Vissza a Hetek archívum borítólapjára
II. évfolyam, 30. szám, 1998. július 25

Belpolitika

HETEK-ÖSSZEÁLLÍTÁS
Három a magyar választás
A jobboldal az összefogásban, a baloldal a szociális juttatások ígéreteiben bízik

Valószínűleg hárman szállnak esélyesként ringbe októberben Budapest főpolgármesteri címéért. Demszky Gábor, aki jelenleg is betölti ezt a tisztséget, a szabaddemokraták jelöltjeként vállalja harmadízben is a megmérettetést. Kihívói: Latorcai János - a Fidesz - MPP, a Független Kisgazdapárt, az MDF és MKSZ jelöltje -, aki négy évvel ezelőtt is kísérletet tett Demszky legyőzésére és Katona Béla, az egykori nemzetbiztonsági miniszter, aki az MSZP színeit képviseli az őszi választásokon. Vélhetően a legtöbb településen is hasonló képlet közül választhatnak a polgárok.


Polgármesterjelöltek
Tovább a cikkhez >>>

SZEGEDI TUDÓSÍTÓNKTÓL
Megyék helyett régiók
Tovább a cikkhez >>>

SZAKONYI DÁVID
Hulladék-huzavona

Még nem tudni, hogy lesz-e építési engedély a Garé határába tervezett veszélyeshulladék-égető megépítésére. Ez a Legfelsőbb Bíróság döntésén múlik, az ügy ugyanis sokévi hányattatás után oda került.


NÉHÁNY SORBAN
Jelcin levele Orbánnak
Tovább a cikkhez >>>

SZLAZSÁNSZKY FERENC
Rabló a pandúr
Tovább a cikkhez >>>

GYŐRI ZSOLT
Nívós Napkelte
Tovább a cikkhez >>>

HORVÁTH MARGIT RSK
Megoldódott a Rádió utcai romaügy

Kiköltözött a Palotai út 52-ben lévő átmeneti szállásról az utolsó is azon tizenhárom család közül, akiket a székesfehérvári önkormányzat még tavaly költöztetett oda a Rádió utca 11-ből. Ezzel az utolsó fejezetéhez érkezett a székesfehérvári gettóügyként elhíresült kiköltöztetési procedúra.


Küzdelem a halálbüntetésért
Tovább a cikkhez >>>

Tárgyalás a hallgatói támogatásról
Tovább a cikkhez >>>

TATABÁNYAI TUDÓSÍTÓNKTÓL
Magabiztosak, tréningezők és tanácskozók

Lemondott országgyűlési képviselői mandátumáról Bencsik János, Tatabánya polgármestere - tájékoztatta a SZDSZ sajtóosztálya lapunkat. Mint ahogy arról előző lapszámunkban írtunk, Bencsik János a múlt héten váratlanul bejelentette, hogy kilépett a Szabad Demokraták Szövetségéből.


Terepszemle
Tovább a cikkhez >>>

Fókusz

RÁCZKI ZSUZSA
Sztrájkoló komputerek az ezredfordulón

Az ezredvég kihívásaival és előkészületeivel foglalkozó sorozatunk hatodik része a sokak által az emberi civilizáció egyik legnagyobb technológiai vizsgájának tekintett számítógépes dátumproblémával foglalkozik. A „Y2K” elnevezés úgy hangzik, mintha egy új élelmiszer-adalékanyag vagy esetleg a Csillagok háborúja C3PO és R2D2 robotjainak valamely távoli unokatestvére lenne. Pedig nem az. A Y2K egyrészt egy dátum - az ezredforduló angol rövidítése -, másrészt a XXI. század barátságtalan bemutatkozása: az első másodperc, amikor sokak szerint számítógépeink nagy része általános sztrájkot hirdet az emberiség ellen.


CSEREKLYEI MÁRTA
A víz az úr
Cunami

Az idei nyár nem szűkölködik természeti katasztrófákban. Szökőár, árvíz, földrengés, ciklonok, földcsuszamlás, kánikula: a rendkívüli helyzetek emberek ezreinek az életét követelik szerte a világon. A csendes-óceáni szigetvilágban fekvő, 4 millió lakosú, javarészt érintetlen természeti szépségekkel rendelkező Pápua Új-Guinea sekély, tengerparti szakaszán múlt hét pénteken harminc kilométeres sávban egy félelmetes szökőár, a cunami tombolt. A kegyetlen víztömeg több mint tízezer embert sújtott: körülbelül hatezren meghaltak, és ezrek tűntek el nyom nélkül. Az évszázad katasztrófájaként emlegetett szökőár a január, február hónapokban pusztító El Ninonál is sokkal kegyetlenebb pusztítást végzett. A víz súlyos károkat okozott Ausztráliában, Kínában és Európában is. Másutt pedig - például az Egyesült Államokban - éppen az aszály és a tűzesetek jelentenek komoly problémákat. Összeállításunk a világ különböző pontjain történt katasztrófákkal foglalkozik.


Gazdaság

DEBRECZENY RÉKA, GÁTI SZILVIA
Cél a betevő falat

Minden idők legnagyobb nemzetközi hitelcsomagja indul el hamarosan Oroszország számára. A gazdasági krízis megoldását célzó mentőprogram tervezett összege 22,6 milliárd dollár, amelyből mintegy 11,2 milliárdot tesz ki a Nemzetközi Valutaalap (IMF) hitele. De vajon mennyit segíthet ez a megahitel az elhúzódó válsággal küszködő egykori nagyhatalomnak? „A pénzügyi piac gyakorlatilag megszűnt létezni és a társadalmi feszültség egyre nő” - erősítette meg Szergej Kirijenko kormányfő az aggodalmakat.


RUFF GABRIELLA
A világ teszteli az eurót

Vajon az euro komoly ellenfele lesz-e a dollárnak? Globális pénznemmé válhat-e az euro, s ha igen, kiemelkedése milyen hatást válthat ki a világgazdaságban? - tette fel a kérdést a The Financial Times múlt heti száma. A franciák bíznak benne, hogy igen, a legtöbb amerikai azt feltételezi, hogy nem. Larry Summers, az Egyesült Államok Kincstárának helyettes titkára másokkal együtt úgy véli: „A közeljövőben a dollár marad az első számú tartalék valuta.”


Az amerikai alelnök Csernobilról

Al Gore amerikai alelnök Kijevben azt mondta, hogy a csernobili atomerőművet szerinte is csak akkor lehet bezárni 2000-ig, ha addig felépülnek a pótlólagos energiaforrások.


MUNKATÁRSUNKTÓL
Az új gazdaság
Tovább a cikkhez >>>

VARGA PÉTER
Búzagondok

A magyar nyelvben az egyik legfontosabb mezőgazdasági terményt, a búzát életnek nevezik. Az elmúlt évszázadokban, de még pár évtizeddel ezelőtt is a búzatermés a következő aratásig az életet jelentette. Mára ez a helyzet némiképp megváltozott, noha gazdasági szempontból a régi magyar életbölcsesség mit sem veszített értelméből. A kialakult gabonaválság ugyanis a termelők számára egzisztenciájuk elvesztését jelentheti, hiszen az életük fenntartására szolgáló pénzük nagy része a gabonatermésben van.


APRÓPÉNZ
Osztrák infláció
Tovább a cikkhez >>>

Emelkedő árak
Tovább a cikkhez >>>

MUNKATÁRSUNKTÓL
OTP-részvénycsere
Tovább a cikkhez >>>

MUNKATÁRSUNKTÓL
Csökken a sörfogyasztás
Tovább a cikkhez >>>

Háttér

Az átlagpolgárokat a bérrendszer és az egészségügy érdekli inkább
Interjú Körösényi András politológussal
Tovább a cikkhez >>>

HETEK-ÖSSZEÁLLÍTÁS
Búcsú a testülettől
Tovább a cikkhez >>>

BOHÁCS ZOLTÁN
Lejáratott jelképek

Németország nincs könnyű helyzetben. A huszadik század első fele és a két világháború - minden következményével együtt - megsemmisítő csapást mért a német nemzeti identitásra. Ám a második világháború pusztításai és az azt követő súlyos szankciók ellenére a Marshall-segélynek köszönhető gyors talpra állás és a „gazdasági csoda” helyreállította az ország nyugati felén a nemzet önérzetét. Ez utóbbit azonban mostanában erősen fenyegeti a tartós gazdasági recesszió, a szárnyaló munkanélküliség és a márka feladását, illetve az euro bevezetését megelőző bizonytalanság. Az egészséges nemzeti identitás hiányára utaló egyik jel az, hogy az egységes Németország nyolc év után is híjával van a nyugodt lelkiismerettel használható történelmi és politikai szimbólumoknak.


EPERJESI ILDIKÓ
A csökönyös tábornok halála

Lev Rohlint, az ötvenegy éves nyugalmazott orosz tábornokot, a csecsen háború hősét július elején holtan találták Moszkva környéki dácsájában. Saját pisztolyával lőtték le álmában. Felesége, Tamara beismerte a gyilkosságot, melyet vallomása szerint „elmérgesedett kapcsolatuk” miatt követett el. Rohlinát a rendőrség az idegösszeomlás állapotában találta a holttest mellett. A tábornok lánya azonban azt állította: anyja a letartóztatása után elmondta neki, hogy ha nem vállalja magára a gyilkosságot, „a valódi gyilkosok az egész Rohlin családot megölik”. Jelcin elnök azonnali nyilvános nyomozást rendelt el, igyekezvén elhárítani azt a gyanút, hogy a hatalomnak köze lehet az ügyhöz. Rohlin Borisz Jelcin elnök legélesebb kritikusa és egyben az orosz hadsereg egyik legnépszerűbb politikusa volt. A meggyilkolt tábornokot az ellenzék máris hősként tekinti.


SZABÓ IBOLYA ANNA
Világbíróság alakult

A római ENSZ-értekezleten 120 szavazattal 7 ellenében és 21 tartózkodással elfogadták a világszervezet állandó Nemzetközi Büntető Bíróságának alapokmányát. A statútumot nem fogadta el az Egyesült Államok, mivel módosító javaslatát nem támogatták a résztvevők. Amerikán kívül az okmány elfogadása ellen szavazott India, Kína, Izrael, Srí-Lanka, Törökország és a Fülöp-szigetek.


DEBRECZENY RÉKA, RUFF GABRIELLA
Szaldo-mortale
Tovább a cikkhez >>>

Külpolitika

PÁTKAI MIHÁLY
Célkeresztben Izrael

Irán sikeresen befejezte egy közép-hatótávolságú rakéta tesztelését - jelentette a The New York Times. Az új rakéta - valószínűleg a Rodong elnevezésű észak-koreai rakéta egy továbbfejlesztett változata - 1280 kilométeres hatótávolságával képes Izrael vagy Szaúd-Arábia elérésére, és ezzel megváltoztathatja a politikai és katonai erőegyensúlyt a Közel-Keleten - állította az amerikai napilapnak nyilatkozó vezető kormánytisztviselő.


ZELENYÁNSZKY ZSUZSANNA
Prágai könyv Dubcek balesetéről

Új megvilágításban tüntetheti fel Alexander Dubcek 1992-es tragikus balesetének körülményeit a közelmúltban napvilágot látott Sejtelmes könyv címet viselő mű. Szerzője, Liboslav Leksa, az egykor Dubcek által vezetett Szociáldemokrata Párt jogásza a szlovák reformpolitikus halálának körülményeivel foglalkozik.


A HÉTEN TÖRTÉNT
A testőr is vallomást tehet
Tovább a cikkhez >>>

HETEK-ÖSSZEÁLLÍTÁS
Magyar áldozatok Koszovóban

„Koszovó egy pusztító és véres háború felé sodródik” - állítja a szerbek által törvénytelennek tartott pristinai albán parlament közleménye. Az utóbbi napok harcaiban a Magyar Rádió értesülései szerint a jugoszláv hadseregnek a térségbe vezényelt több száz magyar nemzetiségű katonája közül is többen áldozatul estek.


NAGYÍTÓ
Fekete inges gerillák
Tovább a cikkhez >>>

HETEK-ÖSSZEÁLLÍTÁS
Végtelen átmenet Nigériában

Abdulsalam Abubakar nigériai tábornok-elnök hétfői beszédével Nigéria egy „átmeneti korszakba” lépett be - állapította meg a Washington Post amerikai napilap. Abubakar a katonai diktatúrából a demokratikus kormányzásba való átmenetet hirdette meg, Nigériában azonban nincs teljes bizalom a Sani Abacha diktátor helyére lépett új kormányzat iránt.


Kész a cseh kormány
Tovább a cikkhez >>>

ROMA SAJTÓKÖZPONT MAROSVÁSÁRHELY
Amnesztia a gyilkosoknak

„Nevetséges az, hogy emberölésért csak három évet üljön valaki”- nyilatkozta Haller István, a marosvásárhelyi Pro Európa Liga emberjogi irodájának vezetője, a hadrévi lincselés ügyében megszületett döntés nyomán.


HETEK-ÖSSZEÁLLÍTÁS
Dinasztiát alapítottak a Kaukázusban
Tovább a cikkhez >>>

RAMOR FRIGYES
Vészterhes ciprusi évforduló

Feszültségtől szikrázó évfordulóra ébredt Ciprus csaknem egymillió lakója július 20-án. Ez a nap volt az évfordulója az észak-ciprusi török inváziónak, ami 24 évvel ezelőtt kettéosztotta a mediterrán szigetet. Északon a „görög balta” alóli felszabadulást ünnepelték, míg délen a török invázió áldozatait gyászolták.


Riport

SZLAZSÁNSZKY FERENC
Söröcske, borocska

Százhúsz forint egy korsó sör ára, fogy is szépen, hisz tüzesen süt le a nyári nap sugára. A táj festői, a Bodrog a szemünk előtt ömlik a Tiszába. A város főterén egy amatőr dzsesszrock együttes fárasztja a kókadozó közönséget. Az óránként megszólaló templomharang ezt a produkciót sem kíméli. Tíz percen át egyszerre szólnak. Két fiatalember szarvasbőgésszerű üvöltéssel vonul át a főtéren. Ők a jövő reménysegei? Ha még nem említettem volna, Tokajban vagyunk, a huszonnegyedik alkalommal megrendezett Egyetemisták és Főiskolások Országos Találkozóján. A fesztivál fő támogatója egy sörgyár és egy dohánygyár.


HAJDÚ SÁNDOR
Lókupecek finesze

Talán mindenki ismeri azt a történetet, amikor az állatvásárra Gazsi, a lókupec kivitte a frissen vásárolt bányalovat. Mint a legjobb hátast kínálta a gebét. Az egyik vevő kipróbálta. Ügetés közben a ló nekiment a fának. Mérgelődve kiáltott fel a leendő vevő: „Te Gazsi, hát vak ez a lú! - „Nem vak az, csak vakmerő” - hangzott Gazsi válasza. Talán ez a történet jellemzi legjobban a lókupecek világát. Egy lovat legjobban szóval, beszéddel lehet feljavítani, eladhatóvá tenni. A lókupeceket viszont annál nehezebb szóra bírni. Tudniillik - ahogy az érintettek mondták - vannak szakmai titkok.


TIHANYI PÉTER
Egy ember az űrből
Az utazás krónikája. Farkas Bertalan
Tovább a cikkhez >>>

Sport

OLÁH FERENC
A nagypályás bíró
Beszélgetés Vágner László játékvezetővel

Sokakban felmerülhet a kérdés: miért lesz valaki focibíró? A kívülálló számára néha mazohizmusnak tűnik mindaz, amit a játékvezetők egy-egy meccs alkalmával vállalni kénytelenek. Sokszor láttuk és hallottuk: a nézők - és gyakran a játékosok - nem igazán lelkesednek a feketeruhás sípoló emberért. A franciaországi vébé egyetlen magyar résztvevője beszél pályafutásáról, és a vébén eltöltött huszonnyolc napról.


SZABÓ GERGELY
Lóerőverseny
Tovább a cikkhez >>>

Átvert Chilavert
Tovább a cikkhez >>>

Az ír visszatér
Tovább a cikkhez >>>

Csúcs ez a váltás
Tovább a cikkhez >>>

Szabadidő

MAKKI MARIE-ROSE
Tejben az igazság
Tovább a cikkhez >>>

KARL PFEIFER BÉCS
Lesz még szőlő
Tovább a cikkhez >>>

Egy jó ötlet

Az alábbi levélben az egyik cikkünkben felvetett problémára reagál két kedves olvasónk. Közreadjuk, hátha valakinek hasznára válik. Ezúton is szeretnénk biztatni Önöket, ha írásainkkal kapcsolatban kérdésük van, esetleg a megoldásra van valami javaslatuk, írjanak!


MATUSIK GABRIELLA
Mexikói konyha
FLAN
Tovább a cikkhez >>>

Programok

Szegedi nemzetközi néptáncfesztivál Testvérvárosok fesztiválja ’98


Színes

Szabók és kornyikálók
Tovább a cikkhez >>>

Mégis a nők a kettesek
Tovább a cikkhez >>>

INNEN-ONNAN
A szigorú ara
Tovább a cikkhez >>>

Mackó
Tovább a cikkhez >>>

Öreg diák
Tovább a cikkhez >>>

Drága Disney Armageddon
Tovább a cikkhez >>>

A lila tehén nem bőgött le
Tovább a cikkhez >>>

Vallástörténet

GRÜLL TIBOR
Az édenkert nyomában

„Elveszett Paradicsom, Elsüllyedt Atlantisz, Eldorádó, Boldogok szigete, Tündérvölgy, Utópia” - koronként ilyen és ehhez hasonló néven emlegették az emberiség letűnt aranykorszakát. Szinte valamennyi nép körében születtek mítoszok csodálatos tájakról, szigetekről, amelyek többnyire a korlátlan örömök és lehetőségek birodalmának álomképeibe ringatták hallgatóikat. A különféle mítoszok mellett a Biblia is megőrizte ennek a letűnt, boldog korszaknak az emlékét. A Teremtés könyvének elbeszélése szerint Isten az első emberpárt egy kertbe helyezte, amelyet úgy hívtak: gán Éden, azaz „Éden kertje”. Manapság a legtöbben úgy vélik, a bibliai „Édenkert” sem több puszta legendánál. A közel-keleti régészet legújabb felfedezései azonban ezen a ponton is megerősíteni látszanak a Biblia történeti hitelességét.