Vissza a tartalomjegyzékhez

KORBELY ATTILA
Veszélyes kedvencek

A közelmúltban másfél méteres „kígyó” mászott be egy család lakásába. A segítségül hívott tűzoltók nem is gondolták, hogy őshonos siklóról van szó, az elmúlt években annyira hozzászoktak a lakásokban tartott egzotikus hidegvérűek által okozott galibákhoz. Ugyanis újabban nagy divat mérges kígyókat, skorpiókat vagy madárpókokat tartani. Akár egy pár négyzetméteres panellakásban is.

Dr. Zacher Gábor, a Péterfy Sándor Utcai Kórház sürgősségi osztályának főorvosa elmondta: tavaly január óta öt súlyos kígyómarásos esettel találkoztak. A legsúlyosabb eset egy ujjamputáció volt: a napokig kómában fekvő fiatalember egyébként csodával határos módon túlélte saját kígyója támadását. Az orvos tudomása szerint Magyarországon jelenleg mintegy kétezren tartanak mérges kígyót. Szerencsére nagy részük hozzáértő. Ha marásra kerül a sor, az igen drága szérum a tb-n keresztül a lakosságot terheli. Ára 200 ezer forintnál kezdődik, s csak két évig tartható el, ezután újat kell venni. Folyamatosan felmérik, hogy melyek azok a szérumok, amelyekre igény lehet. Dr. Kalotás Zsolt, a Természetvédelmi Hivatal természetmegőrzési főosztályának főosztályvezető-helyettese elmondta: az állatvédelmi törvény jogszabályai nem vonatkoznak sem a veszélyes, sem pedig a hazánkban vagy nemzetközileg természetvédelmi oltalom alatt álló fajokra. A jogszabályok csak a házi, kísérleti, élelmiszer-ipari céllal és hobbiból tartott állatokra érvényesek. A veszélyes állatokról nem rendelkezik külön ez a törvény. Egy 1969-ben megalkotott - azóta többször módosított - jogszabály értelmében viszont a helyi önkormányzatoknál be kell jelenteni és engedélyt kell kérni a veszélyes állatokra. Egy engedély megszerzése ezer forint körüli összeg. Önkormányzatoktól kapott információk szerint Budapesten kerületenként több ezren tartanak, tenyésztenek illegálisan veszélyesnek minősülő állatokat. Ezzel szemben van olyan kerület, ahol mindössze két esetben folyamodtak engedélyért. Egyszer akkor, amikor egy felháborodott lakos bejelentette, hogy a gyerekek valami szokatlanul nagy gyíkszerű hüllővel játszanak a homokozóban. Másodszor pedig, amikor kisebb baleset történt. Egy másik önkormányzat illetékese elmondta, hogy kerületükben az elmúlt 29 év során csupán egyszer érdeklődtek engedéllyel kapcsolatban.
Jóllehet a polgármesteri hivatalok építésügyi osztályai felelősek az ellenőrzésért, mivel azonban ezeken az osztályokon általában nem biológusok dolgoznak, így e feladatot teljesíthetetlen nyűgnek tekintik, és nincs, aki érvényt szerezzen az egyébként sem gyakorlatias törvénynek.


Az állatok védelméről és kíméletéről szóló, jövő januárban hatályba lépő új törvény szerint veszélyes állatot tartani és ilyet Magyarországra behozni a jegyző, illetve - nemzetközi oltalom alatt álló fajok esetén - a Természetvédelmi Hivatal engedélyével lehet majd. A törvény kötelezi a veszélyes állat tartóját, hogy - az állat fajtájának megjelölésével - jól látható módon figyelmeztető jelzést helyezzen el az állat tartására szolgáló helyiségen. Emellett a törvény azt is előírja: az állattartó gondoskodjon arról, hogy „kedvence” ne kerülhessen közterületre vagy más ember magánterületére. Ha az állat mégis elkóborolna, ezt azonnal be kell jelenteni a jegyzőnek és a rendőrségnek, valamint a természetvédelmi szerveknek. Ha a „gazdi” mégsem tesz eleget e kötelességeinek, a veszélyes állatot az állatkertbe lehet szállíttatni. Nem sok remény van azonban arra, hogy a kedvtelésből tartott hüllők, pókok vagy skorpiók tulajdonosai a jövőben változtatnak eddigi szokásaikon, és sietve engedélyt kérnek egzotikus „barátaik” elhelyezéséhez.
Ha a törvény veszélyes állatokra vonatkozó rendelkezéseinek is olyan hatékonyan sikerül majd érvényt szerezni, mint annak, hogy az állattartó köteles házi kedvence ürülékét a közterületről eltávolítani, akkor továbbra sem árt óvatosnak lenni.