Vissza a tartalomjegyzékhez

LOCSMÁNDI ANDREA
Teljes átvilágítás szükséges

A legnagyobb példányszámú, szélsőséges kijelentéseiről ismert román napilap, az Adevarul a napokban szinte egész első oldalát betöltő összeállítást jelentetett meg Tőkés László nagyváradi püspökről, s ennek keretében fénymásolatban közöl egy 1982-es kézírásos papírt, amely szerint Tőkés kötelezte magát a Securitate tájékoztatására. A lemondott Bárányi Ferenc egészségügyi miniszterhez hasonlóan a református püspök is több ízben cáfolta, hogy valódi informátorként működött volna, noha elismerte, fizikai vagy pszichikai nyomás hatására több nyilatkozatot is aláírt a titkosszolgálatnak, ezek azonban senkinek nem okoztak kárt. Tőkés László, az RMDSZ örökös tiszteletbeli elnöke Budapesten válaszolt lapunk kérdéseire.

- Püspök úr, mi a véleménye Bárányi Ferenc lemondásáról?
- Egy együttműködési kötelezvény puszta megléte nem feltétlenül mérvadó. Szokványos művelet volt, hogy a kihallgatások által elgyötört embereket felszólították: a lediktált szöveget a „nemzet biztonsága érdekében el kell vállalnia”. Feltételezésem szerint több százra tehető az olyan dossziék száma, amelyeknek nem volt folytatása, ezért az elkövetett cselekedetekből kellene megítélni az érintetteket.
- Mit válaszolna Verestóy Attila szenátor azon kijelentésére, mely szerint nem kellene semmiféle tiszteletbeli tisztséget betölteniük azoknak, akiknek kapcsolatuk volt a Securitatéval?
- Elvben egyetértek azzal, hogy nem szabad kettős mércét alkalmazni, akár tiszteletbeli, akár választott tisztségviselőről van szó: távoznia kell, ha a szekus dossziék alapján erre okot találnak. Verestóy szenátor úr kijelentése azonban nem elvi szinten mozog, hanem politikai álláspontot fejez ki: burkolt és közvetett politikai támadást intéz az RMDSZ tiszteletbeli elnöke ellen. Verestóy jól tudja, hogy az én szekus kapcsolataim már évekkel ezelőtt felvetődtek és megoldást nyertek, ennek nyomán a kolozsvári kongresszus meghatározatlan időre újból a párt tiszteletbeli elnökévé választott, illetve megerősített ebben a tisztemben.
- Szükségesnek tartaná a közéleti szereplők átvilágítását?
- A teljes átvilágítás szükséges lenne, hiszen még mindig a román titkosrendőrség diktálja - a zsarolás módszereivel kezében tartva a polgárok és a politikusok vastag iratcsomóit -, hogy ki becsületes, ki nem.