Vissza a tartalomjegyzékhez


Ízvilág
Papp József, a Marosvásárhelyi Maros Étterem főszakácsának ajánlata

Perisoara (román húsgombóc leves)

Hozzávalók 4 fő részére:
25dkg darált hús (kétszer darált borjúhús), 1 kis fej hagyma, 1 púpozott evőkanál rizs, 3 sárgarépa, 2 fehérrépa, 1 zellergumó, 1 zöldpaprika, 2 dl tejföl, 3 l víz, só, bors, paprika, mokkáskanál lestyánka, kevés olaj

A gombóc elkészítése:
A 25 dkg darált húst a sóval, borssal összekeverjük és fél órát állni hagyjuk. Közben az apróra vágott hagymát kis olajon megpároljuk, majd rászórjuk a rizst és a pirospaprikát, ezután kicsit még pirítjuk, vigyázva, hogy meg ne égjen. A félóra leteltével a darált húst és a pirított rizst jól összekeverjük, majd lisztes kézzel kis gombócokat formálunk belőle.

A leves elkészítése:
A fazék aljába elhelyezzük a gombócokat, óvatosan felengedjük vízzel és lassú lángon főzni kezdjük. Az apróra vágott zöldségeket beletesszük a levesbe, és mikor már félig megfőtt, az apróra vágott savanyúkáposztát is hozzáteszszük, és 20 perc alatt készre főzzük. Mielőtt levesszük a tűzről, a savanyú káposzta levével, tejföllel és lestyánkával ízlés szerint ízesítjük.


Vargabéles

Hozzávalók:
1/2 kg cérnametélt (Gyermelyi tésztából), 1/2 kg túró, 2 dl tejföl, 4 tojás, 2 evőkanál porcukor, 10 dkg mazsola, vaníliás cukor, reszelt citromhéj

Elkészítés:
A cérnametéltet kifőzzük, majd vajra kiszedjük. A túrót, tejfölt, tojást, mazsolát, cukrot és a reszelt citromhéjat egy tálba tesszük, jól összekeverjük, és a tésztával is újra összekeverjük. A tepsit kivajazzuk, és a masszával összekevert tésztát beleöntjük. Egyenletes lángon 30-40 perc alatt készre sütjük. A sütőből kivéve a tetejét megszórjuk vaníliás cukorral, és melegen kockára vágjuk.