Vissza a tartalomjegyzékhez

HETEK-ÖSSZEÁLLÍTÁS
Készül a döntő menet

A Fehér Ház a Capitolium előtti hétvégi lövöldözésről szóló harsány hírek közé próbálta becsempészni azt a bejelentést, hogy az amerikai államfő állítólagos törvénysértéseit vizsgáló Kenneth Starr független ügyész beidézte a szövetségi vádesküdtszék elé meghallgatásra Bill Clintont. Az Egyesült Államok történetében hivatalban lévő elnöknek eddig soha nem kellett szövetségi vádesküdtszék elé állnia. Az eddig hallgatásba burkolózó elnök ügyvédei és Starr végül abban állapodtak meg, hogy Clinton augusztus 17-én a Fehér Házban ügyvédei jelenlétében videofelvétel útján válaszol az ügyész kérdéseire.


Bill Clinton. Szaván foghatják Fotó: MTI

Eközben - hosszú hallgatását megtörve - az elnökkel hírbehozott egykori fehér házi gyakornok, a huszonöt éves Monica Lewinsky bejelentette, hogy hajlandó korábban eskü alatt tett vallomását megváltoztatva elismerni, hogy volt szexuális kapcsolata az elnökkel. A hosszú hónapok alatt ügyvédei és Starr hivatala által kidolgozott vádalku értelmében az ifjú hölgy és édesanyja ezen vallomás fejében teljes büntetlenséget kap az ügyben.
A The New York Times értesülései szerint Monica hajlandó lenne azt is elmondani, hogy az elnökkel megállapodtak abban: letagadják kapcsolatukat. Clinton állítólag azzal igyekezett meggyőzni Lewinskyt, hogy ami kettőjük között történt, arra nincs szemtanú, így nyugodtan cáfolhatja a felmerült vádakat.
A hosszúra nyúlt szexbotrányban Starr különleges ügyész eddig 40 millió dollárt költött arra, hogy bebizonyítsa feltételezését, miszerint az elnök akadályozta az igazságszolgáltatást, és eskü alatt hamisan vallott Lewinskyvel való állítólagos kapcsolatáról. A továbbra is jelentős népszerűséget élvező elnök a heti fejlemények után - elvileg - nehéz helyzetbe kerülhet. Amennyiben bebizonyosodik, hogy a korábban eskü alatt és nagy nyilvánosság előtt tett kijelentései, miszerint nem volt szexuális kapcsolata Monicával, sem nem bújtotta fel hamis tanúzásra, hazugságok voltak, lehet, hogy meg kell válnia hivatalától.
Az amerikai alkotmány az elnök hivatalból való felmentési eljárását arra az esetre irányozza elő, ha az illetőt hazaárulással, vesztegetési pénzek elfogadásával, vagy más egyéb, közelebbről meg nem határozott „súlyos bűncselekményekkel és jogsértésekkel” vádolják. Jogi szakértők hajlanak rá, hogy a „súlyos bűncselekmények és jogsértések” közé sorolják a hamis esküt, a hamis esküre való felbújtást, illetve az igazságszolgáltatás akadályozását - azokat a vádakat, amelyeket most Clintonnal szemben hoznak fel. A végső döntést a kongresszus hozza meg. Washingtonban az események váratlan felgyorsulása kapcsán sokan arra számítanak, hogy a kínos fordulatokban bővölködő ügy akár az ősz előtt lezárulhat. Orrin Hatch republikánus szenátor reményét fejezte ki afelől, hogy az „ügytől mielőbb megszabadulhatunk”, míg a demokrata Patrick Leahy szenátor egyenesen arra szólította fel Kenneth Starrt, hogy „pakoljon, és menjen végre haza”.