Vissza a tartalomjegyzékhez


Ízvilág
A föld almája avagy héjában sült töltött burgonya

Forgó Lajos, a berlini Grand Hotel Esplanade egyik vezető szakácsának ajánlata

Fejenként 1-2 közepesen nagy burgonyát alaposan letisztítunk víz, esetleg szivacs segítségével. Ezután egyenként fóliába csomagolva betesszük a sütőbe, ahol körülbelül 1-2 óra alatt készre sül. Ez idő alatt készíthetjük el a tölteléket, aminek számos változata közül most csak hármat említenénk. A töltelékeket 8 db burgonyához számítottuk.
Parajos töltelék: 25 dkg leveles spenótot szárától megtisztítunk, megmossuk, lecsurgatjuk, majd vajon sóval, borssal és egy pici reszelt szerecsendióval pároljuk.
Darált húsos töltelék: kevés vajon egy nagy fej apróra vágott hagymát üvegesre párolunk, majd 25 dkg darált húst ráteszünk, sóval, borssal, pici szerecsendióval, esetleg fokhagymával megízesítjük, és fedő alatt kb. 15 perc alatt készre pároljuk.
Gombás töltelék: a gombát (ami lehet laska vagy csiperke, friss, esetleg konzerv) felszeleteljük és egy fej apróra vágott hagymával vajon megpirítjuk, sóval, borssal, petrezselyemmel ízesítjük, és folytonos keverés közben 10 perc alatt teljesen átpirítjuk. A már kihűlt burgonyáknak hosszában levágjuk a tetejét, majd az aljából kanál segítségével kivájjuk a krumplit, amit majd köretként készíthetünk el, s a helyére a már elkészített tölteléket töltjük. Tálalás előtt a krumplik tetejét helyezzük a töltelékre, a gombás töltelékre reszelt füstölt sajtot vagy mozarellát szórunk, és sütőben melegítjük, majd forrón tálaljuk.
Köret: a kivájt burgonyát petrezselymes vajon pici sóval megforgatjuk. Adhatunk még hozzá az idénynek megfelelő zöldsalátát ízlés szerinti öntettel.