Vissza a tartalomjegyzékhez

ASZALÓS SZILVIA
Vízhelyzet az Alföldön

A Tisza vize Szegednél már a rakpartot mossa, a Maros vízállásának fokozatos emelkedése miatt pedig Makónál árvízvédelmi készültséget rendeltek el. A folyó Romániában már a múlt hét végén kilépett a medréből, Csongrád megyében viszont ekkor még alig érte el az első fokú készültséget eredményező 4 méteres szintet. Keddtől kezdve azonban naponta 20-25 centimétert emelkedett - a Tiszával együtt. A szakemberek nem tudják pontosan kiszámítani, hogy milyen mértékű lesz a további emelkedés, de az bizonyos, hogy az újabb esőzések jelentősen növelhetik az értékeket. Szerda este például - egyetlen éjszaka alatt - 1 métert emelkedett a Maros vízszintje Romániában, ami azt jelenti, hogy a hétvégére hazánkban is tetőznek majd a dél-alföldi vizek.
Lapzártánkkor Török Imre Györgytől, az Alsó Tisza Vidéki Vízügyi Igazgatóság főmérnökétől annyit tudtunk meg, hogy a külföldi áradás miatt estére Makónál harmadfokú, Szegednél pedig első fokú árvízkészültséget helyeztek kilátásba. A Maros mindkét partján egyébként már szerda este megkezdték a zsilipek kinyitását, hogy a kiömlő víz az apadáskor majd gyorsabban tudjon visszafolyni a mederbe, ezzel is kevesebb kárt okozva. Ez az intézkedés a hullámtérben földdel és üdülővel rendelkezők körében azonban felháborodást váltott ki, hiszen így is alig tudják kimenteni értékeiket az elárasztott területekről.
A zsilipnyitásra mégis mindenképpen szükség volt - éppúgy, mint Szegeden a rakpart lezárására vagy Csongrádon a fahíd szétszedésére. Mert bár a védőgátak „tartják a frontot”, a folyók szintje csupán 1-1,5 méterrel marad el az 1970-es nagy árvíz idején mért legnagyobb értékektől.