Vissza a Hetek archívum borítólapjára
II. évfolyam, 19. szám, 1998. május 09

Belpolitika

Epizódok a kampányból

Az elmúlt hetekben két politikus lakásánál bomba robbant Budapesten. Vidéken pedig verekedésektől és betörésektől idén sem volt mentes a kampány. Zászlógyújtások, ablakbetörések, plakáttépések jellemezték az egymásnak feszülő indulatokat.


Ügynökök voltak
Tovább a cikkhez >>>

SZAKONYI DÁVID
Filmből vett ötlet
Tovább a cikkhez >>>

MAGYARY FERENC
Elvörösödik-e a Fidesz?
Tovább a cikkhez >>>

A 3,60-as kenyér íze
Tovább a cikkhez >>>

Belügyminiszteri aláírás a gipszen
Tovább a cikkhez >>>

Kemény ítélet
Tovább a cikkhez >>>

FÖLDES MIKLÓS SZAKONYI DÁVID
A Vakulencsuk vesztegel

A szakemberek cáfolják azt a hírt, miszerint a két éve elsüllyedt Vakulencsuk nevű ukrán uszály rakománya, a mintegy 50 tonna pakura, jelentős környezeti károkat okozna. Volt, aki azt állította, hogy ha az olajszármazék a Dunába kerül, akkor Újpesttől Paksig kipusztul a folyó állatvilága. A hajó története egyébként könyvbe illő tanulságokat hordoz.


LOCSMÁNDI ANDREA
Üröm a minisztérium előtt

Továbbra sincs egyezség arról, hogy az Üröm-Csókavár köfejtőben kinek kell hatástalanítani az oda közel harminc éve lerakott gáztisztító masszát. A legpesszimistább szakértői vélemények szerint ez a környezetszennyezés veszélyezteti a budai gyógyfürdők vizét, mivel cianid kerülhet a vízbe.


HAJDÚ SÁNDOR
A közmondásos hirdetés
Tovább a cikkhez >>>

NÉHÁNY SORBAN
Katonás szavazás
Tovább a cikkhez >>>

Perlik az Alfát
Tovább a cikkhez >>>

Rapcsák körzetét figyelik

Az FKGP, az MSZP, az SZDSZ, a KDNP és a Munkáspárt hódmezővásárhelyi szervezetei nemzetközi megfigyelőket kérnek a városukba a választások tisztaságának ellenőrzésére. Ezzel egy időben feljelentést is tettek Rapcsák András polgármester ellen, aki a Fidesz - MPP országgyűlési képviselőjelöltje a körzetben.


KAMPÁNYTURMIX
Az MSZP nyugalmat és biztonságot ígér
Tovább a cikkhez >>>

Életmód

FITOS MARIANN
Más napok

A menstruációs ciklussal kapcsolatban sokféle kérdés merül fel. Mi az oka a rosszulléteknek? Milyen higiéniai előírásokat kell betartanunk? Ajánlott-e a tampon használata, és milyen veszélyforrásai vannak a ciklus ideje alatti szexuális életnek? A kérdésekkel kapcsolatban Dr. Oláh Kingát, a Schöpf-Merei Ágost Kórház szülész-nőgyógyászát és Dr. Resli Istvánt, a Kalocsai Városi Kórház szülész-nőgyógyászát kérdeztem.


Gazdaság

Az euro a jen konkurense

Egy erős és stabil Európa, nyitott piacokkal előnyös mind Amerika, mind a világ számára - mondta Bill Clinton amerikai elnök az európai gazdasági és pénzügyi unió (EMU) létrejöttét üdvözölve.


Stabil gazdaság

Erősödik idén a tavaly kibontakozott konjunktúra, a GDP növekedése eléri a 4-5 százalékot - jelentette a Pénzügykutató Rt. Az idei évre a hazai fogyasztás 4 százalékos, a beruházások 11-12 százalékos, az ipari termelés 10 százalékos és a mezőgazdasági termelés 2 százalékos növekedését jelzi tanulmánykötetében a kutatóintézet.


POGÁCSÁS PÉTER
Kamattámogatás fejlesztéshez

Néhány éve már létezik egy kis- és középvállalkozások számára kialakított támogatási konstrukció, kihasználtsága mégis meglehetősen alacsonynak mondható, pedig az ipari minisztérium által meghirdetett program ezen vállalkozások versenyképességének javulását, beszállítói kapcsolatainak bővülését hivatott szolgálni.


Jövőre jön a Leo

Várhatóan ősszel születik meg a döntés az Ikarus személyautó gyártásáról. A tervek szerint jövőre már az utcákat járhatja az egyelőre a Leo nevet viselő kisautó - jelentette be Széles Gábor, a társaság igazgatóságának elnöke.


NAGY ERIKA
Továbbra is az alsóbb régiókban
Tovább a cikkhez >>>

APRÓPÉNZ
Agrobank-ítélet
Tovább a cikkhez >>>

Háttér

BÁRÁNY PÉTER
Vallás és voks
Tovább a cikkhez >>>

SZABÓ IBOLYA ANNA
Ópiumország

Április elején a Newsweek című amerikai lap néhány tudósítója meghívást kapott a burmai kormánytól, hogy más újságírók és diplomaták kíséretében helikoptertúrát tegyen a hírhedt Arany-háromszögben, ahol nemrég még a hadsereg sem szívesen járt. A Burma, Thaiföld és Laosz találkozásánál fekvő gazdag ópiumtermő vidék a világ egyik legnagyobb heroinforrása.


LAUDANCSEK KATALIN GULYÁS MARIANN
Varsói becsvágyak

Ljubljanában és Párizsban új könyv kiadására készülnek, amelyet Jerzy Klocsovszkij lengyel professzor, Glemp bíboros tanácsadója írt. A könyv csak látszólag szól a múltról, valójában egy Nagy-Lengyel Birodalom álmát vázolja fel. A hajdani Rzeczpospolita felélesztéséről szóló terveket a Moszkvában megjelenő Kommerszant című lap ismertette.


FAZEKAS CSABA
Kevés levont tanulság
Tovább a cikkhez >>>

BOHÁCS ZOLTÁN
Generációváltás a német szélsőjobbon?

Manfred Kanther belügyminiszter a héten ismertette a Német Szövetségi Alkotmányvédő Hivatal legfrissebb jelentését. Ezek szerint a szélsőjobboldaliak által elkövetett bűncselekmények száma 1997-ben az elmúlt évihez képest radikálisan, 34 százalékkal növekedett. Ez 1996-hoz viszonyítva közel háromezerrel több bűnesetet jelent, amelyek közül a - jobbára külföldiek ellen elkövetett - erőszakos cselekmények száma 790 volt. Az Alkotmányvédő Hivatal közlése szerint tovább nőtt az ilyen csoportosulások taglétszáma is.


KARL PFEIFER Bécs
A Haider-jelenség
Tovább a cikkhez >>>

Külpolitika

Támadnak a tálibok
Tovább a cikkhez >>>

Kína Indiát fenyegeti

„Kína jelenti a legnagyobb veszélyt India biztonságára” - jelentette ki George Fernandes indiai hadügyminiszter, aki szerint Kína kémkedésre alkalmas felszereléseket telepített a Burmához tartozó Kókusz-szigeteken, mindössze 40 kilóméterre Indiától, a Bengáli-öbölben.


RÖVIDEN
Milo kiszállt
Tovább a cikkhez >>>

SZIKORA MÁRTON
Magyar erősítés a NATO-nak

„Örömünkre szolgál, hogy Magyarország szövetségesévé válhatunk” - nyilatkozta a Heteknek a Budapestre látogató Jeremy Rosner, a NATO-bővítés amerikai ratifikációjáért felelős elnöki különmegbízott.


Szerelmi dráma a Vatikánban?

Még a vatikáni rejtélyek boncolgatásában gyakorlott olasz újságírók is csak találgatják: mi válthatta ki a legutóbbi leszámolást a miniállamban? A Szentszék „igyekszik elrejteni a személyes indítékokat” - állítja a londoni Daily Telegraph. Svájci szakértők szerint a hármas gyilkosság körülményei szexuális motívumokra utalnak.


Ezrek csatlakoznak az albán gerillákhoz

„Az utóbbi ötven évben sohasem voltak olyan rosszak a jugoszláv-albán kapcsolatok, mint most, s a két ország közötti rossz viszony a háború kitöréséhez vezethet” - jelentette ki Paskal Milo albán külügyminiszter a Vradyni című athéni lapnak.


Finis előtt

Miután a londoni béketárgyalások az izraeli és a palesztin fél között nem hoztak áttörést a közel-keleti békefolyamatban, Clinton Washingtonba invitálta Benjamin Netanjahut és Jasszer Arafatot. Az újabb csúcstalálkozó napirendjén a legkeményebb kérdések szerepelnek: Jeruzsálem jövőbeli státusa, a végleges határok és a zsidó települések, valamint a palesztin menekültek sorsa. A megoldásra egy év áll rendelkezésre.


Mélyül a ciprusi válság
Tovább a cikkhez >>>

Fosztogató fiatalok Indonéziában
Tovább a cikkhez >>>

Német katonák a Cahalban
Tovább a cikkhez >>>

SZABÓ IBOLYA ANNA
NAGYÍTÓ
Annan is felelős Ruandáért
Tovább a cikkhez >>>

Győzelemre áll a kedélyes Lebegy

Oroszországban 89 tartomány van, és időről időre új kormányzót választanak az élükre - ebben semmi szokatlan nincs. A krasznojarszki régió azonban kiválik a többi közül: tele van természeti kincsekkel, nem beszélve a „végtelen” szibériai erdőkről. A kormányzói székért összesen nyolc jelölt indult, köztük egy hölgy is, aki miatt a népnyelv mindjárt el is nevezte a csapatot „Hófehérke és a hét törpének”.


Sikerre ítélve

Michael Lake, az Európai Bizottság egy hónapja kinevezett új magyarországi nagykövete csütörtökön Szegeden tett egynapos látogatást.


Publicisztika

SZABÓ MIKLÓS
A Fidesz – Úrhatnám Polgári Párt jelenképe

Magyarország a kísértetjárás földje. 1990-ben alig távozott a Kommunizmus Kísértete, helyében nyomban megjelent az Úri Magyarország fantomja. Pedig már azt hittük, hogy az 1945-ös földosztás, a 45-ös választás és az 1946-os köztársaság végleg száműzte az ősi kriptába. Megnyugodhattunk 1956-ban, hogy a forradalom barikádjainak környékén nem kezdett el kísérteni a Szegedi Gondolat Drakulája. 1994-ben azonban mintha véget ért volna a Nagy Nemzeti Spiritiszta Szeánsz.


Riport

NÉMETH SÁNDOR
Exkluzív interjú Konrád György íróval
Aki az áldozatok helyett él
Tovább a cikkhez >>>

GÖRBICZ TAMÁS
Szellemi rágógumi
Beszélgetés Vitányi Iván szociológussal
Tovább a cikkhez >>>

Sport

Jó gyakorlat
Tovább a cikkhez >>>

Pireuszi parádé
Tovább a cikkhez >>>

Megint embargó
Tovább a cikkhez >>>

Fasiszta focista
Tovább a cikkhez >>>

A nagy ugrás
Tovább a cikkhez >>>

Legyalult Lazio
Tovább a cikkhez >>>

Graf visszalép
Tovább a cikkhez >>>

SASS SZILVESZTER
Arsenal, a nagyágyú
Tovább a cikkhez >>>

Szabadidő

MATUSIK GABRIELLA SZILVÁSI ÁGNES
Kávé és sütemény
Tovább a cikkhez >>>

Programok
Tovább a cikkhez >>>

Ízvilág
A föld almája avagy héjában sült töltött burgonya
Tovább a cikkhez >>>

MÓD JULIANNA
Európa közepe
Tovább a cikkhez >>>

SZABÓ M. KINGA
Mit olvas a magyar?

Milyen jó is egy esős délután belesüppedni kedvenc fotelünkbe egy izgalmas könyvvel a kezünkben! Mit is olvasunk mostanában, mi az igazán keresett irodalom? Ez után kérdezősködtünk a könyvespultoknál.


A kétéltű ember
Erdélyben, egy vadvízi kirándulás alkalmával beszélgetett Korbély Attila Gyurkó Gáborral.
Tovább a cikkhez >>>

Színes

Nem Góg, de Magóg fia vagyok
Tovább a cikkhez >>>

3400 éves ős kosárlabdapálya
Tovább a cikkhez >>>

Az igazi Drakula
Tovább a cikkhez >>>

INNEN-ONNAN
A véradás jutalma
Tovább a cikkhez >>>

Nagyhercegnő
Tovább a cikkhez >>>

Járt utat járatlanért
Tovább a cikkhez >>>

NAGY RITA New York-i tudósítónktól
Szép új világ?
Tovább a cikkhez >>>

Vallástörténet

CSEREKLYEI MÁRTA
Előkészületek az utódlásra

A Vatikán úgy érzi: eljött az ideje, hogy a pápautódlás kérdéséről elkezdjen gondolkodni. A US News & World Report című amerikai hetilap legutóbbi száma terjedelmes elemzést közöl a soron következő pápaválasztás forgatókönyvéről és ellentmondásairól.


KIRÁLY TIBOR
Mária gyermekei

Azóta, hogy egy ismeretlen hívő valamikor a II. században a római Priscilla-katakomba falára rajzolt egy ölében csecsemőt tartó Mária-képet, a Szent Szűz kultusza lépésről lépésre egyre nagyobb teret hódított magának a katolikus egyház dogmatikájában és gyakorlati vallási életében. Bár a történelemben mindig is akadtak olyan reformációs mozgalmak, amelyek azt hirdették, hogy a Mária-kultusz sem elméletében, sem gyakorlatában nem rendelkezik bibliai alapokkal, az Istenanya tisztelete, úgy tűnik, az űrkorszakban sem hagyott alább. Sőt, egyes vallástörténészek egyenesen azt állítják, hogy a XIX-XX. század volt a „Szűz tiszteletének legaktívabb kora” a katolikus egyházban: 1854-ben a szeplőtelen fogantatás, majd 1950-ben a mennybemenetel dogmáját hagyták jóvá; de nagyban hozzájárult Mária népszerűségének növekedéséhez a számos vélt vagy valós Mária-jelenés is.