Vissza a tartalomjegyzékhez

KARL PFEIFER BÉCS
Lesz még szőlő


Egy ausztriai vendéglő

A Buschenschank - vagyis a bécsiek fordításában: zöldvendéglő - egyfajta borkimérés, Ausztriában megszokott vendéglátási forma. A saját termésű idei bor kimérése - hozzáillő étellel - ősi osztrák szokás. A XIII. századból származik az első ezzel kapcsolatos írásos feljegyzés. Idei boron az utolsó szüretből származó bor értendő - a következő év Márton napjáig. Mihelyt megérkezik a következő évjárat, „óborrá” lép elő.
A bécsi területeken termelt borokat majdnem teljes egészében helyben értékesítik. A zöldvendéglokben tapasztalhatjuk meg azt a speciális hangulatot, amit „bécsi kedélyességnek” neveznek. Érdekes módon a tipikus zöldvendéglős zene mégis szomorkás, „lesz még bor, de mi már nem leszünk” jellegű dalokkal.
Természetesen ezt is hamisítják: nagyüzemi éttermek is mérnek ki bort, és ezáltal „zöldvendéglőnek” titulálják magukat. Egy valódi bécsi zöldvendéglőnek az alábbi ismérvei vannak: a cégéren egy erdei, jegenye- vagy lucfenyő, és egy zöld tábla, rajta az alapító neve.
Gyakran panaszkodnak, hogy Bécs milyen drága hely. Valóban, Bécs tud drága város is lenni, főleg azok számára, akik az olyan „turistacsapdákat” látogatják, mint a Grinzing és a Nussdorf. Igazi bécsi hangulatot találunk reális áron is, például a Dunától északra fekvő Stammersdorf vagy Strebersdorf zöldvendéglőiben. Jó közlekedési adottságaik miatt ezek is kényelmesen elérhetők.