Vissza a tartalomjegyzékhez


Hetek-interjú María del Rosario Green Macías mexikói külügyminiszterrel


A mexikói külügyminiszter asszony Budapesten. Ötszörösére nőtt a kereskedelmi forgalom Fotó: MTI

- Hogyan értékeli a miniszter aszszony a Mexikó és Magyarország között fennálló külpolitikai kapcsolatokat ?
- A jó és problémamentes politikai, valamint a gazdag kulturális, tudományos és műszaki együttműködés mellett az elmúlt 2-3 évben ugrásszerűen megnőtt a két ország áruforgalma is, amely a két évvel ezelőtti 33 millió dollárról 1997-ben 150 millió dollárra emelkedett. Mexikóiak és magyarok közösen készítenek elő egy olyan tervezetet, amely hiszem, hogy a jövőben is erősíteni és fejleszteni fogja a két ország kapcsolatát, elsősorban a gazdaság, de az egészségügy és az oktatás terén is.
- Mexikóvárosban tavaly polgármesterváltás történt. A főváros új vezetője ígéretet tett arra, hogy megtisztítja a várost a bűnözéstől. Tudhat-e már maga mögött kézzelfogható sikereket ezen a téren?
- Tulajdonképpen igen, bár az új polgármester még nem egészen egy éve van hivatalban. Mexikóváros 20 millió lakossal rendelkezik, és bizony vannak még problémák a közbiztonsággal, magas a bűnözés. Nem szeretném bírálni az új polgármestert, ugyanis bízom abban, hogy teljesíti az ígéreteit.
- Mexikóban egyes sajtóbeszámolók szerint kormányszinten is elterjedt a korrupció. Az előző elnök, Carlos Salinas ellen szintén korrupciós vádak fogalmazódtak meg. Hogyan látja ön ezt a problémát?
- A Salinas testvérek most már nem tartoznak a kormányhoz. Véleményem szerint azonban a korrupció nem tipikus jellemzője a mexikói politikai életnek. Természetesen küzdünk ellene, de mégsem gondolnám, hogy a korrupció jelenlétéről átfogó értelemben beszélhetnénk.
- Az Amerikai Egyesült Államok a múlt héten nevezte ki mexikói nagykövetét, Jeoffrey Davidow-t, aki egy nyilatkozatában elmondta, hogy szerinte kiválóak a két ország közötti kapcsolatok. Milyen területeken tudja a két szomszédos ország a legnagyobb támogatást nyújtani egymásnak?
- Úgy vélem, hogy alapvetően jó a két ország közötti kapcsolat. Évek óta dolgozunk a környezetvédelem javításán, együttműködünk az Egyesült Államokkal a kábítószer-kereskedelem leküzdésében, az illegális mexikói határátlépések kezelésében, valamint vannak közös terveink a kereskedelemben és a befektetések területén is. Természetesen mindig adódhatnak problémák, főleg ha egy országnak olyan nagy szomszédja van, mint az USA. Ez a múltban is így volt. Most az a feladatunk, hogy újjáépítsük a kapcsolatokat, és ezen a területen már mindkét ország részéről számos előrelépés történt.
- Köszönjük a beszélgetést.