Vissza a tartalomjegyzékhez


Hatalmi barátságok
Hírmagyarázat

Kedélyes hangulatban, a hosszú távú baráti együttműködés reményében kötötték meg a Fidesz - MPP, az FKGP és az MDF vezetői az új kormány koalíciós megállapodásait. A dokumentumok más formában és tartalommal születtek, mint a négy évvel ezelőtti hasonló megállapodások. Kerülik a részleteket, sőt alig tartalmaznak konkrét tényeket azon kívül, hogy a három párt - a Fidesz az MDF-fel, az FKGP a Fidesszel - az ország felvirágoztatása érdekében együtt fog működni, és a polgári lét alapfeltételeit biztosítva megvalósítja a rendszerváltozás igazi célját: a polgári Magyarország megteremtését. 1994-ben az SZDSZ és MSZP megállapodása a két párt részletesen egyeztetett programjainak pontosan megállapított dokumentuma volt. Az nem világos, hogy a leendő koalíciós kormánypártok programjai közötti ellentmondásokat hogyan és mikor fogják feloldani.
A három párt a koalíciós együttműködés céljára nem alakít ki külön intézményeket. A pártok vezetői a kormányon belül, ha kell az elnökök azon kívül is egyeztetnek. „A mi együttműködésünk - szemben az előző kormányéval - a kölcsönös bizalmon és nem a veszekedéseken fog alapulni” - jelentette ki a „házasságkötést” követően Torgyán József kisgazda pártelnök. Az is nyilvánvaló, hogy a Fidesz-FKGP házasság nem szerelemből született. Mindkét fél hangsúlyozta: eredetileg egyedül kívántak kormányozni, de a választók mást akartak. „Azt a történelmi lehetőséget pedig nem lehet kihagyni, hogy leváltsuk végre a szociálliberális kormányt” - vélekedtek a pártvezetők.
A megállapodás legtöbb információt tartalmazó része a 2. számú melléklet. Az FKGP és a Fidesz ebben állapodtak meg a köztársasági elnök, a főpolgármester és más fontos közjogi tisztségek jelölésének rendjéről. Orbán Viktor szerint „egy olyan súlyú koalíciós partner, mint a kisgazdapárt, joggal tart igényt arra, hogy a három kiemelt közjogi méltóság - a köztársasági elnök, a miniszterelnök, és az Országgyűlés elnöke - közül az egyiket jelölhesse”. Orbán Viktor miniszterelnök-jelölt szerint a koalíciós megállapodás lehetővé teszi, hogy az új kormány - az eddigi két kormány megalakulásához képest rekordidő alatt - már július második hetében megkezdheti működését.

Győri Zsolt