Vissza a tartalomjegyzékhez


Emelkedő árak

Augusztus 1-jei hatállyal 8,1 százalékkal emelkedik a villamos energia és 2,3 százalékkal a távhoszolgáltatás ára. A földgáz ára nem változik. Az áremelést egyrészt a villamos energia árszabályozásáról szóló rendeletben foglaltak indokolják. Eszerint a forint leértékeléséhez igazodva negyedévenként korrigálni kell az árakat, ami - a választásoknak köszönhetően - 1998-ban sem az I., sem pedig a II. negyedévben nem következett be. Az áremelést az is indokolja, hogy a költségvetési törvény előírásai szerint a Központi Nukleáris Pénzügyi Alapba ez évben 7,5 milliárd forintot kell befizetni. A közeljövőben azonban nem várható újabb energiaár-emelés.
Augusztustól átlagosan 7,1 százalékkal drágulnak a budapesti közlekedési tarifák. A 70 forintos vonaljegy öt forinttal, a 2800 forintos havi bérlet 200 forinttal, a 910 forintos tanulóbérlet pedig 65 forinttal kerül majd többe. A hamisítások megakadályozására ezután fémcsíkos jegyeket árusítanak, amelyek az időközi áremelésektől függetlenül bármikor, akár több év múlva is felhasználhatók.
A cég múlt évi 16,9 milliárd forintos tarifabevétele az idén várhatóan csak 500 millió forinttal emelkedik. A 65 éven felüliek részére biztosított ingyenes utazási kedvezmény ugyanis 850 millió forintos bevételkiesést okoz az rt.-nek.
A Mol Rt. 4 százalékos gázáremelést tartana indokoltnak, ami az elmúlt 1,5 év veszteségét kompenzálná - mondta Szitó János, a Mol Rt. gázkereskedelmi üzletágának vezetője. A Mol gázüzletágának az elmúlt évben 8,4 milliárd forint nyereséget kellett volna elérnie, ehelyett azonban 8,5 milliárd forint volt a vesztesége. A júliusi viszonteladói gázárcsökkentés további 3,5 milliárd forint veszteséget jelentett a társaságnak. A 1,5 év alatt elszenvedett mintegy 20 milliárd forint veszteség köbméterenkénti 1 forintos emeléssel másfél év alatt kompenzálható. Jelenleg 1 köbméter gáz ára 30 forint körül van. (MTI)