetközi közösség reagál az utóbbi napokban indított újabb szerb támadásra" ? hangsúlyozta az LDK, majd felszólította a világ országait, hogy kényszerítsék rá Szerbiát a pusztító hadműveletek azonnali leállítására.
Az albán hadsereg tüzet fog nyitni az ország területi épségének megsértésére irányuló bármely kísérlet esetén ? jelentette ki kedden az albán védelmi minisztérium szóvivője. A szóvivő szerint a jugoszláv hadsereg az elmúlt napokban ismételten olyan provokációkat hajtott végre, amelyek tovább növelték a feszültséget a határ körzetében. Az albán hadsereg megerősítette az albán?jugoszláv határ térségének ellenőrzését. A katonák parancsot kaptak, hogy térjenek ki a Belgrádnak engedelmeskedő fegyveres erők provokációi elől, de nyissanak tüzet az ország területi sérthetetlenségét fenyegető próbálkozások esetén ? idézte az AFP.


Ha az élet úgy hozza, hogy a tőlünk délre eső térségben szükség lesz a NATO közbelépésére, akkor a magyar kormány kész ? de mindig a konkrét körülményeket mérlegelve ? segítséget nyújtani ? mondta Orbán Viktor miniszterelnök a taszári bázison tett látogatása alkalmával. Magyar katona azonban sehol, semmilyen körülmények között nem kerülhet szembe magyar katonával, s hazánk olyan NATO-akcióban sem vesz részt, ami fegyveres katonai közreműködést jelentene ? hangsúlyozta a kormányfő, a jugoszláv hadseregben szolgálatot teljesítő számos magyar származású sorkatonára utalva.