Vissza a Hetek archívum borítólapjára
II. évfolyam, 21. szám, 1998. május 23

Belpolitika

Zemplényi elúsztatott négyszázmilliója

Nem kevesebb mint harminchárom rendbeli csalással és két rendbeli sikkasztással vádolja az ügyészség Zemplényi Györgyöt, a Magyar Úszószövetség volt menedzserét. Ügyvédje enyhítő körülményként az exmenedzser szavahihetőségét és beismerő vallomását, büntethetőségét kizáró okként pedig Zemplényi személyiségzavarát említette.


Férfi munka
Tovább a cikkhez >>>

NÉHÁNY SORBAN
Droggomba bomba
Tovább a cikkhez >>>

HAZAFI ZSOLT
Jelöltek és a filctoll
Tovább a cikkhez >>>

Nincs érettségi botrány nélkül
Tovább a cikkhez >>>

Albán Fenyő gyilkosa
Tovább a cikkhez >>>

Tejporrá lett takarmány
Tovább a cikkhez >>>

Már ülnek az útonállók

Összesen harmincöt év börtönbüntetést kaptak azok a huszonévesek, akik tavaly Pécsváradnál közel 400 millió forintot raboltak el egy pénzszállító páncélautóból. Az ítélet szigorúságát az elrabolt összeg nagyságával, a bűntett társadalmi veszélyességével és az ilyen jellegű bűncselekmények elszaporodásával indokolta a bíró.


Utolsó üzenetek a választóknak
Tovább a cikkhez >>>

SZLASZÁNSZKY FERENC
Két férfi, egy eset

„Ami nem romlott el, azt nem kell megjavítani”, az emberek pedig nem „kísérleti egerek” - érvelt Horn Gyula az Orbán Viktorral folytatott szópárbajban a Fidesz programja ellen. A másik fél ellenben azt erősítgette: van más választás is Magyarországon.


A Magyar Honvédelem Napja
Tovább a cikkhez >>>

Paktumot sejt a Munkáspárt
Tovább a cikkhez >>>

Öntudatos aktivisták
Tovább a cikkhez >>>

Koalíció, de nem mindenáron
Tovább a cikkhez >>>

Nem kell a MIÉP
Tovább a cikkhez >>>

Neonáci atrocitás
Tovább a cikkhez >>>

SZAKONYI DÁVID
Új frontok a plakátháborúban
Tovább a cikkhez >>>

Életmód

KORBELY ATTILA
EXPO '98 Lisszabon
Tovább a cikkhez >>>

IMREI ANIKÓ
Gondolatok a dyslexiával kapcsolatban
Tovább a cikkhez >>>

Tavaszi vásár Zalaegerszegen

Schwáger Konrád, a zalaegerszegi Vásár Kft. ügyvezető igazgatója cége életritmusát a hangya és a tücsök példázatával írja le: télen előkészítési, karbantartási munkák folynak, és ahogy beköszönt a jó idő, munkához látnak a vásárok, szakkiállítások, kulturális rendezvények megszervezésének. Igazolódni látszik ez az időbeosztás, hiszen 1990, az első nagyobb rendezvény óta folyamatosan fejlődik a Vásár Kft.


MOHAI KATALIN
Beszéd a fejlődés útján

Minden szülőnek nagy örömöt okoz követni azt a fejlődést, amit csemetéje az első gügyögésektől a beszéd tökéletes használatáig végigjár. A beszéd elsajátítása tanulási folyamat eredménye, s tizennégy éves korra nagyjából eléri a felnőttre jellemző nyelvi teljesítmény színvonalát. Tekintsük végig, milyen szakaszokon megy át ez idő alatt a kis emberpalánta beszéde!


Fókusz

NÉMETH SÁNDOR
A Szentlélekkel való betöltekezés minden hívő ember számára elérhető ígéret

A pünkösdi ünnep tartalma iránt az elmúlt időszakban világméretekben megnőtt az érdeklődés. A húsvéti ünnepnapok után ez a második legnagyobb keresztény ünnep. Pünkösdkor a Szentlélek (Szent Szellem) eljövetelére emlékeznek a keresztények. Jelen írásunknak nem célja valamiféle vallási, történelmi nosztalgia fölkeltése, hanem rá szeretnénk mutatni a pünkösd tényleges tartalmára, a Szentlélek-keresztség jelentőségére és céljára, valamint arra, hogy a pünkösdi realitás ma is élő megtapasztalás hívők milliói számára.


GADÓ GYÖRGY
A jobboldali előretörés és a magyar zsidóság
Tovább a cikkhez >>>

NAGY RITA
Beszélgetés Randolph Braham professzorral

Randolph Braham a City Unversity of New York Graduate School kiemelt professzora, a holocaust-kutatással foglalkozó Rosenthal Intézet igazgatója. A náci birodalommal és a zsidó népirtással foglalkozó kutatásai csakúgy, mint a kelet-európai politikai rendszerekről végzett tanulmányai a történettudomány vezető személyiségévé tették. Harminckilenc kötet szerzője, illetve szerkesztője és további 26 társszerzője. „A Népirtás Politikája. A magyar Holocaust” című monumentális művét, amely már több kiadást ért meg, a legjelentősebb holocausttal foglalkozó művek között tartják számon. Életműve elismeréseként 1995-ben Göncz Árpád köztársasági elnök a Magyar Köztársaság Érdemrend Tisztikeresztjével tüntette ki. A napokban emlékeztek meg Budapesten a munkaszolgálatra elhurcoltakról. Munkatársunk ebből az alkalomból beszélgetett Braham professzorral New Yorkban.


PÁLFY GYULA
A fasizmus vallása

Ezekben a napokban a pártpolitikába bújtatott szélsőség megint csak témája a magyar és az európai közéletnek. S mivel „ők” egyszer csak bejöttek az ajtón, és jelenlétük a polgári politizálásban már egyáltalán nem tűnik pillanatnyi elmezavarnak: beszélni kell róluk, s eszmei elődeikről. Maga a „szélsőséges” kifejezés mára jócskán egyneműsödött. Ha ma egy pártot ilyen jelzővel illetnek, akkor ezen Európa-szerte csaknem mindig szélsőjobboldali politikai alakulatot értenek. Miközben a baloldali radikalizmusnak - vagyis a szélsőbaloldalnak - úgy tűnik, egy időre befellegzett, a szélsőjobboldal jelen van, és szemlátomást kezdi otthon érezni magát a vén kontinens politikai alakulataiban.


Két forduló közt
Összeállításunkban Tihanyi Péter kérdez ismert művészeket a választások második felvonása előtt tanulságokról, véleményükről és érzéseikről.
Tovább a cikkhez >>>

Gazdaság

Gazdasági növekedés

A magyar gazdaság már európai piacgazdaság - szögezte le a Gazdaságkutató Intézet Rt. (GKI) legújabb jelentésében. A gazdaság fejlődését nagyobb veszély nem fenyegeti. A következő kormánynak azonban a külföldi és a hazai gazdasági szereplők már megszerzett bizalmának tartósítására és növelésére kell összpontosítania. Tartózkodnia kell a türelmetlen vagy éppen olcsó népszerűséget kereső, a gazdasági folyamatokat megzavaró lépésektől - áll a tanulmányban.


Csillapodó hullámverés a tőzsdén
Tovább a cikkhez >>>

NAGY ERIKA
A BUX rejtelmei I.
Tovább a cikkhez >>>

Hamisítják az eurót

Az új valuta még meg sem született, de már megvan az esély arra, hogy hamisítják. Ugyanis a napokban egy Air France járaton ellopták azt a szuperbiztos hologrambélyegzőt, amelyet 13 billió új euro bankjegy hamisítástól való megóvására terveztek. A bélyegző eltűnése valószínűleg pénzhamisítók tevékenységével hozható öszszefüggésbe, tehát azonnal fölmerült az aggodalom, hogy Európát hamis eurókkal fogják elárasztani - jelentette a Daily Telegraph.


Orosz tűzoltás

Az oroszországi bányászmegmozdulások nyomán kialakult helyzetet „rendkívül bonyolultnak” minősítette a csütörtöki kormányülésen Szergej Kirijenko. Az orosz miniszterelnök úgy fogalmazott, hogy a költségvetési források átcsoportosítása ugyan „eloltaná a tüzet az egyik helyen, viszont másutt robbanásveszélyes helyzetet teremtene”.


Háttér

SZIKORA MÁRTON
Ázsia megrázta a világot

Úgy tűnik, Ázsia az elmúlt hónapokban a világ egyik legforróbb pontjává vált. A kontinens nemcsak a Hongkongtól Tokióig megrázkódtatást okozó gazdasági válság miatt került az újságok címoldalára, hanem mára már új, katonai konfliktusforrássá is vált. Az ázsiai országokat sújtó válság legutóbb Indonéziában okozott kaotikus helyzetet.


MORVAY PÉTER
Új atomkorszak

Több mint 36 ezer robbanófej - ennyi nukleáris fegyverrel rendelkezett a Time magazin összeállítása szerint 1998 tavaszán a világ nyolc atomhatalma. A földi civilizáció elpusztítására sokszorosan alkalmas atomarzenál a hidegháború évtizedei alatt a gyakorlatban biztosította a globális hadászati erőegyensúlyt. A kilencvenes évek végén azonban a nukleáris fegyvereket nacionalista vagy ideológiai ütőkártyaként tekintő országok feltűnése - amint az indiai robbantássorozat is bizonyította - beláthatatlan következményekkel járhat.


Külpolitika

Brüsszel Irán oldalán

Az angol miniszterelnök, Tony Blair vendéglátásával megrendezett Nyolcak találkozóján ismét felszínre kerültek az Egyesült Államok és az európai kontinens között lappangó nézeteltérések.


Öröm és gyász Suharto bukása után

Több száz halálos áldozattal járó zavargássorozat vetett véget a 32 éve tartó Suharto-érának Indonéziában. Az indonéz parlamentet elfoglaló, napok óta Suharto lemondását követelő diákok kitörő örömmel, táncolva és énekelve fogadták az államfő lemondását.


A szerbek eladnák Koszovót
Tovább a cikkhez >>>

Fahd elengedte a nővéreket

Visszaérkezett Angliába az a két angol nővér, akik tizenhat hónapot töltöttek egy szaúd-arábiai börtönben, miután egy ausztrál kollégájuk meggyilkolásával vádolták őket - közölte a Daily Telegraph című angol újság.


Kampányfinis Belfastban

A népszavazás előestéjén Tony Blair brit kormányfő drámai hangú felhívásban kérte az észak-írországi lakosságot a húsvét előtt nyélbe ütött békeegyezség jóváhagyására. Blair a Bill Clinton amerikai elnökkel közösen megtartott BBC-interjúban is hangsúlyozta: a pénteken esedékes népszavazás sikertelensége a vérontás újjáéledéséhez vezetne. A figyelmeztető szavak súlyát növeli, hogy ugyanaznap az északír rendőrség egy csaknem negyedtonnás bombát hatástalanított Belfastban.


NAGYÍTÓ
Washingtoni ábrándok
Tovább a cikkhez >>>

A vatikáni laktanya titkai

Bár a Vatikán a maga részéről lezártnak tekinti a május elején történt hármas gyilkosság ügyét, a tragédia tovább foglalkoztatja az újságírókat. A Time és a Newsweek magazin legutóbbi számában összefoglalta a bűnügy kapcsán felmerült kérdéseket és találgatásokat.


Az értelmiség harca
Tovább a cikkhez >>>

Clinton kínai zsebpénze
Tovább a cikkhez >>>

Lebegy Szibériába költözik

Alekszandr Lebegy nyugalmazott tábornok a krasznojarszki kormányzóválasztáson aratott győzelmével az orosz elnökválasztások egyik nagy favoritjává lépett elő. A Kommerszant Daily tekintélyes gazdasági napilap egyenesen „minden oroszok kormányzójaként” mutatja be olvasóinak Lebegyet. A 48 éves politikus megígérte: csak akkor fog indulni a 2000-es elnökválasztáson, ha Krasznojarszk haldokló gazdaságát sikerül feltámasztania. Kormányzóként Lebegy olyan pozícióban lesz, amely garantálja számára az üzleti körök támogatását és a média figyelmét.


Eszme csere
Tovább a cikkhez >>>

RÖVIDEN
Újabb iskolai lövöldözés az USA-ban
Tovább a cikkhez >>>

Publicisztika

SZABÓ MIKLÓS
Jobbközép és B-közép

Az új magyar demokrácia nyolc éven át tetszelgett abban a hitben, hogy hazánk a viharos posztszovjet térségben a politikai nyugalom rezervátuma. Nálunk nincsenek jelen a parlamentben a nacionalista szélsőségek képviselői: nem ágál a törvényhozásban magyar Funar, Slota, Sesselj, nálunk Anhalt-Zerbst elképzelhetetlen. Úgy tűnhetett, hogy a józan magyar szavazónak már Torgyán parlamenti debatteriája is sok, képtelenségnek tűnt - még a választás előestéjén is -, hogy 1998-ban a kisgazdáknál radikálisabb jobboldali párt kerül be a magyar országgyűlésbe. A magyar választó azonban másként viselkedett, mint ezt a politikai elemzők várták tőle.


Riport

TIHANYI PÉTER
Beszélgetés Darvas Iván kétszeres Kossuth-díjas színművésszel
Tovább a cikkhez >>>

HAJDÚ SÁNDOR
Interjú Kósáné Kovács Magdolnával, az MSZP alelnökével
Tovább a cikkhez >>>

Sport

Reális győzelem
Tovább a cikkhez >>>

Esőverte rangadó
Tovább a cikkhez >>>

A legjobbak csapata
Tovább a cikkhez >>>

Svéd siker Svájcban
Tovább a cikkhez >>>

Holyfield búcsuzik
Tovább a cikkhez >>>

Zöld siker a vízben
Tovább a cikkhez >>>

Pofocista
Tovább a cikkhez >>>

Szabadidő

MOHÁCSI VANDA
Vaj vagy margarin
Tovább a cikkhez >>>

KULIFAI GYULA
Több mint strand
Tovább a cikkhez >>>

SZABÓ M. KINGA
Vitorlabontás a Balatonon
Tovább a cikkhez >>>

PÁLFY GYULA
DEEP IMPACT Ütközés a jövővel
Tovább a cikkhez >>>

Programok
Tovább a cikkhez >>>

Ízvilág
Papp József, a Marosvásárhelyi Maros Étterem főszakácsának ajánlata
Tovább a cikkhez >>>

Színes

Rasszista szavak a szótárban
Tovább a cikkhez >>>

Két jó barát
Tovább a cikkhez >>>

Ferde szemmel
Tovább a cikkhez >>>

Szirénázó kereszt
Tovább a cikkhez >>>

Paganini hegedűje
Tovább a cikkhez >>>

Cápa-bőség
Tovább a cikkhez >>>

INNEN-ONNAN
Rázós ügy
Tovább a cikkhez >>>

Vallástörténet

GRÜLL TIBOR
Földöntúli időjárás

Napjainkban se szeri se száma azoknak a hollywoodi szuperprodukcióknak, amelyek címükben, szereplőik nevében vagy történetükben bibliai próféciákra utalnak. „Apokalipszis”, „abüsszosz”, „Armageddon” és más hasonló rejtélyes szavak tűnnek fel egyre gyakrabban a filmcímekben, melyeknek témái is gyakran idéznek bibliai eseményeket: a „harag napját” megelőző háborúkat, természeti katasztrófákat, idegen lények látogatásait.