Vissza a tartalomjegyzékhez


Polgármesterjelöltek

Pécsett a jelenlegi fideszes polgármester, Páva Zsolt már korábban bejelentette, hogy nem kíván polgármester lenni még egy cikluson át. Helyére a polgári szövetség vélhetően a jelenlegi alpolgármestert, Révész Máriát állítja, de a fideszes Trombitás Zoltán nevét is emlegetik. A szocialisták és a szabaddemokraták jelöltje még nem biztos, bár valószínű, hogy Toller László, az MSZP frakcióvezető-helyettese „ringbe száll”. Debrecenben is a Fidesz-FKGP-MDF jelöltje ismert: Kósa Lajos, a Fidesz gazdasági szakértője. Úgy tudjuk, Kecskeméten a szocialista Bruszel László indul és a független Katona László, a polgári pártok támogatásával. Kaposváron Szita Károly jelenlegi polgármester száll ringbe a polgári szövetség színeiben, szocialista ellenfelének Brandtmüller Istvánt tartják.
Szekszárdon bizonyos, hogy a már 8 éve polgármester Kocsis Imre Antal képviseli az SZDSZ színeit, s szóbakerülő ellenfelei között emlegetik a szocialista alpolgármestert, Csáki Bélát. A megyeszékhelyen a most leváltott BRFK-vezető, Berta Attila neve is megjelent mint esetleges induló. A rendőrvezető igen népszerű a városban, hisz évekig a megye sikeres kapitánya volt. A közeli Pakson Herceg József jelenlegi polgármesterre „fenik a fogukat” a helyi pártvezetők. Herceg a Paks Városért Egyesület által jutott el a város vezetői székéig. Legjelentősebb ellenfelei között Bor Imrét, az SZDSZ korábbi polgármesterét tartják számon. Veszprémben annyi bizonyos, hogy Dióssy László polgármester újra indul az SZDSZ jelöltjeként.
Budapesten a III. kerületben az országgyűlési választásokat megnyert Csintalan Sándor MSZP-elnökségi tag lesz Tarlós István, a polgári pártok szövetsége jelöltjének az ellenfele. Derce Tamás Fidesz-jelölt feltehetően a Xénia-láz Egyesület volt elnökével, Schmuk Andorral mérkőzik a IV. kerületben. A VII. kerületben egy MDNP-tag lesz a polgári erők jelöltje, szemben Szabó Zoltán MSZP-SZDSZ közös jelölttel. Kőbányán a polgármester György István és az alpolgármester Andó Sándor között húzódik a polgári-szocialista választóvonal. (Hetek)