Vissza a tartalomjegyzékhez


Tavaszi vásár Zalaegerszegen

Schwáger Konrád, a zalaegerszegi Vásár Kft. ügyvezető igazgatója cége életritmusát a hangya és a tücsök példázatával írja le: télen előkészítési, karbantartási munkák folynak, és ahogy beköszönt a jó idő, munkához látnak a vásárok, szakkiállítások, kulturális rendezvények megszervezésének. Igazolódni látszik ez az időbeosztás, hiszen 1990, az első nagyobb rendezvény óta folyamatosan fejlődik a Vásár Kft.

HORVÁTH KATALIN

- Hogyan emlékszik vissza a kezdetekre? - kérdeztük a kft. ügyvezető igazgatóját.
Kuriózumnak számít, hogy mi voltunk ebben a műfajban az első nem állami cég. Tíz évvel ezelőtt ezt a szakmát még sehol sem tanították. Szakmai előzményként talán az úgynevezett „iparosudvarokat” említhetnénk. Meglepetés volt Zalaegerszegen ez a vállalkozás, de az idő igazolta: hozzánk jöttek tapasztalatot szerezni Győrből, Kaposvárról, Tatáról, Székesfehérvárról. A vidék hátrányát természetesen érzékeltük, de a hőskorszakot az amatörizmus boldogsága jellemezte.
- Mi adott ösztönzést ilyen bátor vállalkozáshoz?
- 1992-ben önkormányzati képviselőként módom volt megfordulni több európai országban, ahol komoly szakmai tapasztalatokat szereztem. Lokálpatrióta lévén először a helyi dolgok foglalkoztattak, és bízom benne, hogy a vásár hatást gyakorol a régió gazdasági fejlődésére.
- Ön miben látja ezt a hatást?
- Mivel régebben grafikai tervezéssel foglalkoztam, nagyon fontosnak tartom az igényes megjelenítést. Úgy látom, hogy a vásárainkon kiállító cégek sokat fejlődtek ebben a tekintetben. Másrészt a vásár jellegéből adódóan a termelő, kiállító közvetlen visszajelzést kaphat árujáról. A látogatók sok időt eltöltenek itt, hiszen közben kulturális rendezvényekkel is szolgálunk, így vásárlásra ösztönző a hangulat.
- A helyi rendezvényeken kívül mivel foglalkozik még a Vásár Kft.?
- Mi rendelkezünk az ilyen célokra használatos legnagyobb sátorral az országban. A 7000 négyzetméteres sátrunkat és egyéb berendezéseinket bérbe adjuk. Foglalkozunk egyedi standok tervezésével, kivitelezésével. Tavaly 80 helyen jelentünk meg.
- Mit tart a legnagyobb eredménynek cége történetében?
- Egyedi jelenség, hogy a kft. fő tulajdonosai közé tartozik Zala megye önkormányzata és Zalaegerszeg városa. A megyei és városi szintű együttműködés sajnos máshol elég ritka dolog.
- Ön szerint ki mondható sikeres embernek?
- Sikeres ember az, aki azzal foglalkozhat, amit szeret. Fontos az is, hogy a munkatársak is kedveljék a közös munkát. Az embert igazából ugyanis a közvetlen környezete minősíti. (X)