Vissza a tartalomjegyzékhez

TÖRÖK MIKLÓS PRÁGA
Csak a vesztesek ismertek

Bár a választási eredmények gyorsan ismertté váltak, egy hét múltán sem könnyű eldönteni, hogy ki a győztes és ki lett a vesztes Csehországban. Prágai tudósítónk a koalíciós próbálkozások eddigi menetéről készített pillanatfelvételt.

Egy biztos, hogy a szélsőjobboldali Republikánus Párt - meglepetésre - nagy vereséget szenvedett, és nem került be a parlamentbe. A várakozásoknak megfelelően természetesen a szociáldemokrata párt (CSSD) nyert, de Milos Zeman helyzete korántsem egyszerű. Többségi koalícióhoz szüksége lenne vagy Václav Klaus második helyen végzett Demokrata Polgári Pártjára, az ODS-re, vagy a többi három párt közül még kettőre. De az ODS nem hajlandó erre a frigyre - a nagykoalícióra amúgy a szocdemek sem vágyakoznak. Nehéz eldönteni, hogy mi lenne a nehezebb: a két párt programját egybeszerkeszteni vagy az egymást nehezen elviselő két pártvezetőt kibékíteni.
A konzervatív Szabadság Unió már kijelentette, hogy a szocdem koalícióba nem lép be, majd közölte azt is, hogy Václav Klausszal sem tudna kormányt alakítani.
Első pillanatban úgy tűnt, hogy a kereszténydemokrata Josef Lux lesz a nagy győztes, a mérleg nyelve, aki diktálni tudja majd a feltételeket. Úgy látszik, ez sem sikerül: egyrészt köztudott, hogy Josef Lux KDU pártja nem programot, hanem a pártvezér hatalmi ambícióit képviseli. Eddig mindig a győztes oldalra állt - lehetett az akár bal- vagy jobboldali párt -, csakhogy most nem olyan világos, hogy ki a győztes...
Egyértelmű nyertes viszont Václav Klaus és az ODS, amely a porból felállva teljesen váratlanul igen jó eredményt ért el. Bár januárban még úgy tűnt, hogy a 8-10 százalékos támogatottságú volt kormányfőt sikerül kitolni a hatalomból, a sikeres választási kampánya eredményeként népszerűsége 27 százalékra ugrott. A volt koalíciós partnereket, Luxot és Jan Rumlt ez igencsak bosszantja, hiszen ha nem sikerül a baloldali koalíció, akkor sor kerülhet a jobboldali koalícióra. Ehhez viszont meg kellene magyarázni: hogyan léphetnek Václav Klaus pártjával koalícióra, mikor nemrég léptek ki ebből...
Bár a választásokon természetesen nem vett részt, mégis súlyos vereséget szenvedett Václav Havel köztársasági elnök. Havel még néhány nappal a választások előtt is úgy nyilatkozott, hogy ő fogja majd vezetni a koalíciós megbeszéléseket, és miniszterelnökként azt fogja kinevezni, akit ő akar. Ez a bejelentés nagy felháborodást keltett és azt eredményezte, hogy rögtön a választások után - még mielőtt találkoztak volna Havellel -, tárgyalóasztalhoz ült a két ősellenség, Klaus és Zeman. Ezúttal összefogtak és egyhangúan kijelentették, hogy Havelnek először Zemant kell felszólítania a kormányalakításra: minden más megoldást elutasítanak. Az első megbeszélés után Milos Zeman mosolyogva kijelentette, hogy Havellel kellemes atmoszférában az irodalomról beszélgettek és csak egy-két percben érintették a politikai helyzetet. Az elnök számára keserű pirula lenne az is, ha kénytelen volna újra Klaust kinevezni miniszterelnöknek.
Ha a lehetséges koalíciók közül nem sikerül összeállítani egyet sem, akkor még az is megtörténhet, hogy a választási törvényt megváltoztatják. Sokan úgy vélik, hogy csak ez hozná meg a stabilitást. Ebben az esetben Zeman és Klaus egymással birkóznának meg, és a többi kis pártot kitolnák a játszótérről.