Perisoara (román húsgombóc leves)
Hozzávalók 4 fő részére:
25dkg darált hús (kétszer darált borjúhús), 1 kis fej
hagyma, 1 púpozott evőkanál rizs, 3 sárgarépa, 2
fehérrépa, 1 zellergumó, 1 zöldpaprika, 2 dl tejföl, 3 l
víz, só, bors, paprika, mokkáskanál lestyánka, kevés olaj
A gombóc elkészítése:
A 25 dkg darált húst a sóval, borssal összekeverjük és fél
órát állni hagyjuk. Közben az apróra vágott hagymát kis
olajon megpároljuk, majd rászórjuk a rizst és a
pirospaprikát, ezután kicsit még pirítjuk, vigyázva, hogy
meg ne égjen. A félóra leteltével a darált húst és a
pirított rizst jól összekeverjük, majd lisztes kézzel kis
gombócokat formálunk belőle.
A leves elkészítése:
A fazék aljába elhelyezzük a gombócokat, óvatosan
felengedjük vízzel és lassú lángon főzni kezdjük. Az
apróra vágott zöldségeket beletesszük a levesbe, és mikor
már félig megfőtt, az apróra vágott savanyúkáposztát is
hozzáteszszük, és 20 perc alatt készre főzzük. Mielőtt
levesszük a tűzről, a savanyú káposzta levével, tejföllel
és lestyánkával ízlés szerint ízesítjük.
Vargabéles
Hozzávalók:
1/2 kg cérnametélt (Gyermelyi tésztából), 1/2 kg túró, 2
dl tejföl, 4 tojás, 2 evőkanál porcukor, 10 dkg mazsola,
vaníliás cukor, reszelt citromhéj
Elkészítés:
A cérnametéltet kifőzzük, majd vajra kiszedjük. A túrót,
tejfölt, tojást, mazsolát, cukrot és a reszelt citromhéjat
egy tálba tesszük, jól összekeverjük, és a tésztával is
újra összekeverjük. A tepsit kivajazzuk, és a masszával
összekevert tésztát beleöntjük. Egyenletes lángon 30-40
perc alatt készre sütjük. A sütőből kivéve a tetejét
megszórjuk vaníliás cukorral, és melegen kockára vágjuk.