Vissza a tartalomjegyzékhez

SZABÓ GERGELY
Lóerőverseny


Fotó: MTI

A mogyoródi pálya idén láthatta először vendégül a FIA GT Bajnokság versenyzőit. A szokásosnál izgalmasabb verseny végeredménye a papírforma szerint alakult a GT1 kategóriában, ahol a Schneider - Webber páros Mercedese győzött. A GT2 osztályban idén először sikerült megtörni a Chrysler Viper-ek nyomasztó erőfölényét, itt a Roock Racing csapat Porsche 911 GT2-ese diadalmaskodott.
A szombati edzéseredmények alapján az első sorból papírforma szerint a két AMG Mercedes CLK LM rajtolhatott, a gyári Porsche 911 GT1-esek előtt. A harmadik sorban a DAMS Panoz és az egyik Zakspeed Porsche GT1 foglaltak helyet. Mögöttük ott voltak még a Persson csapat Mercedes CLK GTR-jei és a Davidoff McLaren F1-ese. Őket követték a GT2 kategória versenyzői, akik közül meglepetésre a privát Marcos csapat bizonyult a legjobbnak az edzésen, megelőzve a kategóriát uraló két Chrysler Viper-t.
Az izgalmak hamar elkezdődtek, a repülőrajt utáni első kanyarban Mayländer Mercedes CLK GTR-je megpördült, majd keresztben megállt a pálya közepén, kisebb tömegkarambolt okozva ezzel. A pálya megtisztítása után megismételték a rajtot, ezután már minden simán ment. A GT-2-es Marcos 10 másodperces büntetést kapott, így hamarosan elveszítette vezető helyét a saját osztályában. A 25. körben a két Zakspeed Porsche küzdött egymással, a következő figyelmet keltő esemény a második Mercedes CLK GTR kiesése volt a 39. körben. A pilóta a célegyenes előtti második hajtűkanyarban elfékezte magát egy GT-2-es lekörözése során, és kicsúszott. A 68. körben Bscher német bankár búcsúzott a versenytől az egyetlen McLaren F1 volánjánál, a 87. körben pedig az egyik Zakspeed Porsche is feladta a küzdelmet. Ezek után a nézők és a szerelők idegeit az borzolta a leginkább, amikor a 97. körben az éppen tankoló Panoz GTR-1 kigyulladt a box-utcában. Sérülés nem történt, de a vad kinézetű amerikai autó sajnos nem folytathatta a versenyt. De mivel ekkor már megtette a versenytáv több mint 70 százalékát, az Eric Bernard - David Brabham páros a pontszerző 6. helyre kvalifikálta magát. Schneider meggyőző fölénnyel nyert a csapattárs Ludwig - Zonta páros előtt az AMG Mercedes CLK LM-mel, s ebben az sem zavarta meg, hogy öt körrel a verseny vége előtt egy kicsit a füvön is körülnézett. A Schneider - Webber team így 1 pontra megközelítette a bajnokságot vezető Klaus Ludwig - Ricardo Zonta párost. A harmadik helyre a Dalmas - McNish duó Porsche 911 GT1-ese érkezett be.
A GT2 kategória győztese a Sascha Maassen - Bruno Eichmann páros lett egy Porsche 911 GT2-vel, maguk mögé utasítva a GT2 osztályt továbbra is vezető Beretta - Lamy páros Chrysler Viper-jét. A győztes GT2-est Bruno Eichman vitte a célba, aki sajnos nem lehetett jelen az ezt követő díjkiosztó ceremónián, mert a kocsiból való kiszállás után azonnal ájultan esett össze a hőség miatt. A pódium harmadik helye a Marcost irányító Euser - Becker párosé lett.