Vissza a tartalomjegyzékhez

HETEK-ÖSSZEÁLLÍTÁS
Népszavazásra készül Puerto Rico

Decemberben Puerto Ricóban népszavazást tartanak az Egyesült Államokhoz való teljes körű csatlakozás eldöntéséről. 1967-ben és 1993-ban a karibi sziget lakossága már két ízben nemet mondott erre a lehetőségre.

A csatlakozás kérdésében a lakosság véleménye megoszlik. A közvélemény-kutatók felmérései alapján a szigetlakók 40 százaléka támogatja azt az elképzelést, hogy 51. államként belépjenek az Egyesült Államokba.
Az uniópártiak elsősorban gazdasági és szociális stabilitást várnak ettől a lépéstől. Hozzávetőleg ugyanennyien szeretnék a jelenlegi állapot fennmaradását. Tagállamként főként a sziget kulturális örökségét őriznék meg, és megbizonyosodnának arról, hogy a törvények ténylegesen Puerto Rico érdekeit szolgálják-e. Kevesebb mint 5 százalékra tehető azoknak a száma, akik a sziget függetlenségét remélik. Ők azt állítják, hogy Puerto Rico képes lenne a gazdasági problémákkal egyedül megküzdeni.
Puerto Ricóban az 1898-as amerikai-spanyol háború következményeként szűnt meg a spanyol uralom, s a sziget az Egyesült Államok fennhatósága alá került. 1952-ben az USA tagállama lett.
A sziget azóta teljes belső autonómiát élvez, de a kül- és a hadügyek az amerikai kormány irányítása alatt állnak. Puerto Rico lakói nem fizetnek adót az USA-nak, és bár amerikai útlevéllel rendelkeznek, sem az elnöki, sem a parlamenti szavazáson nem vehetnek részt. A túlnyomóan hispániai múltú szigetnek csupán egynegyede beszél angolul. A megnövekedett népesség miatt a karibi sziget jelenleg lakáshiánnyal küszködik, a munkanélküliség pedig 14 százalékos.
1993-ban Puerto Rico 2 százalék hiányában maradt „csak” tagállama az USA-nak. Így a decemberi eredményt még nem lehet megjósolni. Az a kérdés is nyitott, hogy egy népszavazás megoldaná-e a turista paradicsomnak számító sziget és Washington konfliktusát.