Vissza a tartalomjegyzékhez


Csillapodó hullámverés a tőzsdén

MUNKATÁRSUNKTÓL

Bár a hónap elején a részvényárfolyamok emelkedése következtében a BUX (a Budapesti Értéktőzsde részvényindexe) 9000 pont feletti rekordját ünnepelhettük, az elmúlt két hétben inkább a 8000 pontos szintre történő visszakapaszkodásért folyt a küzdelem. A sorozatos esések után az időszak elején (múlt hét csütörtök, péntek) viszonylag megnyugodni, stabilizálódni látszott a piac, majd hétfőn egy újabb mélypont (7829 pont) következett, melyet a szakértők már nem annyira a belpolitikai helyzettel, hanem inkább külföldi eseményekkel hoznak kapcsolatba.
A moszkvai tőzsde 15,5 százalékos zuhanással zárta a napot, melynek oka minden bizonnyal az ázsiai helyzetből vezethető le, hiszen Oroszország fundamentálisan nem áll rosszul, mind a költségvetési, mind a fizetési mérleghiány kezelhetőnek tűnik. A „tőzsdepánikot” a külföldi befektetők nagyarányú eladásai generálták. A rubelre nehezedő nyomás „enyhítésére” félmilliárd dollár körüli összeget volt kénytelen költeni a jegybank, és ezzel párhuzamosan a refinanszírozási kamatlábat 30-ról 50 százalékra emelte. Az orosz kormány mindenesetre kizárta az orosz valuta leértékelésének lehetőségét.
Ezen jelenségek kedvezőtlen hatással lehetnek az egész kelet- és közép-európai térségre, mivel a nemzetközi befektetők újra elveszíthetik bizalmukat az úgynevezett fejlődő piacokban - nyilatkozta Frances Clond, a Nomura londoni elemzője. Szerinte térségünk makrogazdasági megítélése továbbra is kedvező, de ez nem elégséges ahhoz, hogy egy komolyabb eladási hullám esetén megtartsa az árakat. Fennáll a lehetősége annak is, hogy egy idő után az adott ország részvénytársaságainak papírjai alulértékeltté válnak, vagyis megítélésük szempontjából nagyobb szerepet játszik a külföldi környezet, mint a valós gazdasági teljesítmény.
Egyébként az időszak végére Budapesten megfordult a trend, csütörtökön a BUX - egy hét után először - ismét átlépte a 8000-es határt és 8142 ponton zárta a napot.
A tőzsde vezető papírjai közül viszonylag jól vette az akadályt a Matáv. A jó negyedéves eredmények közzététele után - a pénteki nap sztárjaként - árfolyama 9 százalékkal emelkedett (1280 forintos záróár), és a „lejtmenet” sem húzta 1200 forint alá.
Látványos javuláson ment keresztül a szintén jó eredményekről beszámoló OTP papírja is. A hétfői „besszt” megúszta csupán 1,5 százalékos árcsökkenéssel.
A Mol árfolyama a viszonylag nagy (6 milliárd feletti) napi forgalom ellenére sem nőtt jelentősen pénteken, de az ezt követő zuhanásban ismét az élen járt (a mélypont 5600 forint). Az időszak végére azonban a befektetők kedvet kaptak az olajtársaság papírjaihoz. A megnövekedett kereslet következtében árfolyama 5995 forinton zárt.
A Graboplaszt gyorsjelentésében szereplő kiábrándító eredmények is hozzájárultak a papírtól való „elidegenedéshez”. Ám a társaság segítségül sietett, elkezdvén vásárolni saját részvényeit. Ez az árfolyam-karbantartás olyan eredményesnek bizonyult, hogy hétfőn a negatív trend ellenére a részvény ára 3,2 százalékkal emelkedett ezen a napon.
A már-már kifutó kárpótlási jegy piaca is megpezsdült az elmúlt időszak alatt. Egy tőkeerős vásárló kilendítette a papír árfolyamát az egyre lejjebb történő araszolásból. A már 800 forint alá süllyedt árfolyamot a folyamatos vásárlás 950 forintig emelte.
Jó hír továbbá, hogy a Duna Televízió a BÉT-tel közösen új teletextes szolgáltatást nyújt az érdeklődőknek, akik ezentúl 20 fő oldalon és több száz aloldalon keresztül az adott kereskedési nap teljes kötéslistáját tanulmányozhatják. A BUX két perccel, míg a többi adat 15 perccel késett. Emellett a BÉT a közeljövőben saját weboldal beindítását tervezi, amelyen a tőzsdén szereplő vállalatokról naprakész információkat ad közre. (N. E.)