Vissza a tartalomjegyzékhez


Már ülnek az útonállók

Összesen harmincöt év börtönbüntetést kaptak azok a huszonévesek, akik tavaly Pécsváradnál közel 400 millió forintot raboltak el egy pénzszállító páncélautóból. Az ítélet szigorúságát az elrabolt összeg nagyságával, a bűntett társadalmi veszélyességével és az ilyen jellegű bűncselekmények elszaporodásával indokolta a bíró.

PÉCSI TUDÓSÍTÓNKTÓL

Az eddigi legnagyobb magyarországi pénzrablás kivitelezői egykor biztonsági őrök voltak. A két főszervezőnek, a 24 éves pécsi T. Tamásnak, és a 28 éves komlói O. Róbertnek K. Zoltán és - a sofőrként alkalmazott - K. Kálmán segített. Az ügyben érintett még egy 17 éves lány is.
A fiatalemberek néhány héttel megelőzték a jelmezbáli szezont: január 16-án beöltöztek rendőrnek, majd Pécsváradnál megállították a 377 millió 736 ezer forint értékben pénzt és értékpapírt szállító autót. A Budapestre tartó kocsi sofőrje a megálláskor a szabályzat ellenére kinyitotta az ajtót, így az álrendőrök könnyedén lefegyverezték a szállítókat.
A rablók a páncélozott autóval egy mellékútra hajtottak, és kirámolták a trezort. Ezután megkötözték a pénzszállítókat, szájukat leragasztották és bezárták őket a kifosztott autóba. A rablók saját kocsijukon Komlóra hajtottak, majd egy garázsban szétosztották a pénzt. Eddig minden egy amerikai krimihez hasonlóan alakult, ami nem is meglepő annak fényében, hogy az elkövetők egyike több évig az Egyesült Államokban élt. A bűnözők pechjére azonban a filmekben szokásos banánhéj-effektus sem maradt el. A magukra hagyott biztonságiak hamar kiszabadultak, s a közeli hatos úton egy megállított autós mobiltelefonján értesítették az igazi rendőröket. Az egyik sértett által megjegyzett rendszám alapján hamarosan elfogták a két segítő fiatalt és a lányt is, akik a pénz negyedét kapták az osztozkodáskor. A két főszervezőt, T. Tamást és O. Róbertet Budapesten tartóztatták le a rendőrök. Mint kiderült, addigra már sikerült hamis útleveleket és gépkocsit is vásárolniuk, tervük az volt, hogy elhagyják az országot. Órákon múlott, hogy mindez nem sikerült nekik. T. Tamást tizenegy, O. Róbertet kilenc, K. Zoltánt hét, K. Kálmánt öt és fél, a rablásban bűnsegédként részt vevő T. Gabriellát két év hat hónap börtönbüntetésre ítélte a bíróság.