Vissza a Hetek archívum borítólapjára
II. évfolyam, 16. szám, 1998. április 18

Belpolitika

Tánc, móka, kacagás
Tovább a cikkhez >>>

PAPP ISTVÁN
A politikusok jósolgatnak
Tovább a cikkhez >>>

ZARA ORSOLYA
Steril a magyar vér

Fertőzött afrikai vérből készíttetett - többek között magyarországi laboratóriumokban - terápiai célokat szolgáló plazmát egy ausztriai cég. A veszélyes szállítmány több ország érintésével valószínűleg Indiában és Kínában került végső felhasználásra, bár a nyomozók nem biztosak abban, hogy a plazmát valóban exportálták-e. Egy azonban bizonyos: hazánkban nem kell tartani a betegséget hordozó vér megjelenésétől.


LOCSMÁNDI ANDREA
Pártos kispapok

A Magyar Katolikus Püspöki Kar nem kívánja megváltoztatni az idő előtt nyilvánosságra hozott körlevél szövegét - jelentette ki lapunknak Gyulay Endre szeged-csanádi megyéspüspök. Mint ismeretes, a körlevél kilenc nappal megelőzte tervezett megjelenését. Ennek ellenére Gyulay püspök örömét fejezte ki a szöveg nyilvánosságra kerülése miatt, mert - mint mondta - annak „minden szavát érdemes elolvasni”.


Rendőrök és romák
Tovább a cikkhez >>>

Nem lesz rendkívüli ülésszak
Tovább a cikkhez >>>

NÉHÁNY SORBAN
Kábítószer a bolgár gyilkosa?
Tovább a cikkhez >>>

PAPP ISTVÁN
Pártok az első akadály után

Pénteken lezárult a kopogtatócédulák gyűjtése. Lapunk arról kérdezte a parlamenti pártok kampányfőnökeit, hogy az első megmérettetés tapasztalatai alapján hogyan értékelik pártjuk eddigi teljesítményét és mire számítanak a májusi választásokon.


ZARA ORSOLYA
Kik osztják a lapot?
Tovább a cikkhez >>>

Kicsik vagyunk
Tovább a cikkhez >>>

SZAKONYI DÁVID
Ünnepi mámor
Tovább a cikkhez >>>

Újabb Habsburg-frigy
Tovább a cikkhez >>>

SZLAZSÁNSZKY FERENC
Gyulay, a profi püspök
Tovább a cikkhez >>>

SZAKONYI DÁVID
Befért a joghézagba?
Tovább a cikkhez >>>

KAMPÁNYTURMIX
Torgyán a bábszínházban
Tovább a cikkhez >>>

Fókusz

NÉMETH SÁNDOR
Második reformáció?

A Newsweek múlt heti Élet a Szentlélekben című cikke szerint az összes amerikai keresztény 47 százaléka állítja, hogy személyesen megtapasztalta a Szentlelket. A világ más országaiban, ha nem is az amerikai mérték- A természetfölötti (vagy transzcendencia) iránt megnövekedett igényt a keresztény világban nem nézi mindenki jó szemmel. A régivágású egyházi emberek között számosan a pneumatikus megtapasztalásokat sátáni megcsalattatásnak ítélik, ami teljesen idegen a keresztény kinyilatkoztatástól. Tóth Károly volt református püspök a The Boston Globe című újságnak adott nyilatkozatában a Közép-Kelet-Európában legdinamikusabban növekedő közösséget, a Hit Gyülekezetét is az alternatív vallások és kultuszok kategóriájába sorolta. Az expüspök szerint a rendszerváltás után „az emberek elkezdtek felfedezni más vallási alternatívákat, de ez az érdeklődés annak volt köszönhető, hogy az emberek vágytak az új gondolatokkal való megismerkedésre”.


Gazdaság

Francia parasztgazdák
Tovább a cikkhez >>>

KOVÁCS GERGELY
A haszon költséggel jár

A hétről hétre újabb rekordokat döntögető részvényárfolyamokról olvasva sokaknak eszébe jut, hogyan is lehetne a nagy tőzsdecápák farvizén beúszni a részvények extraprofittal kecsegtető birodalmába.


APRÓPÉNZ
Bírálat az IMF-nek
Tovább a cikkhez >>>

Cseh csőd
Tovább a cikkhez >>>

Csökken az iraki olajkapacitás
Tovább a cikkhez >>>

Román gondok
Tovább a cikkhez >>>

Lyukas a betonsír

A csernobili atomerőmű felrobbant reaktorának betonsírja mára olyan állapotba került, hogy a sugárzó belső tér összesen immár 100 négyzetméternyi területen a szabad külső légkörrel érintkezik - írta helyszíni vizsgálatai alapján a The Independent on Sunday.


PINTÉR ILDIKÓ
Törvényes lakásmaffia?

Kiterjedt bűnszövetkezetet leplezett le az elmúlt napokban a XIV. kerületi rendőrkapitányság. A maffiózók idősebb emberek lakásainak megszerzésére szakosodtak. A zuglói rendőrök kezdeményezésére a bíróság három személyt tartóztatott le.


MÁTÉ JÓZSEF
Kenyértörés a cívis városban

A lakosságra is közvetlenül hatással van a Hajdúsági Sütödék Rt. csütörtökön kezdődött sztrájkja, bár a kórházak, a közintézmények és az iskolák változatlanul megkapják a kenyeret.


POGÁCSÁS PÉTER
Start-hitel

A kisvállalkozások számára elérhető kedvezményes hitellehetőségek közül bizonyára a Start I. hitel az, amit eddig a legnagyobb számban vettek igénybe a hozzájutó szerencsések. A régi Start hitel szűk keresztmetszete egyben a kedvezményes hitelek legjellemzőbb problémája is: a rendelkezésre álló pénz kevés, s a hitelért jelentkezőknek jó esetben is fél évet kell várniuk míg az áhított folyósítások megindulhatnak.


Tőkeemelés a Postabankban
Tovább a cikkhez >>>

Csökkenhet a csúszóleértékelés
Tovább a cikkhez >>>

RÖVID ANETT
Csalogatják a gyártókat

Míg Magyarország a Nyugattal van erőteljesen elfoglalva, addig lemarad a keleti piacról, holott Oroszország érdekelt a magyar cégek ottani megjelenésében - derült ki a „Beruházási lehetőségek és projektek Oroszországban” című kiállítást beharangozó sajtótájékoztatón.


Háttér

VARGA KATALIN
Interjú Bencsik János polgármesterrel

Az utóbbi néhány évben negyvenmilliárd forintot ruháztak be külföldi és magyar vállalkozók az éppen ötvenegy éve várossá nyilvánított volt bányászvárosban. Mindez infrastrukturális fejlesztések, adókedvezmények, kedvező árú telkek és a megváltozott körülményekhez is alkalmazkodni tudó, intelligens polgárok segítségével valósulhatott meg. Tatabánya jelenéről és jövőjéről Bencsik János polgármestert kérdeztük.


HAZAFI ZSOLT
Békebeli balos revü

Projektorok, látványfény, „vers mindenkinek”, zene, tánc. Sztárok és földi halandók. Lobogók és majorettek. Taps, show és ami kell... Szóval begyújtották a rakétákat a szocialisták: kampánynyitó nagygyűlést tartottak a Nemzeti Sportcsarnokban.


Olaj és zsoldosok

A néhány éve több tízezer áldozatot követelő polgárháború után Csecsenföld az olajkereskedelemmel és a zsoldosok exportjával igyekszik új kitörési lehetőségeket keresni. Az orosz Kommerszant című lap írása a legújabb terveket foglalja össze.


PÁTKAI MIHÁLY
Lesz-e katolikus-protestáns megbékélés?

Történelmi jelentőségűnek nevezhető - és remélhetőleg maradandó - megegyezés született a hét végén az Észak-Írországban évtizedek óta egymással szembenálló angolpárti, főleg protestánsokból álló unionisták és az Írországhoz csatlakozni kívánó, elsősorban katolikusokból álló nacionalisták között. Az északír protestáns és katolikus pártok egyezkedése Belfastban harminckét órán keresztül tartott és majdnem egy teljes nappal a kiszabott határidő után, nagypénteken délután ért véget.


GÖRBICZ TAMÁS
Beszélgetés György Péter esztétával

Végképp lejárt a politika uralma a médiák felett - vallja György Péter esztéta. A szappanoperák kiszorítják a közéleti műsorokat, a kétfejű borjú a párthíreket. A nézők nem kíváncsiak a politikusokra, különösen ha azoknak nincs is mit mondaniuk. Az ELTE Esztétika és Média Tanszékének vezetője szerint négy éven belül az újságírók fiatal generációja átveszi a hatalmat. A globalizálódó világban nem a helyi politika, hanem a multinacionális cégek befolyása veszélyeztetheti a médiákat.


PÁLFY GYULA
Verseny az Oscarért

Ha elmondhatjuk, hogy minden időszaknak megvannak a maga jellemző „lenyomatai”, akkor századunkban erre a mozgókép az első számú esélyes. A film az, ami egyedülálló hűséggel képes megőrizni egy adott kor hangulatát, sőt visszatükrözni az utánunk jövőknek: milyenek is voltunk az évezred vége felé...


Külpolitika

Utcára kerültek
Tovább a cikkhez >>>

CSEREKLYEI MÁRTA
Vallásszabadságra emlékeznek

„A nantes-i ediktum a francia nemzettudat kialakulásának meghatározó eseménye volt” - jelentette ki Jacques Chirac államfő a történelmi esemény 400. évfordulója alkalmából rendezett ünnepségen.


Szex-rabszolgák Algériában
Tovább a cikkhez >>>

A cinkos ENSZ

Az ENSZ békefenntartó erőinek parancsnoka 1994-ben előre jelezte a később bekövetkezett ruandai etnikai indíttatású mészárlás veszélyét - szögezte le a Journal de Dimanche című francia újság. A parancsnok jelentését az ENSZ illetékesei azonban nem vették figyelembe, és nem tettek ellenlépéseket. A három hónapig tartó tömegmészárlás során mintegy 800 ezren vesztették életüket.


Jelcin nem hátrál

Szergej Kirijenko kijelölt orosz miniszterelnök a CNN amerikai hírtelevíziónak azt nyilatkozta, hogy Borisz Jelcin japán látogatása idején ő fogja ellátni az államfői teendőket. Ezek közé tartozik többek között az atomtáska, vagyis az orosz nukleáris arzenál felügyelete.


Húsvéti csapások

Természeti katasztrófák, szokatlan időjárási jelenségek zavarták meg az ünnepet Európa több országában. Angliában, valamint Wales délnyugati vidékein az elmúlt 150 év legnagyobb áradása több halálos áldozatot követelt.


Amerika kész osztozkodni
Tovább a cikkhez >>>

Megműtötték Václav Havel cseh államfőt
Tovább a cikkhez >>>

Botha bíróság előtt

Bíróság elé állították Pieter W. Botha volt dél-afrikai elnököt apartheid korszakbeli fajüldöző politikája miatt. A „Nagy Krokodil” gúnynevet viselő exállamfő az emberi jogokkal való visszaélések kapcsán vált hírhedté.


Fegyveres papok szolgálatban

Kentuckyban az állami fegyverviselési törvény módosításának eredményeképpen engedélyezték, hogy a papok április végétől fegyvert viselhessenek az istentiszteleteken.


Az ajatollah meghátrált
Tovább a cikkhez >>>

Cohen békemissziója

A görög-török feszültség enyhítésére tesz kísérletet William Cohen amerikai védelmi miniszter öt mediterrán államot érintő körútja során. A Pentagon szóvivője a Turkish Daily című napilapnak elmondta: a két NATO-szövetséges állam viszonya érinti a katonai szervezet jövőbeli stratégiáját is.


NAGYÍTÓ
Lehunyta két szemét a rém
Tovább a cikkhez >>>

Szatírok az egyházban

Visszalépett göttweigi kolostorfőnöki tisztségéből Bécs volt érseke, a homoszexualitással és pedofíliával vádolt Hans Hermann Groer. Az osztrák főpap ezzel - miként a bécsi pápai nunciatúra közleménye hangsúlyozza - a pápa kérésének tett eleget. Időközben az Egyesült Államokban új szakaszába lépett a szintén kiskorúak zaklatásával vádolt Rudolph Kos dallasi plébános elleni per.


Hong-Kong-i halvész
Tovább a cikkhez >>>

A hinduk ismét megfürödtek
Tovább a cikkhez >>>

Elhúzódó leszerelés

Borisz Jelcin orosz elnök ismét az orosz parlament elé terjesztette a hadászati nukleáris fegyverek csökkentéséről szóló orosz-amerikai Start-II szerződést.


RÖVIDEN
Líbiai színjáték
Tovább a cikkhez >>>

Publicisztika

BALOGH M. PÉTER
Rózsaszín nyugalom a választási finisben
Tovább a cikkhez >>>

Riport

TIHANYI PÉTER
Keserves kortünet

Szakonyi sikeres adáshibái. Olvashatunk az ötvenes évek bizarr, izgalmas levegőjéről, írói, művészi pályák indulásáról, Aczél Györgyről, díjakról és kuratóriumokról, Galambos bácsiról, a Marika Presszóról és az eltűnt szimplákról. Beszél még a járhatatlan és a megtalált utakról - és az óriási sikert befutott darabjáról, az Adáshibáról.


Sport

Izrael tovább darál
Tovább a cikkhez >>>

Mossák kezeiket
Tovább a cikkhez >>>

Verseny a hőséggel
Tovább a cikkhez >>>

Megverték a McLarent
Tovább a cikkhez >>>

Mesterek tornája
Tovább a cikkhez >>>

SASS SZILVESZTER
Királyi álomdöntő
Tovább a cikkhez >>>

Szabadidő

SZABÓ M. KINGA
Nem szégyen a futás

Tavasz közeledtével egyre több kocogót látunk erdőben országúton, parkokban. Nem könnyű elszánni magunkat a futásra a téli lustálkodás után, de érdemes, mivel minden tagunkat megmozgatja - és nem is kell hozzá más, mint egy kényelmes tornacipő.


Sport és szabadidő
Tovább a cikkhez >>>

Kirándulás Vácrátótra
Tovább a cikkhez >>>

Naptár
Tovább a cikkhez >>>

MÓD JÚLIA
Minden bogár bogár?
Tovább a cikkhez >>>

MATUSIK GABRIELLA
A római tál
Tovább a cikkhez >>>

SZILÁGYI TAMÁS
Palócország 98
Tovább a cikkhez >>>

Ízvilág
Pikáns egytálétel zöldbabból
Tovább a cikkhez >>>

Színes

INNEN-ONNAN
Hol jártál báránykám?
Tovább a cikkhez >>>

Egy boldog Trabant-tulajdonos
Tovább a cikkhez >>>

Berlin fölött a denevérek
Tovább a cikkhez >>>

Milliárdokat rabolt a félkarú
Tovább a cikkhez >>>

A zátony titka
Tovább a cikkhez >>>

Pulitzer: a díj és alapítója

A Columbia Egyetemen csütörtökön ismertették az idei Pulitzer-díjasok listáját. A díj az újságíróknak adható legnagyobb szakmai kitüntetés, alapítója a magyar származású újságmágnás, Joseph Pulitzer, azaz Pulitzer József.


Vallástörténet

GRÜLL TIBOR
Cirkusz az üres sír körül
Tovább a cikkhez >>>