Vissza a tartalomjegyzékhez


Ferde szemmel

Aggódó japán szülők arra adták fejüket, hogy detektíveket alkalmazzanak iskolából hazatérő gyermekeik ellenőrzésére. Ehhez természetesen a technika legújabb vívmányait és különleges detektívfogásokat vesznek igénybe.
A Tokió Angyalai elnevezésű társaság napi 45 fontért dolgozik: figyel, fényképez, hallgatózik. Léteznek persze olcsóbb szolgáltatásaik is, például csupán 37 fontért beszerezhető egy olyan műszer, melynek segítségével a szülők saját maguk nyomon követhetik csemetéik útját, nem beszélve arról a különleges babáról, amelyet a Nemzeti Telefontársaság leányvállalata fejlesztett ki. Ez a játékba épített szerkezet követi a gyerek útját, és egy általa faxon továbbított térképen jelzi a szülőknek a gyermek tartózkodási helyét. A japán szülők aggodalma nem alaptalan, hiszen sokan küszködnek azzal a problémával, hogy gyermekük iskolakerülő vagy erőszakoskodás áldozata az iskolában. Egy új keletű felmérés szerint a diákok harminc százaléka panaszkodik osztálytársai zaklatásáról, viszont a szülőknek csak a fele veszi komolyan gyermeke panaszát.
Szakemberek szerint ez a tudatlanság csak része a gyermekeivel kommunikálni nem tudó vagy nem akaró szülők problémájának. A második világháború után a legtöbb apa felhagyott gyermeknevelői szerepével, hogy napjait igaz hazafiként a japán gazdasági csoda oltárán áldozhassa föl. A kéthetes, mindenkinek kijáró éves szabadságból ritkán vesz ki öt napnál többet. A detektívek munkája nem teljesen hiábavaló, hiszen egy lehallgató-készülék segítségével és háromhetes követés után derült ki az, hogy egy 16 éves fiút nála idősebb társai rendszeresen terrorizáltak, és pénzt csikartak ki tőle. (MTI)