Vissza a tartalomjegyzékhez


Pulitzer: a díj és alapítója

A Columbia Egyetemen csütörtökön ismertették az idei Pulitzer-díjasok listáját. A díj az újságíróknak adható legnagyobb szakmai kitüntetés, alapítója a magyar származású újságmágnás, Joseph Pulitzer, azaz Pulitzer József.

Az alapító csak hét kategóriában gondolkodott, de ezek száma az idők során változott és növekedett, jelenleg tizennégy újságírói, hat kulturális és egy zenei kategóriában díjazzák az adott műfaj angolszász legjobbjait. Így egyebek között elismerésre számíthat a legjobb helyi, országos és nemzetközi riport, illetve vezércikk, oknyomozó újságíró és kritikus, karikaturista és sajtófotós, valamint a közérdeket leginkább szolgáló újság - ez utóbbi pénz helyett aranyérmet vehet át. A díjjal járó háromezer dollár természetesen eltörpül az erkölcsi elismerés értéke mellett, hiszen a Pulitzer-díjasok között olyan nagyságok szerepelnek, mint John Steinbeck vagy Ernest Hemingway.
Joseph Pulitzer, a díj alapítója 1847-ben született Makón, elszegényedett kereskedőcsaládban. Tizenhat évesen hajófűtőként vándorolt ki Amerikába, ahol még éppen részt vehetett a polgárháború utolsó szakaszában. Később volt öszvérápoló, bálnavadász és temetőgondnok, végül újságíró.
1869-ben amerikai állampolgár lett, nem sokkal később pedig Missouri állam parlamentjében képviselő. Itt azzal tűnt ki, hogy egy szóváltást követően az ülésteremben rálőtt vitapartnerére - mivel azonban a dolog a Vadnyugaton történt, megúszta pénzbírsággal. Idővel ő lett St. Louis legnagyobb lapkiadója, majd 1883-ban New Yorkba költözött, megvásárolva a csőd szélén tántorgó The World című újságot. Az újság az ő irányítása alatt a legnépszerűbb és legjövedelmezőbb napilap lett. Magyarságát soha nem tagadta meg: ő volt az amerikai kongresszus első magyar származású tagja. Azt vallotta: „A sajtó legfőbb küldetése nem csupán a hírközlés, hanem a közszolgálatiság.”
A szerkesztőségi oldal vezércikkei a hírek hátterét világították meg, jobbító szándékú sajtókampányokat indítottak el. A lap alapelve volt a pontosság, a megbízhatóság és a függetlenség - anyagi és politikai értelemben egyaránt. Pulitzer szerint „a világon a legnagyobb morális hatóerő a nyilvánosság”, szabad sajtó nélkül nem létezhet igazi demokrácia. Hatalmas vagyonának nagy részét jótékonysági célokra adományozta. Az általa létrehozott alapítvány kamataiból osztják 1917 óta minden évben a Pulitzer-díjakat, az újságírók legnagyobb és legirigyeltebb kitüntetéseit. (MTI)