Vissza a tartalomjegyzékhez


A lila tehén nem bőgött le

A politikusok csak álmodhatnak ilyesmiről: a Milka reklámsztárja, a lila tehén egy németországi közvélemény-kutatás tanúsága szerint 98 százalékos ismertséggel dicsekedhet.
A békésen kérődző négylábú rendkívül eredményes és hosszú „karrierre” tekinthet vissza: 25 évvel ezelőtt támadt az a gondolata reklámszakértőknek, hogy lilára festett tehénnel reklámozzák a Milka csokoládét. Negyedszázad alatt a lila tehén - amely július 23-án ünnepli huszonötödik születésnapját - a csokoládégyártás emblematikus figurájává nőtte ki magát. Emlékezetes, hogy amikor 1995-ben bajor óvodákba szétküldtek parasztudvart ábrázoló kifestőlapokat, minden harmadik gyermek lilára festette a lapon látható tehenet.
A brémai Kraft Jacobs Suchard cég az évfordulóhoz méltóan ünnepelte meg a szülinapot. Az ünnepelt tiszteletére külön reklámplakátot készítettek, amelyen tehenek - háttérben az Alpokkal - a „Happy Birthday”-t (Boldog szülinapot) bogik. A BMG lemezgyártó cég gratulációs CD-t dobott piacra - természetesen lila színben.
A csokoládémárka és a tehén szimbiózisának messzire nyúló hagyománya van. A tehén már 1901-ben ott díszelgett a Milka-csomagoláson - jóval azelőtt, hogy meglilult volna. Annak idején a MILch és KAkao szavakból összeállított márkanevet jegyezte be a császári szabadalmi hivatal. 1972-ben egy frankfurti reklámügynökség vette gondozásba a márkanevet. Létrehozta a lila tehenet - azzal a jelszóval, hogy „tedd megszokottá az idegent, vagy idegenítsd el a megszokottat”. Azóta nem sok változott. Mint akkortájt, ma is az Alpokban készítik a reklámfelvételeket - lehetőleg egy simmenthali tehénnel, amelynek különös ismertetőjele az egyenes hát és a nagy fej. Felvétel előtt - állatorvos felügyelete mellett - lemosható színpadi festékkel mázolják lilára a tehenet, és sablon segítségével viszik fel az állatra a fehér feliratot.
A Kraft Jacobs Suchard cég 1997-ben összesen 4,5 milliárd márkát forgalmazott. Ennek egyötöde, 926 millió márka származott édességekből, s annak 90 százalékát a Milka, vagyis a lila tehén „hozta”. (MTI)