Vissza a tartalomjegyzékhez

HETEK-ÖSSZEÁLLÍTÁS
Három a magyar választás
A jobboldal az összefogásban, a baloldal a szociális juttatások ígéreteiben bízik

Valószínűleg hárman szállnak esélyesként ringbe októberben Budapest főpolgármesteri címéért. Demszky Gábor, aki jelenleg is betölti ezt a tisztséget, a szabaddemokraták jelöltjeként vállalja harmadízben is a megmérettetést. Kihívói: Latorcai János - a Fidesz - MPP, a Független Kisgazdapárt, az MDF és MKSZ jelöltje -, aki négy évvel ezelőtt is kísérletet tett Demszky legyőzésére és Katona Béla, az egykori nemzetbiztonsági miniszter, aki az MSZP színeit képviseli az őszi választásokon. Vélhetően a legtöbb településen is hasonló képlet közül választhatnak a polgárok.

Latorcai János 1994-ben is a jobboldal főpolgármester-jelöltje volt, azzal az eltéréssel, hogy akkor - a jelenlegi honvédelmi miniszter - Szabó János mint kisgazda jelölt is osztozott a szavazatokon. Ettől függetlenül támogatói máig is a polgári összefogás jelképének tekintik Latorcai személyét, akinek a jelölésével kapcsolatban az FKGP és a Demokrata Fórum is egyetértéséről biztosította a kormánykoalíció vezető pártját, a Fidesz - MPP-t. Horváth Béla kisgazda elnöki tanácsadó, aki a tervek szerint főpolgármester-helyettes lesz, kijelentette, hogy mindenben támogatni fogja Latorcait, hiszen a politikus szakmai alkalmassága már korábban is bebizonyosodott.
Országos szinten is hasonló a helyzet. A jobboldali pártok két - egymásnak látszólag ellentmondó - érvet hangsúlyoznak: az összefogást és a saját arculat megőrzését. Gémesi György, az MDF ügyvezető alelnöke úgy fogalmazott, hogy az idei önkormányzati választásokon már feltétlenül szempont a MDF és a Fidesz kapcsolatában egy jövőbeni pártfúzió lehetősége. A politikus érvként említette Szájer József, a Fidesz - MPP frakcióvezetője közel egy hónapja mondott szavait: „Mi akik egyet akarunk, akik hasonlóan gondolkodunk, miért nem vagyunk mégis egy pártfúzió tagjai.” Ezért azokon a helyeken, ahol a választási rendszerből adódóan érdemes, közös listát állít a párt. Gémesi azért fontosnak tartotta megjegyezni: a pártfúzió természetesen úgy képzelhető el, hogy az MDF megőrzi önálló arculatát. Ezt technikailag még pontosítani kell - derült ki az ügyvezető elnök szavaiból.
A kisgazdapárt az egyes településeken szintén „az együttműködésre helyezi a hangsúlyt” - mondta a Heteknek Bernáth Varga Balázs, az FKGP kampányának koordinátora, aki bízik abban, hogy pártja a májusi parlamenti választásokon elért eredményekhez hasonlóan fog szerepelni az őszi helyhatósági választásokon is. A kisgazda politikus elsőrendű feladatnak tekinti a kistelepülések esélyegyenlőségének megteremtését, melynek érdekében a párt törekedni fog a finanszírozási rendszer megváltoztatására. Bernáth is megjegyezte: a párt megőrzi önálló arculatát.
Szocialisták nyilatkozataiból az látható, hogy távolabb helyezkednek a szabaddemokratáktól, mint a parlamenti választásokkor, leginkább szociális intézkedések ígéreteivel kívánnak szavazókat szerezni. Katona Béla, az MSZP főpolgármester-jelöltje - finoman bírálva Demszkyt - az eddiginél nagyobb hangsúlyt szeretne helyezni a kerületek és a főváros csapatmunkájára, hogy ne legyenek ellentmondások az egyes testületek döntései között. A főpolgármesteri cím szocialista várományosa a sajtótájékoztatón ismertette A város az emberért című programját, melynek célja, hogy az emberek „egy picivel jobban éljenek”. Ennek érdekében az MSZP szeretne könnyíteni a fővárosi vállalkozók helyzetén az iparűzési adó csökkentésével, a kisemberek számára pedig az igen magas közműdíjak alacsonyabb szintre szorításával kívánna segítséget nyújtani. A szocialista városvezetés gondot fordítana az évszázados korú belvárosi lakóházak, valamint az arra ugyancsak rászoruló lakótelepek felújítására is.
Az MSZP arra törekszik, hogy megőrizze jelenlegi befolyását a helyi önkormányzatokban - hangoztatta Csiha Judit kampányfőnök a párt minapi sajtótájékoztatóján. Véleménye szerint az MSZP akkor tudja megvalósítani elképzeléseit, ha minél kevesebb kompromisszumot kell kötnie az önkormányzatokban amiatt, hogy míg a képviselő-testületben szocialista többség van, addig a polgármester más párthoz tartozik. Lamperth Mónika, a Baloldali Önkormányzati Szövetség elnöke azt is kifejtette, hogy az egyes településeken nyitottabb önkormányzatokra van szükség, amelyek a jelenleginél jobban támaszkodnak a civil szervezetekre. S az önkormányzatoknak nagyobb szerepet kell vállalniuk a gyermeknevelés, az iskoláztatás anyagi terheiből, és forrást kell biztosítaniuk a fiatalok, a szociálisan rászorulók lakáshoz jutásához.


A négy évvel ezelőtti főpolgármester-választáson induló jelöltek eredménye: Demszky Gábor (SZDSZ) - 37 százalék; Latorcai János (Fidesz-MDF-FKGP) - 28 százalék; Baráth Etele (MSZP) - 25 százalék Szabó János (FKGP) - 6 százalék; Kolláth György (Munkáspárt) - 2 százalék; Magyar György (Köztársaság Párt) - 1 százalék.