Vissza a tartalomjegyzékhez


RÖVIDEN
Újabb iskolai lövöldözés az USA-ban

Egy 15 éves diák tüzet nyitott csütörtökön az Oregon állambeli Springfieldben egy középiskola kávézójában. A géppisztolysorozatban legalább egy fiatal életét veszítette, 24 pedig megsebesült, köztük többet súlyos állapotban szállítottak kórházba. A gyilkosságokkal gyanúsított diákot, Kipland Kinkelt az előző nap bocsátották el a gimnáziumból, mivel fegyvert akart bevinni az iskolába. Kinkel egyik diáktársa szerint azt mondogatta a tettét megelőző napokban, hogy „jó vicc lenne megölni valakit”. A gyilkossággal gyanúsított fiú otthonában két további halottat találtak. A CNN jelentése szerint egyelőre nem világos, hogy a két felnőtt áldozat Kinkel szülei voltak-e. Néhány hónap leforgása alatt ez már a negyedik olyan iskolai lövöldözés az Egyesült Államokban, amelyet fiatalkorúak követtek el. (Hetek)


Egy ország - két vélemény

Al Gore amerikai alelnök elítélte Arafat elnéző magatartását a terrorizmussal szemben, ugyanakkor elismerte mindkét közel-keleti állam, Izrael és Palesztina állami léthez való jogát. Az amerikai Izrael-barát lobby nagy tapssal fogadta Al Gore beszédét, amelyben felszólította Arafat elnököt, hogy „a terrorizmussal kapcsolatban ugyanazt nyilatkozza a palesztin embereknek, mint külföldön”. Az alelnök szerint a palesztin államfő köteles elismerni Izraelt, és köteles folyamatosan, „az év 365 napján, napi 24 órában” harcolni a terrorizmus ellen. A Szocialista Internacionálé az amerikai alelnök beszédét követő napon Izraelt elmarasztaló nyilatkozatot fogadott el. Ebben felszólította a zsidó államot, hogy „hagyjon fel a kölcsönös bizalom megromlásához vezető döntésekkel”. A nemzetközi szervezet ilyennek minősítette például az idén ötvenéves állam telepítési politikáját. (MTI)


Megszökött a „maffia Rothschildja”

Olaszországban megszökött a tolókocsihoz kötött Pasquale Cuntrera, Dél-Európa legnagyobb befolyású kábítószerdílere. A 63 éves Cuntrera egy amerikai kormányhivatal értékelése szerint „Dél-Európa leggazdagabb és legveszélyesebb heroin-kereskedője”. Cuntrerát ideiglenesen kiengedték pármai börtönéből, mivel a végső elítélése előtt az előírtnál több időt töltött börtönben. Cuntrera május 11-én tűnt el Róma közelében lévő tengerparti házából. A híres maffiafőnök családtagjait pénzmosási manővereik miatt „a maffia Rothschildjainak” nevezték. Giovanni Falcone bíró állítólag megállapította, hogy a Cuntreráknak 33 milliárd fontjuk volt hét ország ötvenkét bankjában letétbe helyezve. Négy nappal azt követően, hogy Falcone felkérte a venezuelai kormányt, hogy tegyen lépéseket az ott élő Cuntrerák kiadására, a bírót meggyilkolták. Pasquale Cuntrerát és két testvérét ugyanakkor 1992 szeptemberében száműzték Venezuelából. (Daily Telegraph)


Guatemala hamu alatt

Kitört a guatemalai fővárostól mindössze 20 kilométerre emelkedő Pacaya vulkán. A 2500 méter magas vulkán már egy hete füstölgött, amikor szerdán 2000 méter magas, sűrű füstoszlopot lövellt a levegőbe, homok- és kőzáporral borítva el a közeli lejtőket és hamuesővel a fővárost. A polgári védelem megkezdte a hegy lábánál elterülő elővárosok kiürítését. A főváros lakói egyelőre csak a hamuesőt érzékelik, amely centiméter vastag, sötétszürke hamuréteggel borítja be a várost. Rendes körülmények között a Pacaya jól látszik ugyan Guatemala városból, de az elmúlt hetek mexikói és közép-amerikai erdőtüzei miatt a térséget elborító szennyezett, füstös levegőben jelentősen lecsökkent a látótávolság. (Reuters)