Vissza a tartalomjegyzékhez


Orosz tűzoltás

Az oroszországi bányászmegmozdulások nyomán kialakult helyzetet „rendkívül bonyolultnak” minősítette a csütörtöki kormányülésen Szergej Kirijenko. Az orosz miniszterelnök úgy fogalmazott, hogy a költségvetési források átcsoportosítása ugyan „eloltaná a tüzet az egyik helyen, viszont másutt robbanásveszélyes helyzetet teremtene”.

HETEK-ÖSSZEÁLLÍTÁS

A több száz sztrájkoló bányász fél éve nem kapta meg a fizetését, és a nemzetközi sajtó által felkapott sztrájk révén az orosz duma előtérbe helyezte a hónapok óta húzódó ügyet. A törvényhozás szerdán véglegesen megszavazta az államapparátus fenntartására szánt pénzek lefaragását, s a megtakarított 526 millió rubelt (csaknem 85 millió dollárt) utalják át a szénmedencék vállalatainak. Emellett a kormány - a szakszervezetekkel való egyeztetést követően - válságstábot hozott létre, és csütörtökön Borisz Nyemcov miniszterelnök-helyettes Rosztovba, Oleg Sziszujev miniszterelnök-helyettes pedig a kuznyecki szénmedencébe repül, hogy tárgyaljon a sztrájkolók vezetőivel.
A helyzet ezzel nem rendeződött véglegesen. Az orosz kormányfő figyelmeztetett, hogy amíg nem sikerül rendbe tenni az ország költségvetését, hasonló problémákkal folyamatosan számolni kell.