Vissza a tartalomjegyzékhez

SZABÓ M. KINGA
Vitorlabontás a Balatonon


B
alatoni sportvitorlások. Elindul a szezon Fotó: MTI

Május 15. és 17. között rendezték az évadnyitó, több évtizede tradicionális Vitorlabontó versenyt a Balatonon. Majthényi Mártont, a Spartacus ex-vitorlaversenyzőjét kérdeztük erről a sportról.
- Ahhoz, hogy valaki elkezdjen vitorlázni, nem szükséges vizsgát tenni - mondta a volt versenyző. - A különböző sportegyesületek főként a tavaink mellett találhatók, náluk jelentkezhetünk, ha vitorlázni szeretnénk tanulni.
A Magyar Vitorlásszövetségben elmondták, hogy jelenleg 77 klub működik hazánkban. Nyári táborokban egy-két hét alatt elsajátíthatóak a sport alapjai, de ajánlatos az első önálló lépéseket egy tapasztaltabb tengeri medvével megtenni. A tanfolyamon a hallgatók megismerhetik a hajó részeit, és sok apró taktikát sajátíthatnak el. A táborokban az oktatáson kívül ellátást és szállást is kapnak a résztvevők. Majthényi Márton állítja, hogy aki megszereti ezt a sportot, „nem tud leszokni róla”. Kevesen tudják, hogy Zenthe Ferenc, a híres Tenkes kapitányának megformálója többszörös magyar bajnok dragon osztályban! Felnőttkorban is el lehet kezdeni, legkorábban pedig nyolcéves korban érdemes. Kishajó kategóriába tartozik az optimist, a cadett, a finn dingi, a laser, az europa és a repülő hollandi. Nagyhajó a dragon, az olimpiai soling, a csillaghajó. A legkisebbek az optimisttel kezdik, idősebbeknek már a nagyhajók ajánlottak. A versenyeken amatőrök is részt vehetnek. Nem olcsó sport: a használt sporthajók százezer forintnál kezdődnek, a nagyhajók pedig már félmillió körül mozognak, viszont bérlésre is van lehetőség.
A Magyar Vitorlásszövetség címe: 1087 Budapest, Dózsa György út 1-3. Tel.: 221-5669