Vissza a tartalomjegyzékhez

NAGY RITA New York-i tudósítónktól
Szép új világ?

Ha az öreg Huxley hallaná dr. Lee Silver klónozó genetikus előadását, melyet egyetemistáknak tartott „A Klónozás és a Szép Új Világ” címmel, biztosan megfordult volna néhányszor a sírjában. Silver Amerika egyik vezető klón tudósa, a Princeton Egyetemen a molekuláris biológia professzora. Előadásában felvázolta a klónozás céljait, előnyeit, és jövőbeli felhasználási területeit. A humán klónozás alatt a genetikailag azonos egyedek létrehozását kell érteni. Ez ma még nem lehetséges, de a természetben az egypetéjű ikrek például ilyen egyedek. A klónozási folyamat abból áll, hogy kivesznek egy sejtet a klónozandó egyedből, és génjeit átültetik a petesejtbe, melyből az eredeti géneket előzetesen eltávolították. Így az új egyed genetikailag azonos lesz a klónozott egyeddel.
Ez a mechanizmus már régóta használatos a növénynemesítésben és a genetikában, ám a klónozás jövőbeli jelentős felhasználási területe leginkább a szexualitás nélküli reprodukció lehet. Ez olyan pároknál jöhet számításba a jövőben, akiknél lehetetlen a gyermekszülés, beleértve az azonos neműeket - homoszexuálisokat és leszbikusokat - is, akik gyereket szeretnének. A klónozott gyerek tulajdonképpen olyan, mint amikor egy gyerek nagyon hasonlít a szülőre. Ahogyan azonban az egypetéjű ikrek sem lesznek teljesen ugyanazok, a klónozott egyedek is a környezetük hatására mássá válnak.
A kérdés az, hogy kik fogják felhasználni a klónozást? A piacgazdaság szabályai értelmében valószínűleg azok a szülők, akiknek van pénzük. Ahogy eddig is ők adták meg gyerekeiknek a legjobb lehetőségeket, most ugyanezt genetikailag fogják megadni utódaiknak. A klónozás szerint ugyanis meg lehet határozni a géneket, és ki lehet választani, milyen tulajdonságok, genetikai prediszpozíciók jellemezzék a születendő gyermeket. Azt már régóta kutatják, hogy melyik gén milyen tulajdonságot hoz létre, s már csak idő kérdése, hogy a kutatók mikor kapják meg az összes erre vonatkozó adatot. Ezzel a módszerrel ki lehet majd választani, hogy melyik az a génkombináció, amely a legkevésbé tesz fogékonnyá valamilyen súlyos betegségre. Virtuálisan megtekinthető lesz, hogy az adott génkombinációból milyen egyed fog megszületni. Az előadó szerint ezzel „kezünkbe vettük az evolúciót”. Szerinte az emberiség esszenciája a klónozással sem fog megváltozni. A szülők ugyanis leginkább olyan utódot szeretnének, aki rájuk hasonlít, s aki egészséges, tehetséges és boldog.
Dr. Lee etikailag csupán az egyenlőtlenség problémáját emelte ki, mivel csak azoknak lesz lehetősége a klónozásra, akiknek van pénze. A hallgatóság egyik ellenvetése szerint félő, hogy a hatalom használja fel a klónozást saját, például militarista céljaira. Az előadó azonban a fegyverek pusztító erejét figyelembe véve ma már nem látja szükségesnek a szuperkatona klónozását. Másik ellenvetésük szerint a klónozás miatt a társadalom klónozott szuperegyedekre és rosszabb genetikai adottságú emberekre szeparálódik, ami háborút okozhat. Dr. Lee szerint is háború lesz a társadalom két részre szakadásának szükségszerű következménye. Az előadó tehát a háború apokaliptikus képével zárta előadását.