Vissza a tartalomjegyzékhez


Lovak palotája

A régi Egyiptomban ezerszer jobb dolga volt a lovaknak, mint sok embernek. Régészek kimutatták, hogy a Nílus deltájában fekvő egykori Ramszesz-városban két éve felfedezett óriási lóistállóban - egy valóságos palotában - kínos tisztaság uralkodott.
II. Ramszesz fáraó és utódai lóistállójának méretei imponálóak: a 200 méter hosszú és 100 méter széles „palotában” nem kevesebb mint félezer paripának volt kényelmes lakosztálya. Mint azt Edgar Pusch, a hildesheimi Pelizaeus Múzeum régésze a minap a bécsi egyetem egyiptológiai tanszékének tudományos konferenciáján elmondta, még illemhelyet is létesítettek a négylábúak számára: a latrinákat úgy helyezték el, hogy az állatok ürüléke egyenesen azokba hulljon, és ne szennyezze a patikatisztaságú istállót.
A II. Ramszesz korában (i. e. 1279-1225) élő emberek már nyilvánvalóan ismerték a higiénia és a tisztaság áldásait, így meg tudták védeni értékes lovaikat a betegségektől - mondta Manfred Bietak, a Bécsi Egyetem Egyiptológiai Intézetének kutatója. Így például az istálló padlóját gipszvakolat borította, amely hasonlít napjaink nemes terrazzo-padlójához, s amelyet nagyon könnyű tisztán tartani.
A régi egyiptomiak törődése a lovakkal nem utolsó sorban azzal magyarázható, hogy az állatokat háborúban is bevetették. Krónikákból és művészi ábrázolásokból ismertek olyan csaták, amelyekben akár ötezer lóvontatású harci szekér ütközött meg egymással - számolt be az osztrák hírügynökség a konferenciáról. (MTI)