Vissza a Hetek archívum borítólapjára
II. évfolyam, 26. szám, 1998. június 27

Belpolitika

MUNKATÁRSUNKTÓL
Gyilkos üzlet

Tizenkétmillió forint értékű, védett madarakból álló szállítmányt csíptek meg a rédicsi határőrök vasárnap, a lenti bíróság pedig már szerdán ítéletet hozott az olasz csempész ügyében. Az orvvadász-zsákmány utolsó útja Itáliába vezetett volna. A tiltott madárátléptetés célja ezúttal is a talján ínyencek étvágyának kielégítése volt. Az ügy egy olyan nagyságrendű üzleti vállalkozás része, amelybe állítólag a maffiának is megérte pénzt fektetni. A csempészt másfél év - felfüggesztett - börtönre és 6,5 millió forint kártérítésre ítélte a példás gyorsasággal eljáró bíróság.


MUNKATÁRSUNKTÓL
Bonyodalmas felmérés

A felmérések szerint Magyarországon az emberek leginkább nagyvárosokba akarnak költözni - elsősorban a jobb egzisztenciális lehetőségek miatt -, de kisvárosban szeretnének élni - mondta el lapunk kérdésére Kiss József, a Jelenkutató Intézet vezetője egy Pakson végzett, nagy vihart kavart közvélemény-kutatás kapcsán.


GYŐRI ZSOLT
Súlyosbodott Lupis büntetése
Tovább a cikkhez >>>

HETEK-INFORMÁCIÓ
Szél fújta milliók
Tovább a cikkhez >>>

Jogos panasz
Tovább a cikkhez >>>

MUNKATÁRSUNKTÓL
Vidám kezdet

Nemegyszer hangos nevetéstől tarkított üléssel indult az új Országgyűlés munkája. Legelőször azért nevettek, mert Herényi Károly, az MDF által delegált jegyző, a múlt heti eskütételt lekéső képviselők „pótesküje” alkalmával tévedésből a miniszteri eskü szövegét olvasta fel. További derültségre adott okot, hogy Gyuricza Béla a Fidesz képviselője - igaz némi jegyzői közreműködéssel - következetesen a Magyar Népköztársaságra tette le a „nagy esküt”. Egyébként elfogadták, hogy a januárig visszamenőleges, kiegészítő nyugdíjemelést az idén augusztusban, jövőre pedig júliusban kell folyósítani.


Hatalmi barátságok
Hírmagyarázat
Tovább a cikkhez >>>

SZDSZ - Tisztújító küldöttgyűlés
Tovább a cikkhez >>>

NÉHÁNY SORBAN
Pandúrból rabló
Tovább a cikkhez >>>

Tv-fegyelem
Tovább a cikkhez >>>

Pest és Buda egyesítésének 125. évfordulója
Tovább a cikkhez >>>

ASZALÓS SZILVIA
Vízhelyzet az Alföldön
Tovább a cikkhez >>>

SZLAZSÁNSZKY FERENC
Hamiskártyás diákok
Tovább a cikkhez >>>

Horn Gyula és Orbán Viktor találkozója
Tovább a cikkhez >>>

SZAKONYI DÁVID
Amerikából jöttek

Két örökbe fogadott gyereket hozott vissza az Egyesült Államokból Magyarországra két amerikai házaspár. Indoklásuk szerint a gyerekek valótlan dolgokat állítottak gyámjaikról az iskolában, amiből a házaspároknak később problémájuk lett. Az eleddig példátlan esetben az örökbefogadók kénytelenek a bírósághoz fordulni, mivel a gyerekek eseti gondnoka nem egyezett bele az örökbefogadási szerződés felbontásába.


Életmód

PÁLFINÉ DR. NYÍRŐ MELINDA
A tuberkulózis veszélye ma
Tovább a cikkhez >>>

BOHÁCS KRISZTINA
Mama, beszélj

Néhány héttel ezelőtt már szót ejtettünk rovatunkban a beszédről. Akkor a nyelv elsajátításának megfigyelt lépcsőfokairól szóltunk. Mivel a nyelv központi szerepet tölt be az emberi személyiség kialakulásában, jelen cikkünk a gondolkozás és a beszéd összefüggéseit vizsgálja. A tudósok már régen felfigyeltek arra, hogy a gyermek nyelvi fejlődése nagymértékben meghatározza jövőjének alakulását. Szoros kapcsolat van ugyanis a beszéd és a gondolkodás, a beszéd és az intelligencia között.


Fókusz

SZABÓ IBOLYA ANNA
Szuperszilveszter

Alig több mint 500 nap, és beköszönt az új évezred, az ismert emberi civilizáció hetedik, a keresztény időszámítás harmadik évezrede. Az egész világon felfokozott várakozással tekintenek az új időszak elébe. Sorozatunk előző része visszatekintve azt kutatta, mi adott különleges jelentőséget az elmúlt ezredfordulóknak. Összeállításunk ezúttal arra keresi a választ: miként készül a világ 1999 szilveszterének megünneplésére? A terveket tekintve úgy tűnik, az üzleti érzék és vallásos elmélyülés szándéka egyaránt nagy szerepet kap a rendíthetetlen optimizmussal előkészített ünnepségekben.


LOCSMÁNDI ANDREA, PATAKI ILDIKÓ
Maffiásodott világ

Csak azt ne kérdezd, hogy az első millió honnan származik, a többivel már el tudok számolni - bizonyára sokaknak ismerősen cseng Henry Ford elhíresült mondása, melyet némelyek a „fehérgalléros” maffiózók szlogenjének is neveznek. Oroszországban úgy tűnik ennél tovább mentek a bűnözök. Félő ugyanis, hogy a politikai hatalmat - ha minden így megy tovább - a bűnözők hatalma váltja fel. Ma már ez utóbbiak jelentik egyes területeken a rendet és biztonságot.


HETEK-MTI INFORMÁCIÓ
Alakuló kormányzat

Bár az új kormány megalakulása rekordgyorsasággal folyik, a héten már az első akadályokkal is szembetalálta magát az új kormánykoalíció. A sajtóban cikkek jelentek meg a leendő igazságügy-, a családvédelmi és a belügyminiszter személyét érintően - nem éppen kedvező előjelekkel. Emellett az új ellenzék is harapósabbnak bizonyult a vártnál: Kovács László és Kuncze Gábor sziporkázott az új kormányzati struktúra bírálata okán. Mindezektől függetlenül úgy tűnik, töretlenül halad a kormányalakítás, bár némi bizonytalanság alakult ki a pénzügyminiszteri poszt körül: Urbán László helyett Járai Zsigmond lesz a tárca ura. Immáron azt is tudhatjuk: Torgyán József akár köztársasági elnök is lehet 2000-ben.


GRÜLL TIBOR
Fáraók öröksége

A civilizációk történetének egyik sajátossága a neves angol történész, Arthur Toynbee szerint, hogy ugyanúgy születnek, felnőnek, majd lehanyatlanak és kihalnak, mint maga az ember. Egyes civilizációk, az egyes emberekhez hasonlóan, nyomtalanul is eltűnhetnek, de örökségükkel megtermékenyíthetik, gazdagíthatják más civilizációk gazdasági, társadalmi, szellemi életét. Az ókori magaskultúrák hatása a hatalmas, évezredekkel mérhető időbeli távolság miatt nagyrészt az általuk létrehozott „civilizációs termékek” anyagának tartósságán múlott. Egyiptomnak - mondhatni - szerencséje volt: kulturális emlékeinek jelentős része kőbe vésve maradt fenn; szemben a főként agyagba vésett mezopotámiai, vagy papiruszra és bőrre írt görög-római civilizációs emlékekkel. De a gigantikus méretű piramisokhoz hasonló emlékművekkel sem találkozhatunk egyetlen más ókori keleti vagy európai civilizációban sem.


HAZAFI ZSOLT - GYŐRI ZSOLT
Menekült-sors
Tovább a cikkhez >>>

Gazdaság

RUFF GABRIELLA
Járai: vállalhatók a választási ígéretek

A Járai-Urbán pénzügyminiszterjelölt-csere elég furcsa, és ennek még lehet hatása az azonnal reagáló és érzékeny pénz- és tőkepiacra - mondta Vértes András, a Gazdaságkutató Intézet Rt. elnök-vezérigazgatója. Járai Zsigmond, a Tőzsdetanács jelenlegi elnöke örömmel elfogadta a miniszterségi felkérést. A pozíció betöltéséhez nem szabott feltételeket, mert - mint mondta - a legmesszebbmenőkig azonosulni tud a Fidesz programjával. Egyetért a modern, európai piacgazdaság kiépítésével. Célja, hogy az infláció 2000-re 10 százalák alá csökkenjen, miközben a gazdaságban a pénzügyi egyensúly megmarad.


HETEK-ÖSZEFOGLALÁS
Bizakodnak a csehek

A cseh lapok a választások során nem titkoltan a gazdasági reform folytatása mellett foglaltak állást. Az új kormány programjának kihirdetéséig költői kérdéseknek bizonyulnak azok, amelyeket a cikkek szerzői feltettek, de az már bizonyos, hogy a cseh valuta a hétvégi parlamenti választások után hétfőn és kedden is erősödött.


Cáfol az Albacomp
Tovább a cikkhez >>>

NAGY ERIKA
Tovább tart a bizonytalanság
Tovább a cikkhez >>>

HETEK-ÖSSZEFOGLALÁS
A Matávé a Jász-Tel
Tovább a cikkhez >>>

Megjött a Windows 98
Tovább a cikkhez >>>

APRÓPÉNZ
Jövő évi költségvetés
Tovább a cikkhez >>>

Háttér

EPERJESI ILDIKÓ
Oroszország erős emberei

Az elmúlt hónapokban az orosz sajtóban egyre-másra cikkeznek a fasizmus és a rasszizmus megerősödéséről. A médiák szerint az ország egyes régióiban a karhatalom és az igazságszolgáltatás a szélsőséges irányzatok embereiből áll, illetve összefonódott ilyen szervezetekkel. Borisz Jelcin elnök is a fasizmus újjáéledésének veszélyére figyelmeztetett hétfőn, a Szovjetunió elleni német támadás évfordulóján tartott drámai hangú rádióbeszédében. Az orosz elnököt szavai szerint különösen az nyugtalanítja, hogy a szélsőséges nézetek veszélyét nem mindenki érzékeli Oroszországban, noha az rendkívüli fenyegetéseket jelent a társadalom számára.


MUNKATÁRSUNKTÓL
Interjú Donna E. Shalala amerikai miniszter asszonnyal

A héten Budapesten rendezték meg a IV. Nemzetközi Kriminalisztikai Konferenciát, amelyen többek között az FBI, a Scotland Yard és a Kanadai Királyi Rendőrség szakemberei vettek részt. A tanácskozás fő célja az volt, hogy felhívja a törvényhozók és a szakértők figyelmét a korrupció, a terrorizmus és az erőszak világméretű terjedésére, és a bűnözés elleni globális stratégia kialakításának fontosságára. A rendezvényt Donna E. Shalala, az Amerikai Egyesült Államok egészségügyi és népjóléti minisztere nyitotta meg. A miniszter asszonyt lapunk az ifjúsági bűnözés megelőzésének lehetőségeiről kérdezte.


Keresztények az iszlám világban

„A vallási okokból történő üldözés az ember alapvető személyiségjogaiba való tűrhetetlen beavatkozás” - áll az amerikai külügyminisztériumnak a vallásszabadság helyzetéről készült jelentésében, amely legutóbb a keresztények helyzetét vizsgálta a világon. Az alábbiakban részleteket közlünk a dokumentumnak az iszlámot államvallásként elfogadó arab országokkal foglalkozó fejezeteiből.


KISS V. KATALIN
Nyári programok a bűnmegelőzés jegyében

Bűn és bűnhődés. A Komárom-Esztergom megyei rendőrök e "folyamat" megelőzése érdekében szerveznek nyári tábort úgynevezett veszélyeztetett gyermekeknek. A táborozók rövid élettörténetét szomorú fordulatok tarkítják: elvált szülők, alkoholista, bűnöző apák, vagy éppen a fővárosi lakásmaffia miatt utcára került család, és folytathatnánk a sort. A tábor teljesen ingyenes, még költőpénzre sincs szükség, mert a kirándulások alkalmával a gyerekek egy-egy hot dogot, fagylaltot, csokoládét és üdítőt is kapnak.


CSEREKLYEI MÁRTA
A virtuális és a valóságos erőszak

Az elmúlt időkben a gyerekek által elkövetett bűncselekmények gyors ütemű elterjedése nyomán sokakban felmerül a kérdés: vajon a médiának mekkora szerepe van a fiatalkori agresszió kialakulásában? Szakemberek szerint az egyik legfontosabb lépés annak tisztázása lenne, hogy a thrillerek, dalszövegek, akciófilmek rendelkeznek-e olyan mértékű tudatformáló hatással, amelynek következtében az emberek képtelenekké válnak a valóság és a fikció szétválasztására.


Kultúra

TIHANYI PÉTER
Beszélgetés Darvas Iván színművésszel
Tovább a cikkhez >>>

Külpolitika

HETEK-ÖSSZEÁLLÍTÁS
Mosolydiplomácia

Bill Clinton az első amerikai elnök, aki kínai földre lépett 1989 óta, amikor a Tienanmen téren Peking lemészároltatta a demokráciáért tüntető diákokat. Clinton kilenc napot tölt Kínában, mégsem várható áttörés a két ország kapcsolatában. Sokak szerint a látogatás inkább szimbolikus, mintsem gyakorlati jelentőséggel bír.


Horogra akadt búvárhajó

Feltehetően kémkedés céljával indították útnak Észak-Koreából azt a tengeralattjárót, amely kedden Dél-Korea partjaitól 18 kilométerre, egy halászhajó hálóján akadt fenn. Észak-Korea késlekedik a bocsánatkéréssel, Kim De Dzsung dél-koreai elnök azonban a szomszédos országgal továbbra is rugalmas politikát kíván folytatni.


MAROSVÁSÁRHELYI TUDÓSÍTÓINKTÓL
Erdélyi árvíz
Tovább a cikkhez >>>

LOCSMÁNDI ANDREA
Teljes átvilágítás szükséges

A legnagyobb példányszámú, szélsőséges kijelentéseiről ismert román napilap, az Adevarul a napokban szinte egész első oldalát betöltő összeállítást jelentetett meg Tőkés László nagyváradi püspökről, s ennek keretében fénymásolatban közöl egy 1982-es kézírásos papírt, amely szerint Tőkés kötelezte magát a Securitate tájékoztatására. A lemondott Bárányi Ferenc egészségügyi miniszterhez hasonlóan a református püspök is több ízben cáfolta, hogy valódi informátorként működött volna, noha elismerte, fizikai vagy pszichikai nyomás hatására több nyilatkozatot is aláírt a titkosszolgálatnak, ezek azonban senkinek nem okoztak kárt. Tőkés László, az RMDSZ örökös tiszteletbeli elnöke Budapesten válaszolt lapunk kérdéseire.


A skótok nem adják fel
Tovább a cikkhez >>>

A HÉTEN TÖRTÉNT
Rezidenciabotrány Minszkben
Tovább a cikkhez >>>

TÖRÖK MIKLÓS PRÁGA
Csak a vesztesek ismertek

Bár a választási eredmények gyorsan ismertté váltak, egy hét múltán sem könnyű eldönteni, hogy ki a győztes és ki lett a vesztes Csehországban. Prágai tudósítónk a koalíciós próbálkozások eddigi menetéről készített pillanatfelvételt.


PÁTKAY MIHÁLY
Rajtakapták Szaddámot

„Iraknak sikerült katonai célokra felhasználhatóvá tenni a VX ideggázt” - jelentette ki Richard Butler, az iraki tömegpusztító fegyverek leszerelését ellenőrző ENSZ-bizottság (UNSCOM) vezetője. Az amerikai hadsereg egyik laboratóriuma VX harci gáz nyomait találta szétszerelt és elásott iraki rakéták robbanófejeinek roncsain.


A béke próbatétele Észak-Írországban
Tovább a cikkhez >>>

HETEK-ÖSSZEÁLLÍTÁS
Netanjahu kétéves mérlege

Palesztin titkosszolgálati vélemények és egyes izraeli politikusok szerint a Ciszjordánia további részeiről való izraeli csapatkivonások tartós elhúzódása bármelyik pillanatban bekövetkezhető robbanás veszélyével jár. Benjamin Netanjahu izraeli kormányfő ezzel szemben az elmúlt két év alatt jelentősen visszaszorult terrorizmussal igyekszik politikáját igazolni.


HETEK-ÖSSZEÁLLÍTÁS
Függetlenségi háború a Balkánon
Tovább a cikkhez >>>

NAGYÍTÓ
Dosszié
Tovább a cikkhez >>>

RUFF GABRIELLA
Rossz üzenet a fiataloknak

A brit országgyűlés alsóháza a héten megszavazott egy sokat vitatott törvényjavaslatot, amely 18-ról 16 évre csökkenti a legális homoszexuális kapcsolat korhatárát. A döntést, amelyre 31 évvel azután került sor, hogy az azonos neműekkel való szexuális kapcsolatot törvényesítették Nagy-Britanniában, mérföldkőnek tekintik az ügy aktivistái, hiszen így a törvényi szabályozás megegyezik a heteroszexuális kapcsolatra vonatkozóval.


CSEREKLYEI MÁRTA
Monica, a csalódott szerelmes

Legújabb epizódjához érkezett a Cipzárgate című amerikai szappanopera-sorozat. Monica Lewinsky új ügyvédjei teljes mentességet kérnek védencük részére, aki ez esetben hajlandó lenne bíróság előtt vallani: az Egyesült Államok elnöke eskü alatt hazudott, amikor azt állította, hogy nem volt vele kapcsolata. Milliók figyelik: vajon kitárja-e a következő részben szívét Monica, az elhagyott kedves?


Sport

Fociámokfutó
Tovább a cikkhez >>>

Vébé-sokk
Tovább a cikkhez >>>

Hosszabbítás a laktanyában
Tovább a cikkhez >>>

Döntetlen
Tovább a cikkhez >>>

MOLNÁR LÁSZLÓ SASS SZILVESZTER
Világok harca
Tovább a cikkhez >>>

Népünnepély Romániában
Tovább a cikkhez >>>

MUNKATÁRSUNKTÓL
Soha nem adják fel
Tovább a cikkhez >>>

SASS SZILVESZTER
Kétfelvonásos futballdráma
Tovább a cikkhez >>>

MOLNÁR LÁSZLÓ
Ki nevet a vébén
Tovább a cikkhez >>>

Elégedetlenek a tolmáccsal
Tovább a cikkhez >>>

A VB állása
Tovább a cikkhez >>>

A hét Hetek-válogatottja:
Tovább a cikkhez >>>

Romboló rajongók
Tovább a cikkhez >>>

Iszákos szurkolók
Tovább a cikkhez >>>

MUNKATÁRSUNKTÓL
Vágnert vádolja Kamerun
Tovább a cikkhez >>>

Veszteni tudni kell
Tovább a cikkhez >>>

Kirabolva
Tovább a cikkhez >>>

Szabadidő

Programok
Tovább a cikkhez >>>

Szüni-Dödö
Tovább a cikkhez >>>

SZABADKAI ISTVÁN
Családi kedvezmény a közlekedésben
Tovább a cikkhez >>>

MAKKI MARIE-ROSE
Vízimotorosok
Tovább a cikkhez >>>

Ízvilág
A Turmix Café munkatársainak nyári ajánlata a Budai Skálából
Tovább a cikkhez >>>

MÉSZÁROS MÁRIA
Park a város közepén
Tovább a cikkhez >>>

Színes

INNEN-ONNAN
Tévés riasztás
Tovább a cikkhez >>>

Maroktelefon elleni hatásos fegyver
Tovább a cikkhez >>>

Fecsegő zsiráfok
Tovább a cikkhez >>>

Lovak palotája
Tovább a cikkhez >>>

Orwell listája
Tovább a cikkhez >>>

Lófülmetsző repülő
Tovább a cikkhez >>>

Az agg kényszerpilóta esete
Tovább a cikkhez >>>

Hát ez már törp a soknál
Tovább a cikkhez >>>

Tollhegy

Tollhegy
Tovább a cikkhez >>>